Składniki:
- 1 szklanka białek
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka oleju
- 1 – 1 1/2 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- jabłka (u mnie 3-4)
- płatki migdałów
- cynamon
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijać tak długo aż cukier się rozpuści. Dodać letnie mleko, olej i wymieszać. Następnie stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając. Wylać połowę ciasta do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na ciasto ułożyć część pokrojonych w plasterki jabłek, wyłożyć resztę ciasta i ułożyć pokrojone w ósemki jabłka. Posypać cynamonem i płatkami migdałów. Piec w 160 st. C około 30 min. do suchego patyczka.
Wszystkie składniki należy odmierzać szklanką/naczyniem o takiej samej pojemności.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz