pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

poniedziałek, 23 lutego 2015

BABKA NA ORANŻADZIE

Składniki

  • 1,5 szkl.  cukru,
  • 4 jaja,
  • 2,5 szkl  mąki,
  • 1 szklanka czerwonej oranżady,
  • 1/2 szkl oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki mąki,
  • olejek waniliowy lub cukier waniliowy  
  • Wykonanie: 
  • Pianę z białek ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać oranżadę i olej oraz aromat lub cukier waniliowy.Wymieszać.Ciasto podzielić na 2 części.Do jednej dodać kakao, do drugiej 2 łyżki mąki.Wlewać na przemian do formy. Piec ok 1 godz w temp 160 C
    Można polać babkę lukrem bądź zrobić polewę. 
  • BABKA NA ORANŻADZIE LUCYNA STACHOWSKA

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz