pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

wtorek, 31 marca 2015

BABKA DROŻDŻOWA

Babka wymaga trochę pracy i wysiłku aby była puszysta lekka i z złotą skórką trzeba długo wyrabiać do momentu aż będzie odstawać od ręki.

3 szklanki mąki,
¾ szklanki cukru,
5 żółtek,
5 dag drożdży,
pół kostki masła,
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
pół szklanki rodzynek,
szklanka mleka.

Lukier:

szklanka cukru pudru,
łyżka soku z cytryny,
2 łyżki wrzącej wody.

Masło i bułka tarta do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?

Kilka łyżek ciepłego mleka połączyć z pokruszonymi drożdżami i łyżką cukru.

Zaczyn odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Do naczynia wsypać przesianą mąkę, dodać zaczyn i wymieszać.

Następnie dodać utarte żółtka i pozostałe ciepłe mleko.

Ciasto wyrabiać rękami i podczas wyrabiania dodawać porcjami rozpuszczone masło.

Gdy ciasto będzie odstawać od dłoni, dodać sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową.

Przykryć naczynie z ciastem ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Formę do babek wysmarować dokładnie masłem i posypać bułką tartą.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je do formy i ponownie odstawić do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec babkę około 50 minut.

Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i 2 łyżkami wrzącej wody.

Upieczoną i wystudzoną babkę polać lukrem i udekorować bakaliami.
Babka drożdżowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz