pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

środa, 25 czerwca 2014

SERNIK LATTE

Składniki
MASA SEROWA I
500 g tłustego twarogu
1 1/2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
1/2 szklanki cukru
3 jajka
100 ml śmietanki kremówki 30%
MASA SEROWA II
500 g tłustego twarogu
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
3 jajka
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100 ml śmietany kremówki 30%
250 ml śmietany kremówki 30%
2-3 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny (płaska, opcjonalnie)
1 łyżeczka kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
Z lodówki odpowiednio wcześniej wyjmujemy ser i jajka, aby ogrzały się do pokojowej temperatury. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 23 cm, wykładamy ją papierem do pieczenia i zamykamy obręcz tak, aby papier wystawał na zewnątrz. Ustawiamy piekarnik na grzanie góra, dół, bez termoobiegu i nagrzewamy do 175 stopni. W tym czasie mielimy twaróg.

Masa serowa I – wcześniej zmielony twaróg łączymy z cukrem i budyniem. Całą masę miksujemy na małych obrotach około 1 minutę. Następnie dodajemy kolejno po jednym jajku, miksując delikatnie po każdym z nich przez 15 sekund. Na koniec wlewamy śmietanę i wszystko jeszcze raz miksujemy.
Masa serowa II – w rondelku podgrzewamy śmietankę aż kawa się rozpuści i pozostawiamy do wystudzenia. Wcześniej zmielony twaróg mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Tak gotową masę miksujemy na małych obrotach przez około 1 minutę do jednolitej masy. Systematycznie dodajemy po jajku, po każdym delikatnie miksując przez 15 sekund. Na końcu dodajemy do tego wystudzoną śmietankę wraz z kawą.

Do przygotowanej tortownicy wylewamy pierwszą masę. Pieczemy ją przez 15 minut. Następnie wylewamy masę drugą i pieczemy kolejne 10 minut. Po tym czasie, ustawiamy temperaturę na 120 stopni i zostawiamy ciasto na 95 minut. Po upływie czasu delikatnie wyjmujemy sernik z piekarnika. Początkowo uchylamy tylko drzwiczki, po paru minutach lekko wysuwamy i w końcu chłodzimy na stole. Kiedy ciasto całkowicie się wystudzi, możemy zdjąć tortownicę i wstawić sernik do lodówki niczym nie przykrywając. Poleca się przechować go tak przez 12 godzin.
W małej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i chłodzimy. Ubijamy śmietanę kremówkę i na koniec dodajemy do niej żelatynę i cukier puder. Tak gotową bitą śmietaną dekorujemy nasze ciasto. Dzieło wieńczymy posypując je kakao i cynamonem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz