pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

sobota, 30 kwietnia 2016

NUTELKA

Biszkopt:
-7 jajek,
-5 łyżek cukru,
-5 łyżek mąki pszennej,
-1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
-łyżka octu,
-łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodawać po 1 żółtku. Dodać przesiane obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ocet. Delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wymiarach 27x35cm.
Piec ok. 35 min w temp. 170-180 st.
Ostudzić i przekroić na 2 jednakowe blaty.
Dodatkowo:
-3/4 l mleka,
-3 łyżki mąki pszennej,
-3 łyżki mąki ziemniaczanej,
-2 żółtka,
-3 łyżki cukru waniliowego,
-150g masła,
-duża puszka brzoskwiń,
-2 galaretki brzoskwiniowe,
-400g kremu czekoladowego, np. Nutelli,
-1 andrut,
-opakowanie okrągłych biszkoptów.
W trosze mleka rozrobić żółtka i mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami. Rozrobione mąki wlać na gotujące się mleko, ugotować budyń, po czym ostudzić.
Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Brzoskwinie osączyć i pokroić w kostkę. Do pozostałego soku brzoskwiniowego dolać 1 i 1/2 szklanki wody i zagotować. Wsypać galaretki, gdy zaczną tężeć dodać owoce.
Nutellę podgrzać na parze, dodać pokruszonego andruta, wymieszać.
Wierzch:
-350ml śmietanki 30%,
-galaretka np. truskawkowa,
-starta czekolada.
Na 1 blat ciasta wyłożyć połowę kremu budyniowego, wyłożyć galaretkę z brzoskwiniami i przykryć 2 blatem ciasta.
Rozsmarować Nutellę, schłodzić.
Wyłożyć resztę kremu i ułożyć równo biszkopty.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody, ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem, miksując powoli dodawać tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na biszkopty. Schłodzić.
Posypać startą czekoladą.
Nutelka!

sobota, 9 kwietnia 2016

SERNIK POMARAŃCZOWY NA CYTRYNOWYM BROWNIE


Składniki na cynamonowe brownie:sernik pom na cyn br.
-120 g gorzkiej czekolady
-90 g miękkiego masła
-70 g cukru
-70 g mąki
-1 jajko
-1 żółtko
-1/2 – 2/3 łyżeczki cynamonu
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do przestygnięcia (do temperatury pokojowej). Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać masę czekoladową i wymieszaną z cynamonem mąkę. Zmiksować do chwili połączenia się składników. Ciasto przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 15-17 minut. Po tym czasie odstawić by lekko przestygło.
Składniki na masę serową:
-750 g sera twarogowego (z wiaderka)
-250 g gęstej śmietany 18%
-5 dużych jajek
-1 szklanka cukru
-1/2 szklanki świeżego soku pomarańczowego
-skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
-1 budyń waniliowy bez cukru
Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misie miksera i zmiksować na średnich obrotach – tylko do chwili połączenia się składników. Gotową masę serową wylać na spód brownie i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pod kratkę na której stoi sernik wstawić niskie naczynie do którego wlać szklankę gorącej wody. Piec około 60-70 minut. Po upieczeniu sernik wystudzić i wstawić na 12 godzin do lodówki.