Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 i 1/2 kg jabłek,
- 400g homogenizowanego serka waniliowego,
- 1/2 szklanki cukru,
- cukier waniliowy,
- łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300g masła lub margaryny.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać 2 łyżki cukru, posiekane masło i serek homogenizowany. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30minut do lodówki.
2/3 ciasta wylepić dno przygotowanej formy o śr. 23x33cm. Nakłuć widelcem.
Jabłka obrać, usunąć nasienne pokroić w plastry, rozłożyć równomiernie na cieście. Posypać cukrem oraz cukrem waniliowym i cynamonem. Resztę ciasta rozwałkować, ułożyć na jabłkach.
Piec ok. 45-50minut w temp. 170-180st. Ostudzić.
Podawać oprószone cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz