Składniki:
KRUCHE CIASTO:
- 1/2 kg mąki;
- 35 dag masła;
- 2 żółtka na twardo;
- 1 żółtko surowe;
- 1 jajko;
- 1 szklanka cukru pudru;
- 1 cukier waniliowy;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 30 dag dowolnych orzechów.
KREM:
- 2 budynie waniliowe ugotowane według przepisu na opakowaniu;
- 200 g masła;
- skórka starta z pomarańczy.
PONCZ:
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej;
- 1/2 szklanki wrzątku.
POLEWA:
- 100 g mlecznej czekolady;
- 1 łyżka masła;
- 1 łyżka mleka;
- 1 łyżka kawy.
Wykonanie:
KRUCHE CIASTO: Przesianą
mąkę z proszkiem posiekać z masłem. Dodać wszystkie składniki, z tym że
ugotowane żółtka przetrzeć przez sitko. Ciasto wyrabiać aż wszystkie
składniki się połączą. Całość rozwałkować na dość gruby placek i wyłożyć
do średniej wielkości blaszki. Posypać orzechami i wcisnąć je w ciasto.
Piec 30 minut w 180 st. C. Po tym czasie wyjąć i odstawić do
całkowitego wystygnięcia.
KREM: Budyń ugotować
według przepisu na opakowaniu, odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Miękkie masło zmiksować razem ze skórką z pomarańczy. Do tego dodawać po
łyżce budyniu, cały czas miksując. Krem powinien być jednolity.
Odstawić.
PONCZ: Z podanych składników zaparzyć kawę. Gotowym ponczem obficie nasączyć kruche ciasto, zostawiając łyżkę kawy do polewy.
Na nasączone ciasto wyłożyć krem budyniowy. Całość wstawić do lodówki.
POLEWA: Wszystkie
składniki polewy połączyć razem w kąpieli wodnej. Następnie wyjąć ciasto
z lodówki i polać je polewą. Można posypać siekanymi orzechami. Ciasto
chłodzić jeszcze co najmniej dwie godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz