Kruche ciasto:
ok. 2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ kostki margaryny Kasia(12,5dag)
½ szklanki cukru
2 jajka
1 żółtko
Masa budyniowa:
1 l mleka
3 budynie czekoladowe
Dodatkowo:
10 dag rodzynek (ok. ¾ szklanki)
Masa serowa:
½ kostki margaryny Kasia (12,5 dag)
½ szklanki cukru
4 serki waniliowe (4 x 14 dag)
3 jajka
1 białko
1 budyń śmietankowy
Polewa:
5 dag masła
10 dag mlecznej czekolady
Sposób wykonania:
Do miski wsypać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodać margarynę,
cukier, jajka i żółtko. Wszystko razem posiekać nożem i zagnieść kruche
ciasto. Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do
pieczenia, a następnie rozłożyć kruche ciasto.
Połowę mleka zagotować, a w pozostałym rozmieszać budynie czekoladowe.
Wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Następnie gorący
czekoladowy budyń wylać na surowe kruche ciasto, posypać rodzynkami i
pozostawić do ostudzenia.
Margarynę utrzeć na puszystą masę z żółtkami i cukrem. Dalej ucierając
dodawać serki waniliowe i budyń śmietankowy w proszku. Na koniec dodać
ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie połączyć z masą serową i
całość wyłożyć na ostudzony budyń.
Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut w
temperaturze 180 °C.
Masło roztopić i dodać do niego połamaną na kawałki mleczną czekoladę.
Razem wymieszać, aby składniki się połączyły. Gotową polewą polać w tzw.
esy-floresy ostudzony sernik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz