pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

środa, 23 lipca 2014

KOPIEC KRETA

 Składniki
ciasto:
2 łyżki kakao
5 jajek
1 szkl. cukru
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. mąki zwykłej
mały proszek do pieczenia
1 szkl. oliwy
krem:
3 kremówki
2 żółte galaretki
4-5 bananów
Przygotowanie
Białka ubić, dodać resztę składników, piec w tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą 40-50 min w temp. ok 180 st C.
Kremówki ubić na sztywno, galaretki wymieszać w 1/2 l gorącej wody, ostudzić, tężejące wlać do ubitej kremówki
Z upieczonego ciasta zeskrobać łyżką ok. 1 cm ciasta, ułożyć pokrojone banany, na nie masę formując kopiec, wierzch posypać zeskrobanym ciastem
kopiec kreta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz