Składniki na spód:
- 300 g markiz czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (w UK - bourbon biscuits, nadają się również Oreo z czekoladowym nadzieniem lub inne)
- 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, połamanej
- 50 g masła, w temperaturze pokojowej
Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Przygotować formę do tarty o średnicy 25 cm, z wyjmowanym dnem. Wysypać
do niej ciasteczkową masę, wcisnąć w dno i boki formy, wyrównać np.
dnem szklanki. Schłodzić, do momentu przygotowania kremowego nadzienia.
Krem śmietankowy z mleka skondensowanego:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g mleka słodzonego skondensowanego
Wszystkie składniki powinny być schłodzone w lodówce przynajmniej 24 godziny przed rozpoczęciem ubijania (to bardzo ważne).
W misie miksera umieścić serek mascarpone i słodzone mleko
skondensowane i rozpocząć ubijanie (trzepaczki miksera do ubijania
białek). Ubijać bardzo długo, bez obaw o zwarzenie. W miarę ubijania
krem będzie robił się coraz bardziej gęsty, aż w końcu przestanie
spływać z mieszadeł miksera i będzie zachowywał kształt (nie przerywać
miksowania wcześniej, krem nie może być zbyt rzadki). Powinien powstać
gęsty, jednolity krem.
Krem wyłożyć na schłodzony spód tarty. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce.
Ponadto:
- 600 g świeżych malin
- cukier puder do oprószenia
Na wierzch schłodzonego kremu poukładać maliny, oprószyć cukrem pudrem.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :-).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz