pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

środa, 26 listopada 2014

MURZYNEK SZYBKI

Składniki: 
-kostka margaryny
-4 łyżki kakao
-7 łyżek wody
-1,5 szkl. cukru kryształu
-3 jajka
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 szkl. mąki
Wykonanie; 
Margarynę ,wodę ,kakao, cukier rozpuścić następnie wystudzić.Do chłodnego dodać żółtka chwilę utrzeć dodać mąkę z proszkiem a na końcu ubite białka.Dokładnie wymieszać wyłożyć na blaszkę i piec 50 min. w temp. 160 C. Smacznego.

środa, 19 listopada 2014

BABKA MARCHEWKOWA FANTAZJA

Składniki: 
-5 łyżek oleju
-125 g cukru (może być brązowy)
-2 jajka
-250 g mąki
-1 łyżeczka sody
-1/2 łyżeczki soli
-1 łyżeczka cynamonu
-150 g rozgniecionych bananów
-120 g startej marchwi (1 duża)
-50 g dodatków wiórki, orzechy, rodzynki
 Wykonanie:  
Zmiksować  jajka z cukrem i olejem na puszysta masę.Dodać mąkę z sodą do jajek na zmianę z bananem. Na koniec dodać marchew i bakalie.Piec ok 50 min.w temp. 180 C.Smacznego.


sobota, 15 listopada 2014

CIASTO GRUSZKOWE


Składniki:
1 kilogram gruszek,
szklanka mąki pszennej,
¾ szklanki mąki ziemniaczanej,
3 jajka,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżeczka cukru waniliowego,
pół kostki masła,
pół szklanki cukru,
cukier puder do posypania,
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.
Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem na gładki krem.

Stopniowo dodawać jajka cały czas ucierając.

Do masy dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia, cukier waniliowy.

Wszystko dokładnie wymieszać.

Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.

Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.

Wyłożyć masę i powtykać w nią gruszki.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Ciasto gruszkowe

środa, 5 listopada 2014

TORT ZAKRĘCONY


składniki:
na biszkopty ( jeden niski, okrągły 21 cm i dwa płaskie blaty jak na roladę. Składniki muszą mieć temperaturę pokojową): 

- 14 średnich jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- dwie łyżki kakao

na krem:

- 800 ml schłodzonej dobrze śmietanki 36 %
- 600 g schłodzonego serka mascarpone
- 2/3 szklanki cukru

do nasączenia : 

- pół szklanki lekko osłodzonej herbaty z cytryną

Schemat tortu ze zdjęciem podziału ciasta można znaleźć tutaj.

Dno tortownicy i dwie duże blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 160 st. z włączonym termoobiegiem.

Żółtka bardzo starannie oddzielić od białek. W dużej misce ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodając partiami cukier. Przy pomocy łopatki wolno i delikatnie wmieszać po żółtku. Nie przestając mieszać, dodawać stopniowo przesiane z proszkiem mąki. Masę podzielić na trzy równe części. Do jednej wmieszać delikatnie przesiane kakao. Ciemne ciasto przelać do tortownicy, pozostałe części rozsmarować równymi warstwami na dwóch płaskich blaszkach, podobnie jak przy pieczeniu rolady.
Tortownicę ustawić najwyżej z trzech blaszek ( ale nie na samej górze piekarnika) płaskie blachy na niższych półkach. Po ok. 10- 13 minutach ciasto na dużych blachach powinno być zrumienione i gotowe, należy je wyjąć i przestudzić. Ciemne ciasto w tortownicy piecze się kilka minut dłużej, należy sprawdzić, czy drewniany patyczek od szaszłyków wyjęty z formy jest suchy. Jeśli tak - ciasto jest upieczone.

Śmietankę ubić na sztywno mikserem, pod koniec dodając po łyżce cukru, wmiksować ser mascarpone, odstawić do lodówki. 

Wystudzony biszkopt z tortownicy przekroić ostrym nożem na dwa blaty. Biszkopty na blaszkach pokroić - każdy - na cztery równej szerokości paski. Odkroić ewentualne niezbyt równe brzegi. Ciemny biszkopt położyć na talerzu lub paterze, nasączyć połową ponczu, posmarować cienką warstwą dżemu i nałożyć ok. pół centymetrową warstwę kremu. Każdy pasek z płaskich blach nasmarować cienko najpierw dżemem potem na ok.0,5-1 cm kremem, zwijać ciasno w ślimak i ułożyć pionowo na środku ciemnego biszkoptu. Drugą część ciemnego ciasta nasączyć, posmarować dżemem i kremem, nałożyć na zwinięty ślimak. Odłożyć kilka łyżek kremu do dekoracji, a pozostałą jego częścią wysmarować brzegi i wierzch tortu, wyrównując powierzchnię do kształtu walca.
- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/03/tort-poprzecznie-zakrecony.html#sthash.yb4gjTyw.dpuf
składniki:
na biszkopty ( jeden niski, okrągły 21 cm i dwa płaskie blaty jak na roladę. Składniki muszą mieć temperaturę pokojową): 

- 14 średnich jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- dwie łyżki kakao

na krem:

- 800 ml schłodzonej dobrze śmietanki 36 %
- 600 g schłodzonego serka mascarpone
- 2/3 szklanki cukru

do nasączenia : 

- pół szklanki lekko osłodzonej herbaty z cytryną

Schemat tortu ze zdjęciem podziału ciasta można znaleźć tutaj.

Dno tortownicy i dwie duże blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 160 st. z włączonym termoobiegiem.

Żółtka bardzo starannie oddzielić od białek. W dużej misce ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodając partiami cukier. Przy pomocy łopatki wolno i delikatnie wmieszać po żółtku. Nie przestając mieszać, dodawać stopniowo przesiane z proszkiem mąki. Masę podzielić na trzy równe części. Do jednej wmieszać delikatnie przesiane kakao. Ciemne ciasto przelać do tortownicy, pozostałe części rozsmarować równymi warstwami na dwóch płaskich blaszkach, podobnie jak przy pieczeniu rolady.
Tortownicę ustawić najwyżej z trzech blaszek ( ale nie na samej górze piekarnika) płaskie blachy na niższych półkach. Po ok. 10- 13 minutach ciasto na dużych blachach powinno być zrumienione i gotowe, należy je wyjąć i przestudzić. Ciemne ciasto w tortownicy piecze się kilka minut dłużej, należy sprawdzić, czy drewniany patyczek od szaszłyków wyjęty z formy jest suchy. Jeśli tak - ciasto jest upieczone.

Śmietankę ubić na sztywno mikserem, pod koniec dodając po łyżce cukru, wmiksować ser mascarpone, odstawić do lodówki. 

Wystudzony biszkopt z tortownicy przekroić ostrym nożem na dwa blaty. Biszkopty na blaszkach pokroić - każdy - na cztery równej szerokości paski. Odkroić ewentualne niezbyt równe brzegi. Ciemny biszkopt położyć na talerzu lub paterze, nasączyć połową ponczu, posmarować cienką warstwą dżemu i nałożyć ok. pół centymetrową warstwę kremu. Każdy pasek z płaskich blach nasmarować cienko najpierw dżemem potem na ok.0,5-1 cm kremem, zwijać ciasno w ślimak i ułożyć pionowo na środku ciemnego biszkoptu. Drugą część ciemnego ciasta nasączyć, posmarować dżemem i kremem, nałożyć na zwinięty ślimak. Odłożyć kilka łyżek kremu do dekoracji, a pozostałą jego częścią wysmarować brzegi i wierzch tortu, wyrównując powierzchnię do kształtu walca.
- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/03/tort-poprzecznie-zakrecony.html#sthash.yb4gjTyw.dpuf