pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

wtorek, 31 marca 2015

BABKA DROŻDŻOWA

Babka wymaga trochę pracy i wysiłku aby była puszysta lekka i z złotą skórką trzeba długo wyrabiać do momentu aż będzie odstawać od ręki.

3 szklanki mąki,
¾ szklanki cukru,
5 żółtek,
5 dag drożdży,
pół kostki masła,
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
pół szklanki rodzynek,
szklanka mleka.

Lukier:

szklanka cukru pudru,
łyżka soku z cytryny,
2 łyżki wrzącej wody.

Masło i bułka tarta do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?

Kilka łyżek ciepłego mleka połączyć z pokruszonymi drożdżami i łyżką cukru.

Zaczyn odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Do naczynia wsypać przesianą mąkę, dodać zaczyn i wymieszać.

Następnie dodać utarte żółtka i pozostałe ciepłe mleko.

Ciasto wyrabiać rękami i podczas wyrabiania dodawać porcjami rozpuszczone masło.

Gdy ciasto będzie odstawać od dłoni, dodać sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową.

Przykryć naczynie z ciastem ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Formę do babek wysmarować dokładnie masłem i posypać bułką tartą.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je do formy i ponownie odstawić do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec babkę około 50 minut.

Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i 2 łyżkami wrzącej wody.

Upieczoną i wystudzoną babkę polać lukrem i udekorować bakaliami.
Babka drożdżowa

niedziela, 22 marca 2015

MUFINY Z GRUSZKĄ I CZEKOLADĄ

Składniki:

2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru białego, 1/2 szklanki cukru brązowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka mleka, 2 gruszki, 100 g masła, 1 jajko, pół tabliczki czekolady lub płatki czekoladowe.

Wykonanie:

Wymieszaj w jednej misce przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia, a w drugiej połącz roztopione masło z mlekiem i jajkiem. Następnie wymieszaj zawartości obu misek (nie musi być na gładką masę), dodaj pokrojoną drobno czekoladę i pokrojone gruszki. Wymieszaj. Nałóż do papilotek i formy. Muffiny piecz przez 20-25 minut, we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C.
Gotowe i lekko przestudzone muffiny posyp cukrem pudrem. 
 Muffiny z gruszką i czekoladą

niedziela, 15 marca 2015

TORCIK CZEKOLADOWY

Torcik z czekoladową pianką
Ciasto:

1 szklanka mąki,
  1/2 szklanki cukru,
4 jajka,
  1/4kostki masła,
łyżeczka cukru waniliowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
2 łyżki kakao,
2 łyżki likieru migdałowego amaretto.

Pianka:

2 pojemniki serka mascarpone (około 500 g),
tabliczka czekolady mlecznej i gorzkiej (100 g),
250 ml śmietany kremówki,
2 fiksy do śmietany,
pół tabliczki startej mlecznej czekolady.

Gruszki w syropie:

5 gruszek,
szklanka cukru,
wody tyle, żeby zakryła gruszki,
łyżka cynamonu,
5 goździków,
2 łyżki soku z cytryny.

Tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.
Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek.

Żółtka utrzeć z masłem, cukrem i cukrem waniliowym, dodać kakao, mąkę i proszek do pieczenia.

Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.

Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około pół godziny.

Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne.

Przygotować syrop z wody, cukru, cynamonu, goździków i soku z cytryny.

Włożyć gruszki i gotować 10 minut.

Gruszki zostawić w syropie 10 minut, aż lekko przestygną.

Następnie odcedzić je i pokroić w kostkę.

Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić.

Dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.

Kremówkę ubić z fiksami i delikatnie połączyć z masą.

Do pianki dodać gruszki.

6 łyżek przegotowanej wody wymieszać z amaretto i nasączyć ciasto.

Na ciasto wyłożyć masę z gruszkami, posypać startą czekoladą.

Wstawić do lodówki na około 2 godziny.

niedziela, 1 marca 2015

CIASTECZKA MARCHEWKOWE

Warto przyrządzić czasem coś zdrowego np.ciasteczka marchewkowe z dodatkiem rodzynek i orzechów.Są doskonałe i długo utrzymują świeżość.
1 pełna szklanka mąki pszennej,
2 marchewki,
  1/2szklanki brązowego cukru,
  1/2kostki masła,
1  łyżeczka cynamonu,
  1/2łyżeczki sody oczyszczonej,
  1/2łyżeczki soli,
1  jajko,
szklanka łuskanych orzechów,
100 g rodzynek,
płaska łyżeczka cukru waniliowego,
tłuszcz do wysmarowania formy.
Wykonanie:

Masło zmiksować z cukrem i jajkiem na puszystą masę.

Dodać startą marchewkę, posiekane orzechy, rodzynki, mąkę, cynamon, sól, sodę i wanilię.

Wszystkie składniki dobrze wymieszać, aby składniki skleiły się ze sobą.

Blachę wysmarować tłuszczem, łyżką nakładać porcje ciasta i formować kształt ciasteczka.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 20 minut.

Najlepiej smakują z zimnym mlekiem lub szklanką ciepłego kakao.

Ciasteczka marchewkowe