Ciasto:
- 150g masła,
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- jajko,
- 8 łyżek cukru pudru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier
puder. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać masło pokrojone w plastry.
Posiekać nożem, następnie zagnieść gładkie, kruche ciasto. Zawinąć w
folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno
blaszki o wym. 25x36cm. Gęsto nakłuć widelcem, piec ok. 15-20min w temp.
180st. Ostudzić
Krem:
- 300g kremu czekoladowegonp. Nutella,
- 1/2 l śmietanki 30%,
- 2 op. śmietan-fix,
- 2 słoiki gruszek z kompotu (po500ml każdy),
- szkl. gęstego jogurtu naturalnego,
- 2/3 szkl. cukru pudru,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki żelatyny.
Zimne ciasto posmarować Nutellą. Gruszki odsączyć, pokroić w plastry,
ułożyć na kremie czekoladowym. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej
wody, wymieszać i odstawić na 5 minut, by napęczniała. Następnie,
podgrzewając, rozpuścić, lekko przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno,
pod koniec ubijania dodając fixy oraz cukier puder. Na koniec powoli
wlewać rozpuszczoną żelatynę, sok z cytryny oraz jogurt naturalny.
Wstawić na 30min do lodówki, by krem lekko stężał. Następnie rozsmarować
krem na gruszki. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Można udekorować
startą czekoladą lub posypką czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz