Składniki (wszystkie składniki muszą mieć temp. pokojową):
- 1 i ¼ szklanki maki pszennej
- 1/3 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- ¾ szklanki cukru
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 60 g masła
- 1 szklanka maślanki
- ½ szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w łyżce mleka
Polewa
- 180 g gorzkiej czekolady
- ½ szklanki śmietany 36%
- tłuszcz i kakao do oprószenia blachy
- Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 23 cm (z kominem) posmarować tłuszczem i wysypać kakao.
W misce wymieszać suche składniki tj. mąkę, kakao, proszek do pieczenia,
sodę, sól, cukry. W drugiej misce utrzeć mikserem masło na puch,
następnie cały czas miksując dodawać maślankę, mleko, jajka, kawę gdy
składniki się połączą zmniejszyć obroty miksera i dodawać porcjami suche
składniki. Ciasto przełożyć do blachy i piec w temperaturze 180 stopni
przez 40-45 minut. Upieczone ciasto wystudzić na kratce.
Czekoladę drobno posiekać, przełożyć do rondelka, dodać śmietanę i
podgrzewać cały czas mieszając do połączenia składników. Polewę lekko
przestudzić i polać ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz