- 1 szklanka mąki
- 100 g masła pokrojonego w kostkę
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka kakao
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 kg. sera śmietankowego (w kostce)
- 4 jajka
- 200 g masła temp. pokojowa
- 1 budyń śmietankowy
- 450 g kajmaku
- 1,5 kg gruszek
- cukier do smaku (u mnie 2 łyżki)
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżeczki agaru
- 150 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- 5 łyżek mleka
Spód: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne. Jeśli ciasto nie będzie chciało się kleić proszę dodać odrobinę zimnej wody. Ciastem wykładamy dno blaszki.
Masa serowa: Do roztartego masła dodajemy po łyżce kajmaku. Następnie na zmianę dodajemy zmielony ser i jajka. Na sam koniec dodajemy budyń. Masę serową przekładamy na spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C na 1.5 godziny. Studzimy (najlepiej całą noc w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach).
Mus: Gruszki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i dusimy do miękkości. Gdy gruszki będą się rozpadać miksujemy na puree. Dodajemy cukier do smaku i pozostałe składniki. Na koniec wsypujemy agar. Ja, na 800 ml musu dodałam 3 łyżeczki. Wsypujemy cały czas mieszając do rozpuszczenia, mus musi pyrkać. Zestawiamy z ognia i czekamy aż stężeje. Sernik przeważnie rośnie a następnie opada i powstaje coś w rodzaju zagłębienia. W miejsce tego zagłębienia przekładamy mus gruszkowy, wyrównujemy i odstawiamy do całkowitego stężenia.
Polewa: Czekoladę łamiemy, wkładamy do miseczki, wlewamy mleko, dodajemy cukier i sól. Ustawiamy nad garnkiem z wrzącą wodą (woda nie może dotykać miski). Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać, mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Lekko studzimy a następnie polewamy nią cały sernik. Przechowujemy w lodówce do 7 dni.
* Zamiast agaru możemy wykorzystać galaretkę np. cytrynowa albo żelatynę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz