pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

sobota, 15 listopada 2014

CIASTO GRUSZKOWE


Składniki:
1 kilogram gruszek,
szklanka mąki pszennej,
¾ szklanki mąki ziemniaczanej,
3 jajka,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżeczka cukru waniliowego,
pół kostki masła,
pół szklanki cukru,
cukier puder do posypania,
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.
Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem na gładki krem.

Stopniowo dodawać jajka cały czas ucierając.

Do masy dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia, cukier waniliowy.

Wszystko dokładnie wymieszać.

Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.

Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.

Wyłożyć masę i powtykać w nią gruszki.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Ciasto gruszkowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz