pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

niedziela, 13 września 2015

KRUCHE Z GRUSZKAMI I NUTELLĄ


Ciasto: Ciasto kruche z gruszkami!
  • 150g masła,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • jajko,
  • 8 łyżek cukru pudru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać masło pokrojone w plastry. Posiekać nożem, następnie zagnieść gładkie, kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno blaszki o wym. 25x36cm. Gęsto nakłuć widelcem, piec ok. 15-20min w temp. 180st. Ostudzić
Krem:
  • 300g kremu czekoladowegonp. Nutella,
  • 1/2 l śmietanki 30%,
  • 2 op. śmietan-fix,
  • 2 słoiki gruszek z kompotu (po500ml każdy),
  • szkl. gęstego jogurtu naturalnego,
  • 2/3 szkl. cukru pudru,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki żelatyny.
Zimne ciasto posmarować Nutellą. Gruszki odsączyć, pokroić w plastry, ułożyć na kremie czekoladowym. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, wymieszać i odstawić na 5 minut, by napęczniała. Następnie, podgrzewając, rozpuścić, lekko przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając fixy oraz cukier puder. Na koniec powoli wlewać rozpuszczoną żelatynę, sok z cytryny oraz jogurt naturalny. Wstawić na 30min do lodówki, by krem lekko stężał. Następnie rozsmarować krem na gruszki. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Można udekorować startą czekoladą lub posypką czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz