pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

piątek, 29 sierpnia 2014

TARTA Z JERZYNAMI

Składniki:
Ciasto
  • 130 g masła
  • 35 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 175 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • tłuszcz i mąka do formy
Krem
  • 250 g sera mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 125 g śmietany 36%
  • 4 łyżki likieru kokosowego
Dodatkowo
  • 350 g jeżyn
  • 50 g białej czekolady
  • 3 łyżki dżemu jagodowego 
  • Wykonanie:
    Jeżyny umyć i zostawić do odcieknięcia na sicie.
    Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. godzinę.
    Formę do tarty posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć do formy (jeżeli będzie taka konieczność, nadmiar ciasta odciąć), ciasto docisnąć do brzegów i ponakłuwać widelcem. Formę z ciastem wstawić do lodówki na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, na wierzchu wyłożyć papier do pieczenia i wysypać na niego kulki ceramiczne lub fasolę. Ciasto wstawić do piekarnika i od razu obniżyć temp. do 200 stopni. Piec 15 minut, po tym czasie usunąć obciążenie z ciasta i piec jeszcze 10 minut. Upieczony spód wystudzić.
    Przygotować krem
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić.
    Śmietanę ubić na sztywno, następnie delikatnie wmieszać mascarpone, likier a na koniec czekoladę.
    Wystudzony spód tarty posmarować dżemem jagodowym, na dżem wyłożyć krem czekoladowy, na krem wysypać jeżyny. Tak przygotowaną tartę schłodzić w lodówce przez kilka godzin do całkowitego stężenia kremu. Przed podaniem tartę można udekorować wiórkami z białej czekolady. 
  • SMACZNEGO.

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

ROLADA Z CZERWONĄ PORZECZKĄ

Składniki:
Beza
  • 3 białka
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru pudru
Krem
  • 150 g śmietany 36%
  • 100 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g czerwonych porzeczek 
  • Wykonanie:
    Białka przelać do miski, dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać do piany cukier i ubijać, aż piana stanie się lśniąca. Na koniec wmiksować do piany mąkę ziemniaczaną.
    Prostokątną blachę do pieczenia ( o wymiarach 22×33 cm)wyłożyć papierem, na papier wyłożyć ubitą pianę. Bezę piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Upieczoną bezę wyjąć z piekarnika, przełożyć na oprószoną cukrem pudrem ściereczkę i zrolować. Zostawić do wystygnięcia.
    Krem
    Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, do ubitej śmietany delikatnie wmieszać mascarpone.
    Wystudzoną bezę rozwinąć ze ściereczki, równomiernie nałożyć krem (odłożyć 3-4 łyżki kremu do dekoracji), posypać czerwoną porzeczką i ponownie zwinąć roladę. Wierzch ciasta udekorować kleksami kremu. 
  • SMACZNEGO.

niedziela, 17 sierpnia 2014

BATONY BANANOWE

Składniki:
  • 2 dojrzałe banany
  • 180 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 270 g płatków owsianych
  • 3 łyżeczki miodu
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
polewa:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki  
  • Wykonanie:
  • Masło rozpuścić z cukrem i miodem. Banany zmiksować lub rozgnieść widelcem.
    Orzechy posiekać i podprażyć na suchej patelni, wymieszać z płatkami owsianymi i rodzynkami. Razem z bananami dodać do mieszaniny masła, cukru i miodu. Wymieszać dokładnie łyżką.
    Blachę o wymiarach 21×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować na niej bananowo-owsiankową masę, wyrównać.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec około 30 minut. Zostawić na blasze do ostygnięcia.
    Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietaną stopić w kąpieli wodnej. Polać ciasto i zostawić do zastygnięcia. Po zastygnięciu czekolady ciasto pokroić na prostokątne batony. 
  • SMACZNEGO.

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

PIANKA MALINOWA

Składniki:
  • 700 g mielonego sera na sernik
  • 2 galaretki malinowe
  • 250 g malin
  • 250 ml śmietany 36%
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 300 g podłużnych biszkoptów 
  • Wykonanie:
    Galaretki malinowe rozpuścić w 300 ml gorącej wody i przestudzić.
    Ser zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną na kremową masę.
    Maliny umyć, osuszyć, następnie zmiksować i przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek. Mus malinowy wmiksować do masy serowej, gdy składniki się połączą dodać sok z cytryny i galaretkę (cały czas miksując).
    Blaszkę o wymiarach 21×26 cm wyłożyć folią spożywczą, na spód wyłożyć warstwę biszkoptów, na biszkopty wylać masę serową. Piankę wstawić do lodówki na kilka godzin. 
  • SMACZNEGO.

sobota, 9 sierpnia 2014

CIASTO GRYSIKOWE Z CZARNĄ PORZECZKĄ

Składniki:
Ciasto
  • 2 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tłuszcz i bułka tarta do blachy
Masa grysikowa
  • 5 białek
  • 1 i ½ szklanki cukru
  • ½ l gęstej śmietany 18%
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 120 g kaszy manny
  • 400 g czarnej porzeczki
  • szczypta soli 
  • Wykonanie:
    Porzeczki umyć, oczyścić i wysuszyć.
    Masło utrzeć z cukrem na puch, następnie cały czas miksując dodawać żółtka. Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia i budyniami. Suche składniki dodawać do masy jajecznej nadal miksując. Gdy składniki się połączą ciasto ma konsystencję grubej kruszonki. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną częścią ciasta wykleić spód prostokątnej blaszki o wymiarach 22×33 cm, a drugą zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Blaszkę z ciastem schłodzić w lodówce.
    Masa grysikowa
    Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania do piany dodać cukier i cały czas ubijać aż piana stanie się lśniąca. Odłożyć mikser. Do piany delikatnie, przy użyciu łyżki wmieszać śmietanę, gdy składniki się połączą wmieszać budyń i kaszę mannę.
    Masę grysikową wyłożyć na schłodzony spód, na masę wysypać porzeczki. Na wierzch pokruszyć drugą część ciasta z zamrażarki.
    Ciasto piec w 180 stopniach przez 50 minut. 
  • SMACZNEGO.

czwartek, 7 sierpnia 2014

SERNIK ŚMIETANKOWY Z BORÓWKAMI

Ciasto: 

3 szkl. mąki, 5 żółtek, 1 kostka margaryny, cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szkl. cukru pudru.                                                                           

Wykonanie:

  Zagnieść ciasto ,część odłożyć do zamrażalki by zetrzeć na wierzch a resztę wyłożyć blachę do 3/4 wysokości.                                           

 5 białek ubić dodać 1 szkl. cukru kryształu, 1 budyń śmietankowy, 3 duże op. śmietany kwaśnej 18 %. Wyłożyć na ciasto kruche na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalki. Piec ok 50 min. w temp. 180 C . Po wystudzeniu położyć na wierzch borówki amerykańskie i zalać dowolną galaretką (użyłam pomarańczowej).Smacznego.

wtorek, 5 sierpnia 2014

MUS Z BORÓWEK I MALIN

Składniki:

0,25 kg borówki amerykańskiej, 0,25 kg maliny, pół l śmietany kremówki. 
  
Wykonanie:
Śmietanę ubić na sztywną pianę. 1/3 owoców odłożyć. Pozostałe owoce przełożyć do oddzielnych misek i lekko rozgnieść łyżką. Trzeba uważać, żeby nie powstała miazga.
Trochę ubitej śmietany odłożyć do dekoracji, resztę podzielić na pół. Połowę śmietany delikatnie wymieszać z borówkami, drugą z malinami. Do pucharków wkładać mus borówkowy, następnie ułożyć kilka borówek, na nie mus malinowy i kilka malin. Udekorować pozostawioną śmietaną i całymi owocami. 
 Mus z borówek amerykańskich i malin

piątek, 1 sierpnia 2014

SERNIK NA ZIMNO NA SERKACH HOMOGENIZOWANYCH

Składniki na spód:
  • biszkopty (podłużne lub okrągłe)
Tortownicę o średnicy 24 - 25 cm uszczelnić folią aluminiową. Biszkopty ułożyć na spodzie tortownicy.
Masa serowa:
  • 700 g waniliowego serka homogenizowanego (typu 'Danio') lub gęstego jogurtu waniliowego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • 400 g arbuza dekoracji 
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, krótko ubijając. Stopniowo dodawać serek/jogurt cały czas miksując. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić i wlać do masy serowej miksując na najwyższych obrotach.
Na biszkoptach w tortownicy poukładać arbuz (jeśli są duże - przepołowić), wylać masę serową. Włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować arbuzem (na wierzch można również wylać galaretkę ).
Smacznego :)
* sernik na zdjęciu zrobiony jest z połowy składników na masę serową w tortownicy o średnicy 20 cm