pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

niedziela, 27 lipca 2014

MUFFINKI Z CZERWONĄ PORZECZKĄ

Składniki:
• 60 g wiórków kokosowych,
• 2 szklanki mąki,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 1/2 szklanki cukru,
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
• 100 ml oleju,
• 2 jajka,
• 1.5 szklanki czerwonych porzeczek,
• 1 szklanka jogurtu naturalnego.

Wykonanie:
• 2 szklanki mąki przesiać i połączyć z wiórami kokosowymi, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia oraz cukrem.
• W osobnym naczyniu zmiksować jogurt naturalnym, olejem oraz 2 jakami. Płynne składniki dodawać do suchych, cały czas mieszając.
• Z porzeczek usunąć szypułki. Owoce starannie opłukać, osuszyć i oprószyć pozostałą mąką po czym dodać do ciasta.
• Foremki do muffinek napełnić ciastem odo 2/3 wysokości, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C, na 20 minut.
Smacznego! ☺

środa, 23 lipca 2014

KOPIEC KRETA

 Składniki
ciasto:
2 łyżki kakao
5 jajek
1 szkl. cukru
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. mąki zwykłej
mały proszek do pieczenia
1 szkl. oliwy
krem:
3 kremówki
2 żółte galaretki
4-5 bananów
Przygotowanie
Białka ubić, dodać resztę składników, piec w tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą 40-50 min w temp. ok 180 st C.
Kremówki ubić na sztywno, galaretki wymieszać w 1/2 l gorącej wody, ostudzić, tężejące wlać do ubitej kremówki
Z upieczonego ciasta zeskrobać łyżką ok. 1 cm ciasta, ułożyć pokrojone banany, na nie masę formując kopiec, wierzch posypać zeskrobanym ciastem
kopiec kreta

piątek, 18 lipca 2014

KOSTKA WIŚNIOWA

Kostka wiśniowa
Składniki na kakaowe blaty:
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • pół szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao (płaskie)
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.
Po wystudzeniu:
  • 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę - przesiać i odłożyć.
Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia. 
Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarować. Przelać do formy ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. 
Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe.
Krem wiśniowy:
  • 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 800 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek cukru
  • 24 g żelatyny w proszku (6 łyżeczek) lub 6 listków żelatyny
  • około 100 ml wody
Wiśnie umieścić w garnku, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, zagotować. Zmiksować blenderem na puree. Nie ma konieczności przecierania skórek przez sitko (ale można to zrobić). 
Żelatynę zalać wodą, do jej pokrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, dodać do gorącego puree z wiśni i dobrze wymieszać. Wystudzić, następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia (uwaga: zbyt długie pozostawienie w lodówce spowoduje stężenie puree, nie można do tego dopuścić).
W misie miksera umieścić schłodzoną kremówkę i ubić do sztywności. Pod sam koniec ubijania dodawać lekko gęste puree z wiśni, w trzech turach. Ubijać do połączenia. Powstały wiśniowy krem odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia (uwaga: szybko gęstnieje). 
Czekoladowy sos (ganache):
  • 125 ml śmietany kremówki 36%
  • 125 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół z mleczną)
Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka, podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu. Odstawić do lekkiego zgęstnienia polewy.
Ponadto:
  • wiśnie w syropie do dekoracji
  • pół szklanki cherry brandy lub amaretto
Wykonanie:
Na dużej tacy położyć pierwszy kakaowy blat. Lekko nasączyć połową cherry brandy (wylewajac po łyżeczce na ciasto). Na niego wyłożyć połowę tężejącego kremu wiśniowego, wyrównać. Przykryć drugim kakaowym blatem, nasączyć go resztą ponczu. Na wierzch wyłożyć pozostały krem wiśniowy, wyrównać. Włożyć do lodówki do całkowitego schłodzenia i stężenia kremu wiśniowego.
Po tym czasie po wierzchu ciasta równo rozprowadzić tężejącą polewę. Schłodzić. Przed podaniem pokroić na kwadraty i udekorować wiśniami z syropu.
Przechowywać w lodówce.

poniedziałek, 14 lipca 2014

LODOWA GÓRA

Składniki:
na biszkopt:
5 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 lyżki kakao
cukier waniliowy
Białka ubić z cukrem i żółtkami na puch. Dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec około 25 minut w 175*C.

na poncz:
1/2 szklanki herbaty
kieliszek rumu lub wódki
na krem I:
opakowanie kremu do karpatki
700 ml mleka
100 g masła
Krem przyrządzić według przepisu na opakowaniu.

na krem II:
250 g masła
1 szklanka cukru
1/2 szklani wody
2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki
2 łyżki kakao
paczka okrągłych biszkoptów
Masło zagotować z wodą i cukrem, ostudzić. Do ostudzonej masy wmiksować mleko w proszku ( 2 szklanki). Masę podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku.  ( będą dość płynne)

składanie ciasta:

Biszkopt przekroić na połowę, obie części naponczować. Krem karpatkowy podzielić na połowę, przełożyć nim biszkopt i posmarować wierzch. Biszkopty pokroić na połowę, układać na kremie. Masy z mleka w proszku na przemian wlewać łyżką między biszkopty. Gotowe ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin do stężenia.

Smacznego!

czwartek, 10 lipca 2014

TARTA Z MALINAMI

Tarta z malinami
Składniki na spód:
  • 300 g markiz czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (w UK - bourbon biscuits, nadają się również Oreo z czekoladowym nadzieniem lub inne)
  • 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, połamanej
  • 50 g masła, w temperaturze pokojowej
Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Przygotować formę do tarty o średnicy 25 cm, z wyjmowanym dnem. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wcisnąć w dno i boki formy, wyrównać np. dnem szklanki. Schłodzić, do momentu przygotowania kremowego nadzienia.
Krem śmietankowy z mleka skondensowanego:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g mleka słodzonego skondensowanego
Wszystkie składniki powinny być schłodzone w lodówce przynajmniej 24 godziny przed rozpoczęciem ubijania (to bardzo ważne).
W misie miksera umieścić serek mascarpone i słodzone mleko skondensowane i rozpocząć ubijanie (trzepaczki miksera do ubijania białek). Ubijać bardzo długo, bez obaw o zwarzenie. W miarę ubijania krem będzie robił się coraz bardziej gęsty, aż w końcu przestanie spływać z mieszadeł miksera i będzie zachowywał kształt (nie przerywać miksowania wcześniej, krem nie może być zbyt rzadki). Powinien powstać gęsty, jednolity krem.
Krem wyłożyć na schłodzony spód tarty. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce.
Ponadto:
  • 600 g świeżych malin
  • cukier puder do oprószenia
Na wierzch schłodzonego kremu poukładać maliny, oprószyć cukrem pudrem.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :-).

sobota, 5 lipca 2014

CIASTO BUDYNIOWO-SEROWE Z NEKTARYNKĄ

Składniki:
1 szklanka mąki
1 łyżka cukru
1 żółtko
75 g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżka kakao
na budyń:
3 opakowania budyniu waniliowego
3 szklanki mleka
5 łyżek cukru
na ser:
2 kostki sera białego półtłustego
3 jajka
4 łyżki cukru
1 białko pozostałe z ciasta
1 opakowanie budyniu waniliowego
1/2 szklanki mleka
150 g masła
dodatkowo:
10 nektarynek
garść płatków migdałowych
Składniki ciasta zagnieść, wylepić ciastem blaszkę i umieścić ją na godzinę w lodówce. Ser zmielić dwukrotnie lub nawet trzykrotnie.
Na mleku ugotować budyń z cukrem. Lekko przestudzić. Masło roztopić i przestudzić. Ser zmiksować z żółtkami, cukrem, mlekiem i proszkiem budyniowym.Dodać masło. Białka ubić na sztywno i połączyć z masą serową. Nektarynki obrać ze skórki i pokroić na cząstki. Na ciasto wykładać kupkami budyń i ser. Na wierzchu ułożyć nektarynki i posypać płatkami migdałów. Piec w 180*C około godziny. Studzić jak sernik najlepiej całą noc.