pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

sobota, 5 lipca 2014

CIASTO BUDYNIOWO-SEROWE Z NEKTARYNKĄ

Składniki:
1 szklanka mąki
1 łyżka cukru
1 żółtko
75 g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżka kakao
na budyń:
3 opakowania budyniu waniliowego
3 szklanki mleka
5 łyżek cukru
na ser:
2 kostki sera białego półtłustego
3 jajka
4 łyżki cukru
1 białko pozostałe z ciasta
1 opakowanie budyniu waniliowego
1/2 szklanki mleka
150 g masła
dodatkowo:
10 nektarynek
garść płatków migdałowych
Składniki ciasta zagnieść, wylepić ciastem blaszkę i umieścić ją na godzinę w lodówce. Ser zmielić dwukrotnie lub nawet trzykrotnie.
Na mleku ugotować budyń z cukrem. Lekko przestudzić. Masło roztopić i przestudzić. Ser zmiksować z żółtkami, cukrem, mlekiem i proszkiem budyniowym.Dodać masło. Białka ubić na sztywno i połączyć z masą serową. Nektarynki obrać ze skórki i pokroić na cząstki. Na ciasto wykładać kupkami budyń i ser. Na wierzchu ułożyć nektarynki i posypać płatkami migdałów. Piec w 180*C około godziny. Studzić jak sernik najlepiej całą noc.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz