Składniki:
-3 szklanki mąki pszennej,
-3 jajka,
-3/4 szklanki cukru,
-2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
-szklanka jogurtu naturalnego lub owocowego,
-szklanka oleju rzepakowego,
-skórka z 1/2 cytryny,
-laska wanilii,
-500g rabarbaru,
-2 łyżki cukru,
-łyżeczka przyprawy do kawy i deserów.
Wykonanie
Jajka zmiksować z cukrem, jogurtem ( u mnie wieloowocowy) i olejem.
Dodać nasiona wanilii oraz świeżo startą skórkę z cytryny. Mąkę przesiać
wraz z proszkiem do pieczenia. Miksując, stopniowo dodawać do ciasta.
Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym.
23x33cm. Rabarbar umyć, pokroić w kostkę i zasypać cukrem oraz przyprawą
do kawy i deserów. Wymieszać i równomiernie rozłożyć na cieście. Piec
około 40 minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
pieczenie ciast
Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!