pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

wtorek, 26 marca 2013

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI POD PUCHOWĄ PIERZYNKĄ

Pyszny jest ten sernik  prawdziwe niebo w buzi lekki i delikatny.                     Ciasto:3 szk. mąki,5 żółtek, 1 kostka margaryny, 2 łyżki śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru.     Masa serowa: 1 kg sera 2x zmielony, 4 jajka, 1/2 kostki masła, 1 szk cukru, 2 budynie śmietankowe lub waniliowe, puszka brzoskwiń,cukier waniliowy,bakalie ale nie koniecznie.                   Wykonanie:Zagnieść ciasto 3/4 ciasta wyłożyć blachę resztę włożyć do zamrażalki. Masło utrzeć dodać cukier i żółtka i ucierać.Dodać ser  budyń cukier waniliowy, bakalie.Ubić białka i dodać do sera wymieszać. Ser kładziemy na ciasto na ser pokrojone brzoskwinie a na nie ubite białka z 5 białek które zostały z ciasta. Do białek dodać 6 łyżek cukru kryształu.Wierzch sera przykrywamy ścierając na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażalki .Piec ok godz. w temp. 180 C .Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz