Składniki
- 1,5 szkl. cukru,
- 4 jaja,
- 2,5 szkl mąki,
- 1 szklanka czerwonej oranżady,
- 1/2 szkl oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki mąki,
- olejek waniliowy lub cukier waniliowy
- Wykonanie:
- Pianę z białek ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać oranżadę i olej oraz aromat lub cukier waniliowy.Wymieszać.Ciasto podzielić na 2 części.Do jednej dodać kakao, do drugiej 2 łyżki mąki.Wlewać na przemian do formy. Piec ok 1 godz w temp 160 CMożna polać babkę lukrem bądź zrobić polewę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz