Składniki:
- 100 g zimnego masła
- 200 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- ew. 1 łyżka zimnej wody
- 100 ml oleju
- 120 g cukru pudru
- 100 g zmielonych migdałów (blanszowanych)
- 25 g mąki
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu
- 400 g jabłek
- migdały do posypania
- cukier puder do posypania
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy do uzyskania elastycznego ciasta (jeśli ciasto nie będzie chciało się kleić dodajemy wodę). Ciasto układamy między dwoma arkuszami pergaminu i wałkujemy do rozmiaru blaszki. Przekładamy i dociskamy do dna i boków. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie przykrywamy pergaminem, obciążamy ryżem, grochem albo fasolą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut, wyjmujemy zdejmujemy pergamin i wkładamy z powrotem na 10 minut.
Nadzienie: Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Wszystkie składniki nadzienia miksujemy na najwyższych obrotach około 3 minut.
Wyjmujemy kruchy spód z piekarnika układamy jabłka, wlewamy nadzienie, posypujemy płatkami migdałów i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 20-30 minut (wierzch ciasta musi zrobić się złoty). Studzimy a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
* Blanszowanie: migdały zalewamy wrzątkiem, czekamy chwilę a następnie zdejmujemy skórkę. Wrzucamy migdały na suchą patelnie i chwilę prażymy aż zrobią się suche. Możemy też rozłożyć migdały na papierowym ręczniku i poczekać aż wchłonie wilgoć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz