pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

sobota, 7 lutego 2015

PIERNIKOWA POEZJA

Składniki na ciasto:
25 dag mąki
200 g cukru
3 łyżki kakao
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g rozpuszczonego masła
200 ml coca-coli
2 jajka
75 ml mleka
W osobnych miskach wymieszać składniki suche i mokre. Do suchych wlać mokre, wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem i piec w 180*C około 35-40 minut. Po przestudzeniu przekroić.

Składniki na krem:

3 opakowania budyniu śmietankowego
2 galaretki agrestowe
1 kostka masła lub margaryny
Budynie rozrobić w szklance wody i ugotować na litrze wody. Do gorącego budyniu wsypać galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Utrzeć masło na puch dodając po łyżce budyniu.

Dodatkowo:
200 g pierniczków nadziewanych
50 g gorzkiej czekolady
3 łyżki kremówki
Przekrojone ciasto przełożyć 1/2 kremu. Na wierzch wyłożyć druga część kremu. Pierniczki pokroić w plasterki i ułożyć na kremie. Polać czekoladą rozpuszczoną z kremówką. Schłodzić w lodówce przez noc.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz