Składniki:
– 70 dag maku
– 10 jaj
– 10 łyżek kaszy manny
– 10 dag rodzynek
– 10 dag orzechów włoskich
– 4 szt. jabłek kruchych
– słoiczek wiśni w syropie
– 5 dag migdałów
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 kostka masła lub margaryny
– 50 dag cukru
Wykonanie:
Mak opłukać i zalać zimną wodą. Gotować 25 -30 min. mieszając.
Następnie odcedzić mak i przepuścić przez maszynkę do mielenia ( 2 lub 3
razy).
Biała ubić na sztywną pianę, później dodać cukier,
Margarynę roztopić i przestudzić,
Jabłka pokroić w drobną kostkę,
Migdały i orzechy drobno posiekać,
Do zmielonego maku dodać żółtka oraz wszystkie pozostałe składniki i
dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie
wszystko połączyć i przełożyć do blaszki. Piec w temperaturze 180C około
60 -70 minut. Po upieczeniu, wierzch ciasta udekorować polewą
czekoladową.
Smacznego
pieczenie ciast
Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz