pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

czwartek, 21 maja 2015

MUFINY Z POMARAŃCZOWĄ KONFITURĄ

Składniki:

150 g masła,
250 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 g cukru,
2 jajka,
200 g kwaśnej śmietany,
200 g konfitury pomarańczowej,
kandyzowana skórka pomarańczowa.

Wykonanie:

Masło roztopić i zostawić do ostygnięcia.

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Jajka zmiksować ze śmietaną i masłem.

Suche składniki połączyć z mokrymi i delikatnie wymieszać.

Dodać część skórki pomarańczowej.

Do foremek wlewać trochę ciasta, następnie dodać łyżeczkę konfitury pomarańczowej i przykryć drugą warstwą ciasta (całość na ¾ wysokości).

Na wierzchu posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

Piec w temperaturze 175 stopni około 25 minut. 
 Muffinki z pomarańczową konfiturą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz