pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

poniedziałek, 30 czerwca 2014

CIASTO NA POCIESZENIE


Składniki 
biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki maki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić dokładnie.

na masę jabłkową:
1 kg jabłek
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
1 galaretka czerwona
Jabłka zetrzeć na grubej tarce , podsmażyć z cukrem na maśle. Zdjąć z ognia, wsypa galaretkę, dokładnie wymieszać i odstawić aż ostygnie.

na masę kokosową:

250 g kokosu
1 szklanka wódki
3/4 szklanki kaszy manny drobnej błyskawicznej (w oryginalnym przepisie była 1 szklanka)
1 żółtko
1 szklanka cukru pudru
1 kostka masła
Kokos zalać wódką i odstawić na co najmniej 2 godziny. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając dodać żółtko, kaszę i kokos.


dodatkowo:
80 g herbatników
1/2 szklanki posłodzonej herbaty
dowolna polewa
wiórki białej czekolady
biszkopt-masa jabłkowa- polowa masy kokosowej- herbatniki moczone w herbacie- reszta masy kokosowej- polewa- wiórki białej czekolady

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz