pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

piątek, 21 sierpnia 2015

KAKAOWA SZARLOTKA Z BUDYNIEM


Ciasto:Kakaowa szarlotka!
  • 200g masła,
  • jajko,
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki kakao,
  • szklanka cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki śmietany 12 %.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier puder, jajko i śmietanę, połączyć czubkiem noża. Na koniec dodać masło. Zagnieść gładkie ciasto.
Podzielić na dwie części i każdą owinąć w folię spożywczą.
Jedną część ciasta włożyć na godzinę do lodówki, drugą do zamrażalnika.
Na blaszkę o wym. 23×33 cm wyłożyć ciasto z lodówki, nakłuć widelcem. Piec około 12minut w temp. 180st.
Masa: 
  • 5 jabłek,
  • 2 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • budyń waniliowy,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki cukru waniliowego.
W 1/2 szklanki mleka rozpuścić budyń i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem. Na gotujące się mleko wlać mieszankę budyniową, gotować minutę, aż masa zgęstnieje.
Ciasto posypać kaszą manną. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub pokroić w plasterki i rozłożyć na cieście. Posypać cynamonem oraz cukrem waniliowym. Wylać ciepły budyń.
Na tarce o dużych oczkach zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.
Piec około 40minut w temp. 180st.
Podawać oprószone cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz