pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

czwartek, 8 stycznia 2015

MURZYNEK CZEKOLADOWY

Składniki (wszystkie składniki muszą mieć temp. pokojową):
  • 1 i ¼ szklanki maki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 60 g masła
  • 1 szklanka maślanki
  • ½ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w łyżce mleka
Polewa
  • 180 g gorzkiej czekolady
  • ½ szklanki śmietany 36%
  • tłuszcz i kakao do oprószenia blachy 
  • Wykonanie:
    Tortownicę o średnicy 23 cm (z kominem) posmarować tłuszczem i wysypać kakao.
    W misce wymieszać suche składniki tj. mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukry. W drugiej misce utrzeć mikserem masło na puch, następnie cały czas miksując dodawać maślankę, mleko, jajka, kawę gdy składniki się połączą zmniejszyć obroty miksera i dodawać porcjami suche składniki. Ciasto przełożyć do blachy i piec w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut. Upieczone ciasto wystudzić na kratce.
    Czekoladę drobno posiekać, przełożyć do rondelka, dodać śmietanę i podgrzewać cały czas mieszając do połączenia składników. Polewę lekko przestudzić i polać ciasto. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz