pieczenie ciast
Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!
sobota, 4 lipca 2015
PONCZOWY KEKS
Pyszne czekoladowe ciasto nasączone ponczem jest znakomite na niedzielny deser.
1,5 szklanki mąki,
kostka masła,
¾ szklanki cukru,
3 jajka,
tabliczka gorzkiej czekolady,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Poncz:
1,5 szklanki mocnej herbaty,
4 łyżki cukru,
łyżka spirytusu,
zapach rumowy.
Tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.Wykonanie:
Masło, cukier, pokruszoną czekoladę i 5 łyżek wody gotować około 6 minut.
Odlać pół szklanki masy na polewę.
Do reszty dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia.
Wymieszać w celu połączenia składników.
Białka ubić na sztywno i połączyć delikatnie z ciastem.
Masę przelać do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Piec w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Zaparzyć mocną herbatę, dodać cukier, spirytus, olejek rumowy.
Poncz odstawić do wystudzenia.
Ciasto nasączać ponczem bardzo powoli, by dobrze wchłonęło płyn.
Następnie polać pozostawioną polewą. Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz