pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

sobota, 9 kwietnia 2016

SERNIK POMARAŃCZOWY NA CYTRYNOWYM BROWNIE


Składniki na cynamonowe brownie:sernik pom na cyn br.
-120 g gorzkiej czekolady
-90 g miękkiego masła
-70 g cukru
-70 g mąki
-1 jajko
-1 żółtko
-1/2 – 2/3 łyżeczki cynamonu
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do przestygnięcia (do temperatury pokojowej). Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać masę czekoladową i wymieszaną z cynamonem mąkę. Zmiksować do chwili połączenia się składników. Ciasto przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 15-17 minut. Po tym czasie odstawić by lekko przestygło.
Składniki na masę serową:
-750 g sera twarogowego (z wiaderka)
-250 g gęstej śmietany 18%
-5 dużych jajek
-1 szklanka cukru
-1/2 szklanki świeżego soku pomarańczowego
-skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
-1 budyń waniliowy bez cukru
Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misie miksera i zmiksować na średnich obrotach – tylko do chwili połączenia się składników. Gotową masę serową wylać na spód brownie i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pod kratkę na której stoi sernik wstawić niskie naczynie do którego wlać szklankę gorącej wody. Piec około 60-70 minut. Po upieczeniu sernik wystudzić i wstawić na 12 godzin do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz