MASA SEROWA:
- 700 g serka homogenizowanego;
- 3 czubate łyżki żelatyny;
- 1/3 szklanki mleka.
MASA POMARAŃCZOWA:
- 4 pomarańcze;
- 2 opakowania zagęszczacza do dżemów;
- 1 i 1/2 szklanki cukru.
PONADTO:
- 6 opakowań herbatników;
- 3 opakowania herbatników z czekoladą.
Na dnie średniej wielkości blaszki ułożyć warstwę zwykłych herbatników.
MASA SEROWA: Żelatynę dodać do mleka, podgrzewać cały czas mieszając. Nie wolno doprowadzić do zagotowania mleka. Ciepłe mleko zdjąć z palnika i dalej mieszać aż do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawić do przestygnięcia. Serek homogenizowany przełożyć do miski. Wlać do niego małym strumieniem żelatynę, energicznie mieszając. Masę wyłożyć na herbatniki i wstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie na masie ułożyć kolejną warstwę zwykłych herbatników.
MASA POMARAŃCZOWA: Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i umyć. Razem ze skórką pokroić je w kawałki i wrzucić do garnka. Należy dopilnować, by w masie nie było pestek. Pomarańcze gotować na wolnym ogniu około 10-15 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i dokładnie zmiksować blenderem na gładki mus. Masę pomarańczową znów postawić na palnik i podgrzewać. Do masy dodać zagęszczacze oraz cukier, gotować jeszcze 3 minuty. Po tym czasie masę zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Gdy masa nie będzie już gorąca, wylać ją na ciasto i przykryć herbatnikami z czekoladą. Zimne ciasto wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz