pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

piątek, 23 maja 2014

SERNIKOWA POEZJA Z NUTĄ ARBUZA I MELONA

Składniki:

Biszkopt: 6 jajek, pół szklanki cukru, szklanka mąki, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki soku z cytryny, łyżka cukru. Masa serowa: pół kg zmielonego sera, 500 ml śmietany kremówki, 4 łyżki cukru pudru, 20 dag arbuza, 20 dag melona, 3 łyżki żelatyny. Masa mascarpone: 200 g serka mascarpone, 500 ml śmietany kremówki, 2 fiksy zagęszczające śmietanę, pół szklanki cukru pudru, 150 g awokado lub kremu bananowego, 20 dag arbuza, 20 dag melona.

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, dodać utarte żółtka z cukrem i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystko lekko wymieszać. Piec w 170 stopniach około 25 minut. Po upieczeniu biszkopt przekroić na pół. Do szklanki wody dodać sok z cytryny i łyżkę cukru i nasączyć nią biszkopt. Masa serowa: śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Śmietanę połączyć z twarogiem. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie tak, żeby nie było grudek i ostudzoną dodać do masy. Masę zmiksować, aby wszystkie składniki się połączyły. Z arbuza wyjąć pestki i pokroić w kostkę, to samo zrobić z melonem. Owoce dodać do masy serowej i lekko wymieszać. Odstawić do lekkiego stężenia i następnie wyłożyć na jeden biszkopt. Przykryć drugim i lekko docisnąć. Masa mascarpone: śmietanę ubić na sztywno z fiksami, dodać serek mascarpone, cukier puder, wymieszać mikserem i na koniec dodać alkohol. Masę równo rozprowadzić na wierzchu i po bokach ciasta. Z arbuza i melona wydrążyć kulki i udekorować nimi ciasto.Smacznego.Sernik z arbuzem i melonem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz