Składniki:
150 g masła,250 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 g cukru,
2 jajka,
200 g kwaśnej śmietany,
200 g konfitury pomarańczowej,
kandyzowana skórka pomarańczowa.
Wykonanie:
Masło roztopić i zostawić do ostygnięcia.Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Jajka zmiksować ze śmietaną i masłem.
Suche składniki połączyć z mokrymi i delikatnie wymieszać.
Dodać część skórki pomarańczowej.
Do foremek wlewać trochę ciasta, następnie dodać łyżeczkę konfitury pomarańczowej i przykryć drugą warstwą ciasta (całość na ¾ wysokości).
Na wierzchu posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Piec w temperaturze 175 stopni około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz