pieczenie ciast
Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!
wtorek, 30 września 2014
CIASTO ZE ŚLIWKAMI
Składniki:
1 kg śliwek,
1,5 szklanki mąki,
¾ szklanki cukru,
4 jaja,
½ szklanki oleju,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier puder do posypania,
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.Wykonanie:
Jajka i cukier ubić w mikserze do białości, stopniowo wlewać olej nie przerywając miksowania.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wszystkie składniki jeszcze trochę miksować.
Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto.
Ze śliwek usunąć pestki.
Układać je ciasno na cieście, skórką do dołu.
Piec w piekarniku w 180 stopniach około 50 minut.
Po upieczeni ciasto posypać cukrem pudrem.
piątek, 26 września 2014
POMARAŃCZOWA FANTAZJA
Składniki:
MASA SEROWA:
Na dnie średniej wielkości blaszki ułożyć warstwę zwykłych herbatników.
MASA SEROWA: Żelatynę dodać do mleka, podgrzewać cały czas mieszając. Nie wolno doprowadzić do zagotowania mleka. Ciepłe mleko zdjąć z palnika i dalej mieszać aż do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawić do przestygnięcia. Serek homogenizowany przełożyć do miski. Wlać do niego małym strumieniem żelatynę, energicznie mieszając. Masę wyłożyć na herbatniki i wstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie na masie ułożyć kolejną warstwę zwykłych herbatników.
MASA POMARAŃCZOWA: Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i umyć. Razem ze skórką pokroić je w kawałki i wrzucić do garnka. Należy dopilnować, by w masie nie było pestek. Pomarańcze gotować na wolnym ogniu około 10-15 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i dokładnie zmiksować blenderem na gładki mus. Masę pomarańczową znów postawić na palnik i podgrzewać. Do masy dodać zagęszczacze oraz cukier, gotować jeszcze 3 minuty. Po tym czasie masę zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Gdy masa nie będzie już gorąca, wylać ją na ciasto i przykryć herbatnikami z czekoladą. Zimne ciasto wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
MASA SEROWA:
- 700 g serka homogenizowanego;
- 3 czubate łyżki żelatyny;
- 1/3 szklanki mleka.
MASA POMARAŃCZOWA:
- 4 pomarańcze;
- 2 opakowania zagęszczacza do dżemów;
- 1 i 1/2 szklanki cukru.
PONADTO:
- 6 opakowań herbatników;
- 3 opakowania herbatników z czekoladą.
Na dnie średniej wielkości blaszki ułożyć warstwę zwykłych herbatników.
MASA SEROWA: Żelatynę dodać do mleka, podgrzewać cały czas mieszając. Nie wolno doprowadzić do zagotowania mleka. Ciepłe mleko zdjąć z palnika i dalej mieszać aż do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawić do przestygnięcia. Serek homogenizowany przełożyć do miski. Wlać do niego małym strumieniem żelatynę, energicznie mieszając. Masę wyłożyć na herbatniki i wstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie na masie ułożyć kolejną warstwę zwykłych herbatników.
MASA POMARAŃCZOWA: Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i umyć. Razem ze skórką pokroić je w kawałki i wrzucić do garnka. Należy dopilnować, by w masie nie było pestek. Pomarańcze gotować na wolnym ogniu około 10-15 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i dokładnie zmiksować blenderem na gładki mus. Masę pomarańczową znów postawić na palnik i podgrzewać. Do masy dodać zagęszczacze oraz cukier, gotować jeszcze 3 minuty. Po tym czasie masę zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Gdy masa nie będzie już gorąca, wylać ją na ciasto i przykryć herbatnikami z czekoladą. Zimne ciasto wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
poniedziałek, 22 września 2014
JABLKOWA POEZJA
Składniki:
- 1 i ¼ szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 niepełna szklanka cukru
- ¾ kostki margaryny
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina aromatu waniliowego (dodałam od siebie)
Ponadto:
- 4 jabłka
- 1 duży banan
- ok. ½ szklanki drobnych rodzynek
- 1 i ½ szklanki wiórków kokosowych
Wykonanie:
Margarynę rozpuścić i zostawić do wystygnięcia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie wlewać po trochu wystudzoną margarynę (i ew. aromat), nadal miksując na małych obrotach.
Okrągłą formę z kominkiem o średnicy ok. 26 cm, dokładnie wysmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą. Wlać część ciasta (nieco mniej niż połowę), ułożyć pokrojone w plasterki: jabłka, a następnie banany. Posypać rodzynkami i 1 szklanką kokosu. Całość zalać pozostałym ciastem, tak by przykryło nadzienie (raczej nie używajmy łyżki do rozprowadzenia, bo ciasto będzie się do niej przyklejało razem z wiórkami). Wierzch posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi (½ szklanki).
Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym na 190 st.C. Gdyby wiórki zaczęły zbyt mocno się przypiekać, wtedy wierzch ciasta można przykryć folią aluminiową ( w moim przypadku nie było to konieczne).Smacznego.
- 1 i ¼ szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 niepełna szklanka cukru
- ¾ kostki margaryny
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina aromatu waniliowego (dodałam od siebie)
Ponadto:
- 4 jabłka
- 1 duży banan
- ok. ½ szklanki drobnych rodzynek
- 1 i ½ szklanki wiórków kokosowych
Wykonanie:
Margarynę rozpuścić i zostawić do wystygnięcia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie wlewać po trochu wystudzoną margarynę (i ew. aromat), nadal miksując na małych obrotach.
Okrągłą formę z kominkiem o średnicy ok. 26 cm, dokładnie wysmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą. Wlać część ciasta (nieco mniej niż połowę), ułożyć pokrojone w plasterki: jabłka, a następnie banany. Posypać rodzynkami i 1 szklanką kokosu. Całość zalać pozostałym ciastem, tak by przykryło nadzienie (raczej nie używajmy łyżki do rozprowadzenia, bo ciasto będzie się do niej przyklejało razem z wiórkami). Wierzch posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi (½ szklanki).
Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym na 190 st.C. Gdyby wiórki zaczęły zbyt mocno się przypiekać, wtedy wierzch ciasta można przykryć folią aluminiową ( w moim przypadku nie było to konieczne).Smacznego.
środa, 17 września 2014
KRUCHY ZE ŚLIWKAMI
Składniki:
¾ kg śliwek (najlepiej węgierek),
pół kg mąki,
1 żółtko,
25 dag masła,
2 jajka,
niepełna szklanka cukru,
1 cukier waniliowy,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżka bułki tartej. Wykonanie:
Śliwki myjemy, dzielimy na połówki, pozbawiamy pestek, posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy.
Z zimnego masła odejmujemy łyżeczkę (będzie nam potrzebna do wysmarowania formy do pieczenia), siekamy z mąką, jajami, żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym.
Wyrabiamy na gładką masę i robimy z niej kulę.
Wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Formę smarujemy odrobiną masła i posypujemy bułką tartą.
Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części.
2 z nich rozwałkowujemy na grube płaty i wykładamy nimi formę, pamiętając także o brzegach, trzecią część chowamy znowu do lodówki.
Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 15 minut.
Po upieczeniu wystawiamy ciasto, by trochę wystygło.
Pokrywamy je połówkami śliwek.
Pozostałe ciasto ścieramy na grubej tarce i posypujemy nim śliwki.
Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut.
Podajemy, gdy ostygnie.
¾ kg śliwek (najlepiej węgierek),
pół kg mąki,
1 żółtko,
25 dag masła,
2 jajka,
niepełna szklanka cukru,
1 cukier waniliowy,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżka bułki tartej. Wykonanie:
Śliwki myjemy, dzielimy na połówki, pozbawiamy pestek, posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy.
Z zimnego masła odejmujemy łyżeczkę (będzie nam potrzebna do wysmarowania formy do pieczenia), siekamy z mąką, jajami, żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym.
Wyrabiamy na gładką masę i robimy z niej kulę.
Wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Formę smarujemy odrobiną masła i posypujemy bułką tartą.
Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części.
2 z nich rozwałkowujemy na grube płaty i wykładamy nimi formę, pamiętając także o brzegach, trzecią część chowamy znowu do lodówki.
Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 15 minut.
Po upieczeniu wystawiamy ciasto, by trochę wystygło.
Pokrywamy je połówkami śliwek.
Pozostałe ciasto ścieramy na grubej tarce i posypujemy nim śliwki.
Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut.
Podajemy, gdy ostygnie.
czwartek, 11 września 2014
KEKS Z MALINAMI
Składniki:
• 2 szklanki mąki,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 1 szklanka cukru,
• 7 łyżeczek kakao,
• 200 g malin,
• 3 łyżki oleju,
• 200 g margaryny,
• 5 jajek.
Wykonanie:
• Margarynę pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać olej, 3 łyżki wody, cukier oraz kakao. Składniki podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej masy. Odstawić do ostygnięcia.
• Jajka rozbić, żółtek oddzielić od białek i po jednym dodawać do masy kakaowej, stale ucierając.
• Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem za pomocą łyżki. Keksówkę równomiernie posmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.
• Maliny dokładnie przebrać oraz oczyścić. Do formy wlać połowę przygotowanego ciasta, delikatnie wyrównać i wyłożyć połowę owoców.
• Następnie wyłożyć pozostałe ciasto. Wierzch posypać resztą malin. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C i piec przez 50 minut.
Smacznego! ☺
• 2 szklanki mąki,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 1 szklanka cukru,
• 7 łyżeczek kakao,
• 200 g malin,
• 3 łyżki oleju,
• 200 g margaryny,
• 5 jajek.
Wykonanie:
• Margarynę pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać olej, 3 łyżki wody, cukier oraz kakao. Składniki podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej masy. Odstawić do ostygnięcia.
• Jajka rozbić, żółtek oddzielić od białek i po jednym dodawać do masy kakaowej, stale ucierając.
• Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem za pomocą łyżki. Keksówkę równomiernie posmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.
• Maliny dokładnie przebrać oraz oczyścić. Do formy wlać połowę przygotowanego ciasta, delikatnie wyrównać i wyłożyć połowę owoców.
• Następnie wyłożyć pozostałe ciasto. Wierzch posypać resztą malin. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C i piec przez 50 minut.
Smacznego! ☺
środa, 3 września 2014
MUFINY ZE ŚLIWKAMI
MUFFINY ZE ŚLIWKAMI
Składniki (na 6 bardzo dużych lub 12 normalnych mufinek):
Składniki (na 6 bardzo dużych lub 12 normalnych mufinek):
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 80 ml szklanki oleju
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżki mleka
- 250 g śliwek
Kruszonka
- 50 g masła
- 50 g cukru trzcinowego
- 95 g mąki krupczatki
- 1 łyżka cynamonu
Dodatkowo
- Masło i otręby owsiane do formy
- Wykonanie:
Kruszonka: masło roztopić. W misce wymieszać mąkę z cukrem i cynamonem, zalać gorącym masłem i wymieszać do uzyskania kruszonki. Odstawić do lodówki.
Ciasto. Do jednej miski przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodać cukier i wymieszać. Do drugiej miski wbić jajko, dodać olej, jogurt, mleko i wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać łyżką (ciasto będzie gęste).
Śliwki umyć, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę.
Pokrojone śliwki wmieszać do ciasta.
Formę do muffinów posmarować masłem i posypać otrębami owsianymi (można użyć papilotek), Ciasto równomiernie rozłożyć do foremek. Wierzch każdej mufiny posypać cynamonową kruszonką (kruszonkę lekko docisnąć do ciasta).
Mufinki piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Upieczone mufinki studzić na kratce. - SMACZNEGO.
Subskrybuj:
Posty (Atom)