pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

środa, 14 października 2015

SERNIK KAJMAKOWY Z MUSEM GRUSZKOWYM

Spód:
  • 1 szklanka mąki
  • 100 g masła pokrojonego w kostkę
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
Masa serowa:
  • 1 kg. sera śmietankowego (w kostce)
  • 4 jajka
  • 200 g masła temp. pokojowa
  • 1 budyń śmietankowy
  • 450 g kajmaku
Mus:
  • 1,5 kg gruszek
  • cukier do smaku (u mnie 2 łyżki)
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżeczki agaru
Polewa:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 5 łyżek mleka
Tortownica 26-28 cm, pergaminem wykładamy tylko dno formy, natłuszczona.
Spód: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne. Jeśli ciasto nie będzie chciało się kleić proszę dodać odrobinę zimnej wody. Ciastem wykładamy dno blaszki.
Masa serowa: Do roztartego masła dodajemy po łyżce kajmaku. Następnie na zmianę dodajemy zmielony ser i jajka. Na sam koniec dodajemy budyń. Masę serową przekładamy na spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C na 1.5 godziny. Studzimy (najlepiej całą noc w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach).
Mus: Gruszki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i dusimy do miękkości. Gdy gruszki będą się rozpadać miksujemy na puree. Dodajemy cukier do smaku i pozostałe składniki. Na koniec wsypujemy agar. Ja, na 800 ml musu dodałam 3 łyżeczki. Wsypujemy cały czas mieszając do rozpuszczenia, mus musi pyrkać. Zestawiamy z ognia i czekamy aż stężeje. Sernik przeważnie rośnie a następnie opada i powstaje coś w rodzaju zagłębienia. W miejsce tego zagłębienia przekładamy mus gruszkowy, wyrównujemy i odstawiamy do całkowitego stężenia.
Polewa: Czekoladę łamiemy, wkładamy do miseczki, wlewamy mleko, dodajemy cukier i sól. Ustawiamy nad garnkiem z wrzącą wodą (woda nie może dotykać miski). Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać, mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Lekko studzimy a następnie polewamy nią cały sernik. Przechowujemy w lodówce do 7 dni.
* Zamiast agaru możemy wykorzystać galaretkę np. cytrynowa albo żelatynę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz