Składniki:
-6 jajek
-1 szklanka cukru trzcinowego
-1/2 szklanki oleju
-1 szklanka mąki pełnoziarnistej
-1 szklanka mąki pszennej
-1 budyń czekoladowy
-2 łyżki kakao
-2 łyżeczki sody
-1 płaska łyżeczka cynamonu
-1/2 łyżeczki kardamonu
-skórka z 1 pomarańczy ( może też być cytryna)
-szczypta soli
-200-250 g rabarbaru + 2 łyżeczki cukru
-płatki migdałowe
-Foremka może być tortownica 21 cm albo keksówka
Wykonanie
Rabarbar kroimy na niewielkie kawałki, posypujemy cukrem i odstawiamy
na bok. W misce mieszamy mąki, budyń, kakao, sodę, cynamon, kardamon i
sól, odstawiamy. Foremkę natłuszczamy masłem albo margaryną posypujemy
płatkami migdałowymi tak żeby przylepiły się do dna i boków formy. Jajka
ubijamy, gdy będą już podbite pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy tak
długo aż cukier się nie rozpuści a masa lekko zgęstnieje. Zmniejszamy
obroty i cienkim strumykiem wlewamy olej, chwilę ubijamy około 3 minut.
Następnie delikatnie mieszając wsypujemy partiami mieszankę mąk i
przypraw. Dodajemy startą skórkę pomarańczy. Przelewamy ciasto do
foremki a na wierzchu układamy odciśnięty rabarbar. Wkładamy do
piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy do suchego patyczka około 50
minut. Studzimy.
pieczenie ciast
Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!
środa, 31 sierpnia 2016
czwartek, 11 sierpnia 2016
CIASTO PORZECZKOWE Z MASĄ SEROWĄ
Ciasto:
-5 jajek,
-1 i 1/2 szklanki mąki,
-1 i 1/2 szklanki cukru,
-3/4 szklanki oleju rzepakowego,
-1/2 szklanki wody,
-łyżeczka proszku do pieczenia,
-łyżeczka sody oczyszczonej,
-5 łyżek kakao.
Olej, wodę, szklankę cukru i kakao zagotować, przestudzić. Białka ubić na sztywno z resztą cukru. Dodawać kolejno żółtka. Dodać przestudzoną mieszankę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodać do masy, krótko zmiksować. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 40 minut w temp. 180st. Ostudzić, przekroić na pół.
Poncz:
-1/2 szklanki nalewki z czarnej porzeczki,
-1/3 szklanki wody,
-1,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej własnej roboty!)
Nalewkę wymieszać z wodą, nasączyć pierwszy blat ciasta. Posmarować połową dżemu.
Krem:
-200 g masła,
-500g sera z wiaderka,
-5 łyżek cukru pudru.
Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo ser oraz cukier puder. Utrzeć na gładką masę. Krem rozsmarować na cieście. Przykryć drugim blatem.
Naponczować i posmarować resztą dżemu.
Wierzch:
-500ml śmietanki 30%,
-2 łyżki cukru pudru,
-4 łyżki serka mascarpone,
-50 g startej czekolady.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder oraz serek mascarpone. Zmiksować na gładką masę. Rozsmarować na wierzchu ciasta.
Posypać startą czekoladą.
-5 jajek,
-1 i 1/2 szklanki mąki,
-1 i 1/2 szklanki cukru,
-3/4 szklanki oleju rzepakowego,
-1/2 szklanki wody,
-łyżeczka proszku do pieczenia,
-łyżeczka sody oczyszczonej,
-5 łyżek kakao.
Olej, wodę, szklankę cukru i kakao zagotować, przestudzić. Białka ubić na sztywno z resztą cukru. Dodawać kolejno żółtka. Dodać przestudzoną mieszankę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodać do masy, krótko zmiksować. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 40 minut w temp. 180st. Ostudzić, przekroić na pół.
Poncz:
-1/2 szklanki nalewki z czarnej porzeczki,
-1/3 szklanki wody,
-1,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej własnej roboty!)
Nalewkę wymieszać z wodą, nasączyć pierwszy blat ciasta. Posmarować połową dżemu.
Krem:
-200 g masła,
-500g sera z wiaderka,
-5 łyżek cukru pudru.
Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo ser oraz cukier puder. Utrzeć na gładką masę. Krem rozsmarować na cieście. Przykryć drugim blatem.
Naponczować i posmarować resztą dżemu.
Wierzch:
-500ml śmietanki 30%,
-2 łyżki cukru pudru,
-4 łyżki serka mascarpone,
-50 g startej czekolady.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder oraz serek mascarpone. Zmiksować na gładką masę. Rozsmarować na wierzchu ciasta.
Posypać startą czekoladą.
Subskrybuj:
Posty (Atom)