pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

poniedziałek, 7 marca 2016

KUBANKA

Biszkopt: Ciasto kubanka!
-4 jajka,
-130g mąki pszennej,
-70g cukru,
-2 łyżki kakao,
-łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do jajek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia Piec około 30-35 minut w temp. 170st. Ostudzić.
Poncz:
-1/2 szklanki kawy,
-3 łyżki rumu.
Rum wymieszać z przestudzoną kawą, nasączyć ciasto.
Krem:
-2 szklanki mleka,
-2 żółtka,
-3 łyżki cukru,
-3 łyżki mąki pszennej,
-2 łyżki mąki ziemniaczanej,
-2 łyżki kremu czekoladowego np. Nutelli,
-200g masła.
Żółtka i mąki zmiksować ze szklanką cukru. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną mąkę, stale mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i przestudzić. Miękkie masło utrzeć z kremem czekoladowym na puszystą masę, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu.
Dodatkowo:
-500g śmietanki 36%,
-2 łyżki cukru pudru,
-1/2 słoiczka powideł śliwkowych,
-16 herbatników kakaowych,
-16 herbatników maślanych.
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Na ciasto wyłożyć całą masę czekoladową, przykryć warstwą maślanych herbatników. Posmarować powidłami i przykryć warstwą herbatników kakaowych. Na wierzch wyłożyć ubitą śmietankę. Schłodzić. Ciasto przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz