pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

sobota, 16 marca 2013

TORT SHREK

Każdy chyba pamięta bajkę shrek z tego pomysłu będą zadowolone dzieci torcik shrek to strzał w dziesiątkę.                     Ciasto:5 jaj ,5 łyżek cukru kryształu,3 łyżki mąki pszennej,2 łyżki mąki ziemniaczanej,1 łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżki oleju, kilka kropli aromatu waniliowego.                Masa pysiowa:1 duża butelka zielonego pysia,3 budynie śmietankowe.                Masa pysiowa 2:2 śnieżki,400ml mleka,3 zielone galaretki,2 paczki delicji.                            Wykonanie:Ciasto pieczemy jak na biszkopt ubijamy białka dodajemy cukier,żółtka, mąki z proszkiem,olej i aromat. Piec w temp.170C ok 40 min.      Masa:Budynie rozpuścić w 1,5 szk.pysia a resztę napoju zagotuj.Dodaj rozpuszczone budynie i mieszaj aż powstanie budyń.Gorącą masę przelej na wystudzony  biszkopt.Gdy przestygnie ułóż na niej delicje.              Masa 2 :1 galaretkę rozpuść w 3/4 szk. gorącej wody.Poczekaj aż lekko  stężeje.Ubij śnieżki z mlekiem a pod koniec ubijania wlej powoli galaretkę.Gotową masę rozprowadź na delicjach.Pozostałe 2 galaretki rozpuść w 800 ml gorącej wody i gdy stężeje wylej na masę.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz