pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

czwartek, 10 lipca 2014

TARTA Z MALINAMI

Tarta z malinami
Składniki na spód:
  • 300 g markiz czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (w UK - bourbon biscuits, nadają się również Oreo z czekoladowym nadzieniem lub inne)
  • 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, połamanej
  • 50 g masła, w temperaturze pokojowej
Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Przygotować formę do tarty o średnicy 25 cm, z wyjmowanym dnem. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wcisnąć w dno i boki formy, wyrównać np. dnem szklanki. Schłodzić, do momentu przygotowania kremowego nadzienia.
Krem śmietankowy z mleka skondensowanego:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g mleka słodzonego skondensowanego
Wszystkie składniki powinny być schłodzone w lodówce przynajmniej 24 godziny przed rozpoczęciem ubijania (to bardzo ważne).
W misie miksera umieścić serek mascarpone i słodzone mleko skondensowane i rozpocząć ubijanie (trzepaczki miksera do ubijania białek). Ubijać bardzo długo, bez obaw o zwarzenie. W miarę ubijania krem będzie robił się coraz bardziej gęsty, aż w końcu przestanie spływać z mieszadeł miksera i będzie zachowywał kształt (nie przerywać miksowania wcześniej, krem nie może być zbyt rzadki). Powinien powstać gęsty, jednolity krem.
Krem wyłożyć na schłodzony spód tarty. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce.
Ponadto:
  • 600 g świeżych malin
  • cukier puder do oprószenia
Na wierzch schłodzonego kremu poukładać maliny, oprószyć cukrem pudrem.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :-).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz