Ciasto:
- 35 dag mąki pszennej,
- 15 dag margaryny,
- jajko,
- 10 dag cukru,
- szczypta soli.
Ze składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folią aluminiową i
włożyć na 1/2 godz do lodówki. Następnie wylepić dno formy na tartę o
śr.27cm i nakłuć widelcem. Piec ok. 20 min w temp. 190st.
Dodatkowo:
- 2 gruszki,
- szkl. kompotu z jabłek,
- szkl. mleka,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki cukru,
- 50g mlecznej czekolady.
Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
Zagotować wraz z kompotem z jabłek i ostudzić. Gruszki wyjąć, odcedzić.
Kompot zmieszać z żółtkami oraz mąką ziemniaczaną. Mleko zagotować z
czekoladą i cukrem, wlać kompot, zagotować. Ciepłą masę wylać na
podpieczony spód. Promieniście ułożyć cząstki gruszek. Piec ok. 20 min w
temp. 180st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz