Ciasto:
-5 jajek,
-1 i 1/2 szklanki mąki,
-1 i 1/2 szklanki cukru,
-3/4 szklanki oleju rzepakowego,
-1/2 szklanki wody,
-łyżeczka proszku do pieczenia,
-łyżeczka sody oczyszczonej,
-5 łyżek kakao.
Olej, wodę, szklankę cukru i kakao zagotować, przestudzić. Białka
ubić na sztywno z resztą cukru. Dodawać kolejno żółtka. Dodać
przestudzoną mieszankę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i
sodą oczyszczoną. Dodać do masy, krótko zmiksować. Ciasto przelać na
natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około
40 minut w temp. 180st. Ostudzić, przekroić na pół.
Poncz:
-1/2 szklanki nalewki z czarnej porzeczki,
-1/3 szklanki wody,
-1,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej własnej roboty!)
Nalewkę wymieszać z wodą, nasączyć pierwszy blat ciasta. Posmarować połową dżemu.
Krem:
-200 g masła,
-500g sera z wiaderka,
-5 łyżek cukru pudru.
Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo ser oraz cukier
puder. Utrzeć na gładką masę. Krem rozsmarować na cieście. Przykryć
drugim blatem.
Naponczować i posmarować resztą dżemu.
Wierzch:
-500ml śmietanki 30%,
-2 łyżki cukru pudru,
-4 łyżki serka mascarpone,
-50 g startej czekolady.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder oraz serek
mascarpone. Zmiksować na gładką masę. Rozsmarować na wierzchu ciasta.
Posypać startą czekoladą.
pieczenie ciast
Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz