pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

wtorek, 4 sierpnia 2015

JAGODZIANKI

Składniki:

50 dag mąki,
8 dag masła,
5 dag drożdży,
2 żółtka,
1 i 1/2 szklanki mleka,
10 dag cukru,
torebka cukru waniliowego,
30 dag jagód,
sól,
jajko,
gruby cukier kryształ do posypania lub cukier puder.

Wykonanie:

Masło roztopić i ostudzić. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i pół szlanki mleka, odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać, dodać żółtka, resztę cukru i mleka, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wyrobić, wlewając pod koniec masło. Odstawić na 30 minut. Ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 2-3 kawałki, rozwałkować na placki grubości ok. 1 cm. Foremką wyciąć krążki. Jagody przebrać i opłukać. Na każdym placuszku układać po łyżce owoców, zlepiać, formując bułeczki. Bułeczki ułożyć na natłuszczonej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Jajko rozmącić z łyżką wody, posmarować wierzch każdej bułeczki, posypać cukrem kryształem lub pudrem. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz