Ciasto:
- 500g mąki
- 250 g masła
- 3 żółtka
- 150g cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany
Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, proszek do pieczenia, żółtka, na końcu śmietanę. Wyrobić i wstawić do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie wylepić 2/3 ciasta dno i boki tortownicy, podpiec w temp. 170 st. C przez ok 10-15 minut. Przestudzić.
Nadzienie:
- 5 niewielkich jabłek
- ok. 750 g prażonych jabłek
- sparzone rodzynki
- cynamon
- przyprawa do piernika
- ok. 1/2 szkl. kaszy manny
- ew. cukier
Piana:
- 3 białka
- 90 g cukru pudru
- 1 płaska łyżka proszku budyniowego
Wyłożyć na podpieczone jabłka. Na to zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec przez ok. 40 min. w 170 st. C.