pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

środa, 28 października 2015

BROWNIE Z KREMEM ADWOKATOWYM


Brownie: 
-200 g mlecznej czekolady,
– 100 g gorzkiej czekolady,
-20 dag margaryny,
– 15 dag cukru,
-cukier waniliowy,
– szczypta soli,
-4 żółtka,
-3 całe jajka,
-30 dag mąki pszennej,
-5 dag mąki ziemniaczanej,
-2 łyżki kakao,
-1/3szkl. mleka,
-2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Czekoladę stopić, przestudzić. Margarynę utrzeć z cukrami i szczyptą soli. Dodać żółtka. Następnie powoli wlewać rozkłócone jajka. Dodać mąkę ziemniaczaną i przestudzoną czekoladę. Na koniec dodać mleko oraz mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem i kakao. Wylać na blaszkę o wym. 23x33cm. Piec ok. 25 min w temp. 160st.
Beza: 
-4 białka,
-szczypta soli,
-20 dag cukru.
Białka ubić z cukrem i ze szczyptą soli. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Piec jeszcze 15-20 min. Ostudzić i przekroić na pół.
Krem:
-1/2 l kremówki,
-3 łyżki żelatyny,
-400 ml likieru jajecznego,
-2 łyżeczki cukru pudru.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. wody, odstawić na 5 min. Następnie, podgrzewając rozpuścić. Lekko przestudzić. Zmieszać z 2 łyżkami likieru, połączyć z resztą alkoholu. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać do likieru. Kremem przełożyć ciasto, tak by część z bezą była na górze. Schładzać kilka godzin.
brownie z kremem adwokatowym!!

środa, 14 października 2015

SERNIK KAJMAKOWY Z MUSEM GRUSZKOWYM

Spód:
  • 1 szklanka mąki
  • 100 g masła pokrojonego w kostkę
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
Masa serowa:
  • 1 kg. sera śmietankowego (w kostce)
  • 4 jajka
  • 200 g masła temp. pokojowa
  • 1 budyń śmietankowy
  • 450 g kajmaku
Mus:
  • 1,5 kg gruszek
  • cukier do smaku (u mnie 2 łyżki)
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżeczki agaru
Polewa:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 5 łyżek mleka
Tortownica 26-28 cm, pergaminem wykładamy tylko dno formy, natłuszczona.
Spód: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne. Jeśli ciasto nie będzie chciało się kleić proszę dodać odrobinę zimnej wody. Ciastem wykładamy dno blaszki.
Masa serowa: Do roztartego masła dodajemy po łyżce kajmaku. Następnie na zmianę dodajemy zmielony ser i jajka. Na sam koniec dodajemy budyń. Masę serową przekładamy na spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C na 1.5 godziny. Studzimy (najlepiej całą noc w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach).
Mus: Gruszki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i dusimy do miękkości. Gdy gruszki będą się rozpadać miksujemy na puree. Dodajemy cukier do smaku i pozostałe składniki. Na koniec wsypujemy agar. Ja, na 800 ml musu dodałam 3 łyżeczki. Wsypujemy cały czas mieszając do rozpuszczenia, mus musi pyrkać. Zestawiamy z ognia i czekamy aż stężeje. Sernik przeważnie rośnie a następnie opada i powstaje coś w rodzaju zagłębienia. W miejsce tego zagłębienia przekładamy mus gruszkowy, wyrównujemy i odstawiamy do całkowitego stężenia.
Polewa: Czekoladę łamiemy, wkładamy do miseczki, wlewamy mleko, dodajemy cukier i sól. Ustawiamy nad garnkiem z wrzącą wodą (woda nie może dotykać miski). Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać, mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Lekko studzimy a następnie polewamy nią cały sernik. Przechowujemy w lodówce do 7 dni.
* Zamiast agaru możemy wykorzystać galaretkę np. cytrynowa albo żelatynę.

piątek, 9 października 2015

BROWNIE Z CIASTECZKAMI OREO I SEREM


Składniki:brownie z oreo
-150 g masła
-100 g gorzkiej czekolady
-150 g cukru trzcinowego
-175 g ciastek oreo
-3 jajka
-2 żółtka
-1 łyżka kakao
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-szczypta soli
-400 g sera śmietankowego
Wykonanie
Nadzienie z ciastek odkładamy a herbatniki mielimy. Ser mieszamy z nadzieniem ciastek i ekstraktem waniliowym.
Masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej. Studzimy. Jajka i żółtka ubijamy, następnie pomalutku wsypujemy cukier. Gdy pod palcami nie będziemy czuć cukru możemy zacząć wlewać cienkim strumykiem masło. Wyłączamy mikser wsypujemy zmielone ciastka, kakao i sól delikatnie mieszamy. Na wyłożoną pergaminem blaszkę wlewamy 1/2 część ciasta, następnie ser i resztę ciasta. Pieczemy 30 minut w 180C.