pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

wtorek, 30 września 2014

CIASTO ZE ŚLIWKAMI


Składniki:
1 kg śliwek,
1,5 szklanki mąki,
¾ szklanki cukru,
4 jaja,
½ szklanki oleju,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier puder do posypania,
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.
Wykonanie:

Jajka i cukier ubić w mikserze do białości, stopniowo wlewać olej nie przerywając miksowania.

Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Wszystkie składniki jeszcze trochę miksować.

Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto.

Ze śliwek usunąć pestki.

Układać je ciasno na cieście, skórką do dołu.

Piec w piekarniku w 180 stopniach około 50 minut.

Po upieczeni ciasto posypać cukrem pudrem.
Ciasto ze śliwkami

piątek, 26 września 2014

POMARAŃCZOWA FANTAZJA

Składniki:
MASA SEROWA:

  • 700 g serka homogenizowanego;
  • 3 czubate łyżki żelatyny;
  • 1/3 szklanki mleka.
MASA POMARAŃCZOWA:
  • 4 pomarańcze;
  • 2 opakowania zagęszczacza do dżemów;
  • 1 i 1/2 szklanki cukru.
PONADTO:
  • 6 opakowań herbatników;
  • 3 opakowania herbatników z czekoladą.
Wykonanie:
Na dnie średniej wielkości blaszki ułożyć warstwę zwykłych herbatników.
MASA SEROWA: Żelatynę dodać do mleka, podgrzewać cały czas mieszając. Nie wolno doprowadzić do zagotowania mleka. Ciepłe mleko zdjąć z palnika i dalej mieszać aż do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawić do przestygnięcia. Serek homogenizowany przełożyć do miski. Wlać do niego małym strumieniem żelatynę, energicznie mieszając. Masę wyłożyć na herbatniki i wstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie na masie ułożyć kolejną warstwę zwykłych herbatników.
MASA POMARAŃCZOWA: Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i umyć. Razem ze skórką pokroić je w kawałki i wrzucić do garnka. Należy dopilnować, by w masie nie było pestek. Pomarańcze gotować na wolnym ogniu około 10-15 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i dokładnie zmiksować blenderem na gładki mus. Masę pomarańczową znów postawić na palnik i podgrzewać. Do masy dodać zagęszczacze oraz cukier, gotować jeszcze 3 minuty. Po tym czasie masę zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Gdy masa nie będzie już gorąca, wylać ją na ciasto i przykryć herbatnikami z czekoladą. Zimne ciasto wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. 

poniedziałek, 22 września 2014

JABLKOWA POEZJA

Składniki:
- 1 i ¼ szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 niepełna szklanka cukru
- ¾ kostki margaryny
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina aromatu waniliowego (dodałam od siebie)
Ponadto:
- 4 jabłka
- 1 duży banan
- ok. ½ szklanki drobnych rodzynek
- 1 i ½ szklanki wiórków kokosowych 
Wykonanie:
Margarynę rozpuścić i zostawić do wystygnięcia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie wlewać po trochu wystudzoną margarynę (i ew. aromat), nadal miksując na małych obrotach.
Okrągłą formę z kominkiem o średnicy ok. 26 cm,  dokładnie wysmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą. Wlać część ciasta (nieco mniej niż połowę), ułożyć pokrojone w plasterki: jabłka, a następnie banany. Posypać rodzynkami i 1 szklanką kokosu. Całość zalać pozostałym ciastem, tak by przykryło nadzienie (raczej nie używajmy łyżki do rozprowadzenia, bo ciasto będzie się do niej przyklejało razem z wiórkami). Wierzch posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi (½ szklanki).
Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym na 190 st.C. Gdyby wiórki zaczęły zbyt mocno się przypiekać, wtedy wierzch ciasta można przykryć folią aluminiową ( w moim przypadku nie było to konieczne).Smacznego.

środa, 17 września 2014

KRUCHY ZE ŚLIWKAMI

Składniki:

¾ kg śliwek (najlepiej węgierek),
pół kg mąki,
1 żółtko,
25 dag masła,
2 jajka,
niepełna szklanka cukru,
1 cukier waniliowy,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżka bułki tartej.
Wykonanie:

Śliwki myjemy, dzielimy na połówki, pozbawiamy pestek, posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy.

Z zimnego masła odejmujemy łyżeczkę (będzie nam potrzebna do wysmarowania formy do pieczenia), siekamy z mąką, jajami, żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym.

Wyrabiamy na gładką masę i robimy z niej kulę.

Wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

Formę smarujemy odrobiną masła i posypujemy bułką tartą.

Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części.

2 z nich rozwałkowujemy na grube płaty i wykładamy nimi formę, pamiętając także o brzegach, trzecią część chowamy znowu do lodówki.

Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 15 minut.

Po upieczeniu wystawiamy ciasto, by trochę wystygło.

Pokrywamy je połówkami śliwek.

Pozostałe ciasto ścieramy na grubej tarce i posypujemy nim śliwki.

Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut.

Podajemy, gdy ostygnie.

Kruchy placek ze śliwkami

czwartek, 11 września 2014

KEKS Z MALINAMI

Składniki:
• 2 szklanki mąki,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 1 szklanka cukru,
• 7 łyżeczek kakao,
• 200 g malin,
• 3 łyżki oleju,
• 200 g margaryny,
• 5 jajek.

Wykonanie:
• Margarynę pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać olej, 3 łyżki wody, cukier oraz kakao. Składniki podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej masy. Odstawić do ostygnięcia.
• Jajka rozbić, żółtek oddzielić od białek i po jednym dodawać do masy kakaowej, stale ucierając.
• Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem za pomocą łyżki. Keksówkę równomiernie posmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.
• Maliny dokładnie przebrać oraz oczyścić. Do formy wlać połowę przygotowanego ciasta, delikatnie wyrównać i wyłożyć połowę owoców.
• Następnie wyłożyć pozostałe ciasto. Wierzch posypać resztą malin. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C i piec przez 50 minut.
Smacznego! ☺

środa, 3 września 2014

MUFINY ZE ŚLIWKAMI

MUFFINY ZE ŚLIWKAMI
Składniki (na 6 bardzo dużych lub 12 normalnych mufinek):
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 80 ml szklanki oleju
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki mleka
  • 250 g śliwek
Kruszonka
  • 50 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 95 g mąki krupczatki
  • 1 łyżka cynamonu
Dodatkowo
  • Masło i otręby owsiane do formy 
  • Wykonanie:
    Kruszonka: masło roztopić. W misce wymieszać mąkę z cukrem i cynamonem, zalać gorącym masłem i wymieszać do uzyskania kruszonki. Odstawić do lodówki.
    Ciasto. Do jednej miski przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodać cukier i wymieszać. Do drugiej miski wbić jajko, dodać olej, jogurt, mleko i wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać łyżką (ciasto będzie gęste).
    Śliwki umyć, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę.
    Pokrojone śliwki wmieszać do ciasta.
    Formę do muffinów posmarować masłem i posypać otrębami owsianymi (można użyć papilotek), Ciasto równomiernie rozłożyć do foremek. Wierzch każdej mufiny posypać cynamonową kruszonką (kruszonkę lekko docisnąć do ciasta).
    Mufinki piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
    Upieczone mufinki studzić na kratce. 
  • SMACZNEGO.