Składniki:
• 500 ml jogurtu naturalnego,
• 3.5 łyżeczki żelatyny,
• 3-4 różnokolorowe galaretki,
• 5 łyżek cukru,
• 1 opakowanie cukru waniliowego.
Wykonanie:
• Każdą galaretkę przygotować osobno według przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody do 400 ml. Wlej do plastikowych pojemników i wstaw do lodówki, by stężała. Potem wyjmij galaretki z foremek i pokrój w kostkę.
• Żelatynę zalać 1/2 szklanki wrzącej wody i ostudź.
• Jogurt zmiksować z cukrem oraz cukrem waniliowym, dodać ostudzoną żelatynę i wymieszaj.
• Blachę keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Masę jogurtową przelać do keksówki. Dodać do niej pokrojone galaretki.
• Odstawić na 4 godziny do lodówki.
Smacznego! ☺
pieczenie ciast
Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!
wtorek, 28 października 2014
niedziela, 19 października 2014
PIJAK Z RODZYNKAMI
Składniki:
-5 jajek
-1 szklanka cukru
-łyżeczka proszku do pieczenia
-szklanka mąki pszennej
-3 łyżki zimnej wody
-3 łyżki oliwy
-3 łyżki kakao
*dodatkowo*
-500 g rodzynek
-3/4 butelki wódki (z półlitrowej)
-słoik dżemu wiśniowego
-3 tabliczki gorzkiej czekolady
-pół kostki masła
-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-odrobina gorącej wody
Wykonanie:
-5 jajek
-1 szklanka cukru
-łyżeczka proszku do pieczenia
-szklanka mąki pszennej
-3 łyżki zimnej wody
-3 łyżki oliwy
-3 łyżki kakao
*dodatkowo*
-500 g rodzynek
-3/4 butelki wódki (z półlitrowej)
-słoik dżemu wiśniowego
-3 tabliczki gorzkiej czekolady
-pół kostki masła
-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-odrobina gorącej wody
Wykonanie:
- Rodzynki wsypujemy do słoika lub garnka i zalewamy wódką. Zostawiamy przykryte na noc.
- Ciasto: Białka ubijamy, wsypujemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Następnie dodajemy żółtka, po trochu mąkę, kakao, oliwę i wodę, a także proszek. Pieczemy 30 minut w formie wyłożonej papierem .
- Rodzynki odsączamy. Pozostałą wódkę z rodzynek mieszamy z kawą zaparzoną w odrobinie wody (ok. 50 ml, tyle żeby kawa rozpuściła się). Ciasto kroimy w poprzek, dół nasączamy połową wódki z kawą. Następnie ten blat smarujemy dżemem, przykrywamy drugim blatem i ten drugi nasączamy drugą połową wódki.
- Czekoladę z masłem rozpuszczamy w dużej misce w kąpieli wodnej. Kiedy całość jest już płynna wkładamy do miski rodzynki i mieszamy tak aby wszystkie były pokryte czekoladą. Rodzynki wykładamy na ciasto, rozprowadzamy równomiernie. Wkładamy do lodówki i zostawiamy na noc.
sobota, 11 października 2014
CIASTO ANANASOWE
Składniki:
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
- ¾ szklanki cukru
- 4 jajka
- 340 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml mleka
Karmel
- 150 g brązowego cukru
- 100 g masła
Dodatkowo
- 1 puszka ananasów
- Wykonanie:
Ananasy odsączyć z zalewy.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło pokroić na małe kawałki i przełożyć do rondelka, dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia i zagotowania masy. Karmel przelać na dno tortownicy i lekko przestudzić. Na karmelu ułożyć plastry ananasa.
Masło z miksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem, następnie cały czas miksując dodawać jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Cały czas miksując dodawać do masy maślanej na przemian porcję mąki i mleko, miksować od połączenia wszystkich składników. Ciasto wyłożyć na ananasach.
Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 70 minut.
Upieczone ciasto wystudzić w tortownicy. Gdy ciasto wystygnie przełożyć je na talerz (talerz przyłożyć do tortownicy i odwrócić ją do góry dnem), zdjąć papier do pieczenia.SMACZNEGO.
Subskrybuj:
Posty (Atom)