pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

poniedziałek, 25 stycznia 2016

CIASTO ZE SŁONECZNIKIEM I KARMELEM

Biszkopt:
-5 jajek,
-szklanka drobnego cukru do wypieków,
-szklanka mąki pszennej,
-2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-2 łyżki kakao,
-budyń śmietankowy (40g).
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodawać po 1 żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem, dodać do ubitych białek. Delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać kakao i budyń, połączyć. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Piec 30 min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie części.
Krem:
-1/2 l śmietany 30%,
-5 łyżek cukru pudru,
-2 śmietan-fixy,
-Śnieżka.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz Śnieżkę, na koniec dodać śmietan- fixy. Kremem przełożyć ciasto. Schłodzić.
Wierzch:
-puszka gotowanego mleka skondensowanego,
-125g masła lub margaryny,
-cukier waniliowy,
-200 g łuskanego słonecznika,
-2 łyżki cukru,
-5 łyżek mleka.
Na cieście rozsmarować gotowane mleko skondensowane. Słonecznik podprażyć na suchej patelni, przesypać do miseczki. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukry i mleko. Dodać uprażony słonecznik, całość chwilę smażyć. Ciepłą masę wyłożyć na ciasto. Schłodzić.
ciasto ze słonecznikiem!

poniedziałek, 11 stycznia 2016

BROWNIE Z SERKIEM


Brownie: 
-3 jajka,
-200g gorzkiej czekolady,
-100g mlecznej czekolady,
-100g masła,
-150g cukru pudru,
-szczypta soli,
-200g mąki pszennej,
-łyżeczka proszku do pieczenia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stale ucierając, dodawać po jednym jajku. następnie dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Na koniec dodać stopioną na parze, zimną czekoladę. Krótko utrzeć.
Masa serowa: 
-400 g białego sera,
-2 jajka,
-5 łyżek cukru pudru,
-łyżka cukru waniliowego.
Ser zmielić. Zmiksować z jajkami oraz cukrami na gładką masę. 3/4 masy czekoladowej wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 24x27cm. Następnie wylać całą masę serową. Kłaść kleksy z reszty masy czekoladowej. Piec około 50 minut w temp. 180st.
Brownie z serkiem!