50 dag mąki,
8 dag masła,
5 dag drożdży,
2 żółtka,
1 i 1/2 szklanki mleka,
10 dag cukru,
torebka cukru waniliowego,
30 dag jagód,
sól,
jajko,
gruby cukier kryształ do posypania lub cukier puder.
Masło roztopić i ostudzić. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i pół
szlanki mleka, odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać, dodać żółtka, resztę
cukru i mleka, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wyrobić, wlewając pod
koniec masło. Odstawić na 30 minut. Ciasto jeszcze raz wyrobić,
podzielić na 2-3 kawałki, rozwałkować na placki grubości ok. 1 cm.
Foremką wyciąć krążki. Jagody przebrać i opłukać. Na każdym placuszku
układać po łyżce owoców, zlepiać, formując bułeczki. Bułeczki ułożyć na
natłuszczonej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Jajko
rozmącić z łyżką wody, posmarować wierzch każdej bułeczki, posypać
cukrem kryształem lub pudrem. Piec około 20 minut w temperaturze 180
stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz