Biszkopt:
-6 jajek,
-szklanka mąki tortowej,
-szklanka cukru,
-2 łyżki mąki ziemniaczanej,
-łyżeczka proszku do pieczenia,
-szczypta soli.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawać
cukier. Do osobnej miseczki przesiać mąki wraz z proszkiem do pieczenia.
Do ubitych białek dodawać na przemian żółtka i przesianą mąkę. Ciasto
przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy 25×36 cm. Piec
około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części.
Krem:
-2 szklanki mleka,
-2 żółtka,
-250g masła,
-budyń waniliowy,
-300g cukierków trufli w czekoladzie,
-250g orzechów włoskich,
-1/3 szklanki cukru.
Orzechy przełożyć do blendera i zmielić. 3/4 szklanki mleka
zagotować, zalać orzechy, odstawić do ostygnięcia. 1/4 szklanki mleka
podgrzać, dodać pokruszone cukierki, dokładnie wymieszać, aż masa stanie
się gładka i jednolita. Ostudzić. W 1/4 szkl. mleka rozrobić budyń wraz
z żółtkami. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać
rozpuszczony budyń. Gotować na małym ogniu stale mieszając, aż masa
zgęstnieje. Następnie przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego
ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puch. Stale ucierając dodawać po
łyżce zimnego budyniu. Następnie dodać rozpuszczone trufle, dokładnie
utrzeć. 1/3 kremu odłożyć, do reszty dodać sparzone orzechy, wymieszać.
Na pierwszą część ciasta wyłożyć krem z orzechami, przykryć drugim
blatem ciasta. Rozsmarować odłożony krem truflowy. Schłodzić.
Pianka:
-5 białek,
-galaretka wiśniowa,
-2/3 szklanki cukru,
-50g startej mlecznej czekolady.
Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, przestudzić. Białka ubić
na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier w trakcie ubijania. Dodać
przestudzoną galaretkę, krótko zmiksować. Masę rozsmarować na wierzchu
ciasta. Schłodzić. Przed podaniem posypać startą czekoladą.
pieczenie ciast
Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz