pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

środa, 17 września 2014

KRUCHY ZE ŚLIWKAMI

Składniki:

¾ kg śliwek (najlepiej węgierek),
pół kg mąki,
1 żółtko,
25 dag masła,
2 jajka,
niepełna szklanka cukru,
1 cukier waniliowy,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżka bułki tartej.
Wykonanie:

Śliwki myjemy, dzielimy na połówki, pozbawiamy pestek, posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy.

Z zimnego masła odejmujemy łyżeczkę (będzie nam potrzebna do wysmarowania formy do pieczenia), siekamy z mąką, jajami, żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym.

Wyrabiamy na gładką masę i robimy z niej kulę.

Wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

Formę smarujemy odrobiną masła i posypujemy bułką tartą.

Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części.

2 z nich rozwałkowujemy na grube płaty i wykładamy nimi formę, pamiętając także o brzegach, trzecią część chowamy znowu do lodówki.

Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 15 minut.

Po upieczeniu wystawiamy ciasto, by trochę wystygło.

Pokrywamy je połówkami śliwek.

Pozostałe ciasto ścieramy na grubej tarce i posypujemy nim śliwki.

Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut.

Podajemy, gdy ostygnie.

Kruchy placek ze śliwkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz