pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

sobota, 11 października 2014

CIASTO ANANASOWE

Składniki:
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 340 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml mleka
Karmel
  • 150 g brązowego cukru
  • 100 g masła
Dodatkowo
  • 1 puszka ananasów 
  • Wykonanie:
    Ananasy odsączyć z zalewy.
    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Masło pokroić na małe kawałki i przełożyć do rondelka, dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia i zagotowania masy. Karmel przelać na dno tortownicy i lekko przestudzić. Na karmelu ułożyć plastry ananasa.
    Masło z miksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem, następnie cały czas miksując dodawać jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Cały czas miksując dodawać do masy maślanej na przemian porcję mąki i mleko, miksować od połączenia wszystkich składników. Ciasto wyłożyć na ananasach.
    Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 70 minut.
    Upieczone ciasto wystudzić w tortownicy. Gdy ciasto wystygnie przełożyć je na talerz (talerz przyłożyć do tortownicy i odwrócić ją do góry dnem), zdjąć papier do pieczenia.SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz