pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

czwartek, 30 lipca 2015

BANANOWA SZARLOTKA


Ciasto: Bananowa szarlotka!
  • 15 dag margaryny,
  • jajko,
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek,
  • cukier waniliowy,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 3 łyżki cukru,
  • łyżeczka cynamonu.
Masa bananowa:
  • 3 szkl soku bananowego,
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru,
  • 2 łyżki cukru.

Dodatkowo:

  • 1/2 l śmietanki 30%,
  • 2 śmietan-fixy,
  • łyżka cukru pudru,
  • 5 dag płatków migdałowych.
Przygotowanie
Ciasto:
Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać cukier, wbić jajko. Dodać posiekaną margarynę. Zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię aluminiową i schładzać pół godz. Następnie wylepić dno formy o wym. 25x36cm i nakłuć widelcem.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, zasypać cukrami i odstawić na 5 min. Następnie odcisnąć z nadmiaru soku, wymieszać z cynamonem i wyłożyć na cieście.
Masa bananowa:
W 1/2 szkl. soku rozrobić budynie. Resztę soku zagotować wraz z cukrem. Na gotujący się sok wlać rozrobione budynie i gotować, aż zgęstnieje. Lekko przestudzić i wyłożyć na jabłka. Piec ok. 30 min w temp. 170st. Ostudzić.
Dodatkowo:
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixami na sztywno. Wyłożyć na zimne ciasto. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni, ostudzić i rozsypać na wierzchu szarlotki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz