Babka wymaga trochę pracy i wysiłku aby była puszysta lekka i z złotą skórką trzeba długo wyrabiać do momentu aż będzie odstawać od ręki.
3 szklanki mąki,
¾ szklanki cukru,
5 żółtek,
5 dag drożdży,
pół kostki masła,
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
pół szklanki rodzynek,
szklanka mleka.
Lukier:
szklanka cukru pudru,
łyżka soku z cytryny,
2 łyżki wrzącej wody.
Masło i bułka tarta do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Kilka łyżek ciepłego mleka połączyć z pokruszonymi drożdżami i łyżką cukru.
Zaczyn odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Do naczynia wsypać przesianą mąkę, dodać zaczyn i wymieszać.
Następnie dodać utarte żółtka i pozostałe ciepłe mleko.
Ciasto wyrabiać rękami i podczas wyrabiania dodawać porcjami rozpuszczone masło.
Gdy ciasto będzie odstawać od dłoni, dodać sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową.
Przykryć naczynie z ciastem ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Formę do babek wysmarować dokładnie masłem i posypać bułką tartą.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je do formy i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec babkę około 50 minut.
Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i 2 łyżkami wrzącej wody.
Upieczoną i wystudzoną babkę polać lukrem i udekorować bakaliami.
pieczenie ciast
Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!
wtorek, 31 marca 2015
niedziela, 22 marca 2015
MUFINY Z GRUSZKĄ I CZEKOLADĄ
Składniki:
2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru białego, 1/2 szklanki cukru brązowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka mleka, 2 gruszki, 100 g masła, 1 jajko, pół tabliczki czekolady lub płatki czekoladowe.Wykonanie:
Wymieszaj w jednej misce przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia, a w drugiej połącz roztopione masło z mlekiem i jajkiem. Następnie wymieszaj zawartości obu misek (nie musi być na gładką masę), dodaj pokrojoną drobno czekoladę i pokrojone gruszki. Wymieszaj. Nałóż do papilotek i formy. Muffiny piecz przez 20-25 minut, we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C.
Gotowe i lekko przestudzone muffiny posyp cukrem pudrem.
niedziela, 15 marca 2015
TORCIK CZEKOLADOWY
Ciasto:
1 szklanka mąki,
1/2 szklanki cukru,
4 jajka,
1/4kostki masła,
łyżeczka cukru waniliowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
2 łyżki kakao,
2 łyżki likieru migdałowego amaretto.
Pianka:
2 pojemniki serka mascarpone (około 500 g),
tabliczka czekolady mlecznej i gorzkiej (100 g),
250 ml śmietany kremówki,
2 fiksy do śmietany,
pół tabliczki startej mlecznej czekolady.
Gruszki w syropie:
5 gruszek,
szklanka cukru,
wody tyle, żeby zakryła gruszki,
łyżka cynamonu,
5 goździków,
2 łyżki soku z cytryny.
Tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z masłem, cukrem i cukrem waniliowym, dodać kakao, mąkę i proszek do pieczenia.
Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około pół godziny.
Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne.
Przygotować syrop z wody, cukru, cynamonu, goździków i soku z cytryny.
Włożyć gruszki i gotować 10 minut.
Gruszki zostawić w syropie 10 minut, aż lekko przestygną.
Następnie odcedzić je i pokroić w kostkę.
Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić.
Dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.
Kremówkę ubić z fiksami i delikatnie połączyć z masą.
Do pianki dodać gruszki.
6 łyżek przegotowanej wody wymieszać z amaretto i nasączyć ciasto.
Na ciasto wyłożyć masę z gruszkami, posypać startą czekoladą.
Wstawić do lodówki na około 2 godziny.
niedziela, 1 marca 2015
CIASTECZKA MARCHEWKOWE
Warto przyrządzić czasem coś zdrowego np.ciasteczka marchewkowe z dodatkiem rodzynek i orzechów.Są doskonałe i długo utrzymują świeżość.
1 pełna szklanka mąki pszennej,
2 marchewki,
1/2szklanki brązowego cukru,
1/2kostki masła,
1 łyżeczka cynamonu,
1/2łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2łyżeczki soli,
1 jajko,
szklanka łuskanych orzechów,
100 g rodzynek,
płaska łyżeczka cukru waniliowego,
tłuszcz do wysmarowania formy.Wykonanie:
Masło zmiksować z cukrem i jajkiem na puszystą masę.
Dodać startą marchewkę, posiekane orzechy, rodzynki, mąkę, cynamon, sól, sodę i wanilię.
Wszystkie składniki dobrze wymieszać, aby składniki skleiły się ze sobą.
Blachę wysmarować tłuszczem, łyżką nakładać porcje ciasta i formować kształt ciasteczka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 20 minut.
Najlepiej smakują z zimnym mlekiem lub szklanką ciepłego kakao.
1 pełna szklanka mąki pszennej,
2 marchewki,
1/2szklanki brązowego cukru,
1/2kostki masła,
1 łyżeczka cynamonu,
1/2łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2łyżeczki soli,
1 jajko,
szklanka łuskanych orzechów,
100 g rodzynek,
płaska łyżeczka cukru waniliowego,
tłuszcz do wysmarowania formy.Wykonanie:
Masło zmiksować z cukrem i jajkiem na puszystą masę.
Dodać startą marchewkę, posiekane orzechy, rodzynki, mąkę, cynamon, sól, sodę i wanilię.
Wszystkie składniki dobrze wymieszać, aby składniki skleiły się ze sobą.
Blachę wysmarować tłuszczem, łyżką nakładać porcje ciasta i formować kształt ciasteczka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 20 minut.
Najlepiej smakują z zimnym mlekiem lub szklanką ciepłego kakao.
Subskrybuj:
Posty (Atom)