pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

sobota, 14 lutego 2015

KRUCHE SERNIKOBROWNIE

Kruche ciasto:  
ok. 2 szklanki mąki pszennej 
 2 łyżeczki proszku do pieczenia           
½ kostki margaryny Kasia(12,5dag)
 ½ szklanki cukru  
 2 jajka 1 żółtko 
  Masa budyniowa:
1 l mleka 
 3 budynie czekoladowe 
 Dodatkowo: 
 10 dag rodzynek (ok. ¾ szklanki)  
 Masa serowa: 
 ½ kostki margaryny Kasia (12,5 dag) 
 ½ szklanki cukru 
 4 serki waniliowe (4 x 14 dag)  
3 jajka 1 białko 
 1 budyń śmietankowy 
 Polewa:     
   5 dag masła  
10 dag mlecznej czekolady 
 Sposób wykonania: 
 Do miski wsypać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodać margarynę, cukier, jajka i żółtko. Wszystko razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć kruche ciasto. Połowę mleka zagotować, a w pozostałym rozmieszać budynie czekoladowe. Wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Następnie gorący czekoladowy budyń wylać na surowe kruche ciasto, posypać rodzynkami i pozostawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć na puszystą masę z żółtkami i cukrem. Dalej ucierając dodawać serki waniliowe i budyń śmietankowy w proszku. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie połączyć z masą serową i całość wyłożyć na ostudzony budyń. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut w temperaturze 180 °C. Masło roztopić i dodać do niego połamaną na kawałki mleczną czekoladę. Razem wymieszać, aby składniki się połączyły. Gotową polewą polać w tzw. esy-floresy ostudzony sernik. 
Sernik z budyniem czekoladowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz