pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

poniedziałek, 30 czerwca 2014

CIASTO NA POCIESZENIE


Składniki 
biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki maki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić dokładnie.

na masę jabłkową:
1 kg jabłek
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
1 galaretka czerwona
Jabłka zetrzeć na grubej tarce , podsmażyć z cukrem na maśle. Zdjąć z ognia, wsypa galaretkę, dokładnie wymieszać i odstawić aż ostygnie.

na masę kokosową:

250 g kokosu
1 szklanka wódki
3/4 szklanki kaszy manny drobnej błyskawicznej (w oryginalnym przepisie była 1 szklanka)
1 żółtko
1 szklanka cukru pudru
1 kostka masła
Kokos zalać wódką i odstawić na co najmniej 2 godziny. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając dodać żółtko, kaszę i kokos.


dodatkowo:
80 g herbatników
1/2 szklanki posłodzonej herbaty
dowolna polewa
wiórki białej czekolady
biszkopt-masa jabłkowa- polowa masy kokosowej- herbatniki moczone w herbacie- reszta masy kokosowej- polewa- wiórki białej czekolady

środa, 25 czerwca 2014

SERNIK LATTE

Składniki
MASA SEROWA I
500 g tłustego twarogu
1 1/2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
1/2 szklanki cukru
3 jajka
100 ml śmietanki kremówki 30%
MASA SEROWA II
500 g tłustego twarogu
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
3 jajka
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100 ml śmietany kremówki 30%
250 ml śmietany kremówki 30%
2-3 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny (płaska, opcjonalnie)
1 łyżeczka kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
Z lodówki odpowiednio wcześniej wyjmujemy ser i jajka, aby ogrzały się do pokojowej temperatury. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 23 cm, wykładamy ją papierem do pieczenia i zamykamy obręcz tak, aby papier wystawał na zewnątrz. Ustawiamy piekarnik na grzanie góra, dół, bez termoobiegu i nagrzewamy do 175 stopni. W tym czasie mielimy twaróg.

Masa serowa I – wcześniej zmielony twaróg łączymy z cukrem i budyniem. Całą masę miksujemy na małych obrotach około 1 minutę. Następnie dodajemy kolejno po jednym jajku, miksując delikatnie po każdym z nich przez 15 sekund. Na koniec wlewamy śmietanę i wszystko jeszcze raz miksujemy.
Masa serowa II – w rondelku podgrzewamy śmietankę aż kawa się rozpuści i pozostawiamy do wystudzenia. Wcześniej zmielony twaróg mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Tak gotową masę miksujemy na małych obrotach przez około 1 minutę do jednolitej masy. Systematycznie dodajemy po jajku, po każdym delikatnie miksując przez 15 sekund. Na końcu dodajemy do tego wystudzoną śmietankę wraz z kawą.

Do przygotowanej tortownicy wylewamy pierwszą masę. Pieczemy ją przez 15 minut. Następnie wylewamy masę drugą i pieczemy kolejne 10 minut. Po tym czasie, ustawiamy temperaturę na 120 stopni i zostawiamy ciasto na 95 minut. Po upływie czasu delikatnie wyjmujemy sernik z piekarnika. Początkowo uchylamy tylko drzwiczki, po paru minutach lekko wysuwamy i w końcu chłodzimy na stole. Kiedy ciasto całkowicie się wystudzi, możemy zdjąć tortownicę i wstawić sernik do lodówki niczym nie przykrywając. Poleca się przechować go tak przez 12 godzin.
W małej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i chłodzimy. Ubijamy śmietanę kremówkę i na koniec dodajemy do niej żelatynę i cukier puder. Tak gotową bitą śmietaną dekorujemy nasze ciasto. Dzieło wieńczymy posypując je kakao i cynamonem.

piątek, 20 czerwca 2014

CIASTO Z OWOCAMI

 SKŁADNIKI:
200 g masła
160 g cukru pudru
szczypta soli
4 jajka
200 g mąki
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru lub 40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta kurkumy
600 g owoców + 1 łyżka mąki
1 opakowanie galaretki pomarańczowej
 WYKONANIE:
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. ucierając dodać sól i wbijać po jednym jajku. Mąkę, budyń, kurkumę i proszek wymieszać i przesiać do masy jajecznej. Zmiksować krótko do połączenia składników. Wyłożyć ciasto do formy. Owoce obtaczać w mące i kłaść na ciasto. piec około 50 minut w 180*C. Wystudzić. galaretkę rozpuścić w szklance wody. Mocno tężejąca rozprowadzić na cieście za pomocą pędzelka.
Smacznego. 

niedziela, 15 czerwca 2014

TORCIK TRUSKAWKOWY

Składniki
4 jajka,
4 łyżki mąki,
4 łyżki cukru,
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
1 dżem truskawkowy,
MASA BUDYNIOWA :
1 litr mleka,
2 sztuki budyń śmietankowy,
4 łyżki cukru,
4 łyżki mąki,
200 g margaryny,
250 g truskawek ( lub inne owoce ),
MASA ŚMIETANOWA :
400 ml śmietany 30 %,
3 łyżeczki cukru pudru,
2 opakowania śmietan fix'u,
do smaku kakao
Przygotowanie
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z dodatkiem soli na
sztywną pianę. Do piany dodajemy po łyżce cukru a następnie żółtka,
ciągle miksując.
Proszek do pieczenia wymieszać z mąką. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na dużą formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok
20 min w temp. 180'C.
Gotowe ciasto jeszcze ciepłe położyć na zamoczoną ściereczkę i
delikatnie ściągnąć papier. Zawinąć ciasto w roladę i odstawić na ok
20 - 30 min.
Rozwinąć i posmarować dżemem truskawkowym, a następnie zwinąć i
odstawić do lodówki na ok 60 min.
Po tym czasie roladę kroimy na ok 18 - kawałków. Tortownicę o średnicy
24 wykładamy roladą. Zaczynamy od układania rolady na bokach ( na tzw.
stojąco ) oraz na dnie ( na tzw. leżąco ).

0,5 litra mleka gotujemy. Pozostałe 0,5 litra mieszamy z budyniami,
cukrem oraz mąką - wszystkie składniki muszą się całkowicie rozpuścić.
Wlewamy powoli do gotującego się mleka i na małym ogniu gotujemy, cały
czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Odkładamy, żeby przestygł.
Margarynę miksujemy, dodajemy do niej po łyżce zimnego budyniu. Masa
powinna być jednolita bez grudek.
Połowę masy nakładamy na roladę i układamy truskawki pokrojone na
ćwiartki i ponownie nakładamy pozostałą masę na truskawki. Umieszczamy
w lodówce na ok 15 min.

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder oraz śmietan Fix.
Gotową nakładamy na masę budyniową .
Pozostałymi truskawkami dekorujemy wierzch i posypujemy do smaku kakao.
Tort truskawkowy

środa, 11 czerwca 2014

DROŻDŻOWE Z BUDYNIEM I TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI:
na ciasto:
450 g mąki
200 ml mleka
30 g drożdży
1/2 łyżeczki soli
75 g masła
1 jajko
100 g cukru
na nadzienie:
2 szklanki mleka
1 i 1/2 opakowania budyniu waniliowego
200 g truskawek
2 łyżki cukru
WYKONANIE: 
Drożdże rozpuścić w mleku. Połączyć z cukrem, mąką i solą. Wymieszać. Dodać jajko i wyrabiać. Podczas wyrabiania wlewać rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Na mleku ugotować budyń z cukrem, przestudzić. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na połówki. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części. Każdą część rozwałkować, nałożyć trochę budyniu i zwinąć w roladę. Przełożyć do foremki wysmarowanej olejem. Na wierzchu rozsmarować trochę budyniu i ułożyć truskawki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160*C, a po 10 minutach zwiększyć temperaturę do 200*C i piec około 40 minut.
 

sobota, 7 czerwca 2014

CHATKA PUCHATKA

Składniki
domek:
- 0,5 kg sera białego (ja kupuję
trzykrotnie mielony),
- 1 kostka masła lub margaryny,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 żółtka,
- 32 sztuki herbatników zwykłych,
- 1 łyżka kakao,
Uwaga! Jeśli ser będzie w kostce należy go 2 razy zmielić.
polewa:
- 1/2 kostki margaryny,
- 2-3 łyżki kakao,
- 2 łyżki wody,
- 4 łyżki cukru pudru,
Przygotowanie
24 herbatniki ułożyć na blaszce(lub innej podstawce) w trzech rzędach.

*Do miski
włożyć miękką margarynę, wsypać szklankę cukru pudru, cukier waniliowy(najlepiej zmielony lub kupić w postaci pudru),2 żółtka(jajka umyć i sparzyć wrzątkiem).

*Wszystkie składniki dokładnie utrzeć "do białości", na koniec dodać ser i porządnie wymieszać.

*Na środkowy rząd herbatników wyłożyć 2/3 masy. Na górę ułożyć rząd z pozostałych herbatników.

*Do pozostałem masy wsypać łyżkę kakao i wymieszać. Na górę środkowego rzędu wyłożyć masę z kakao.

*Boczne herbatniki złożyć formując dach domku, lekko docisnąć.
Zrobić polewę:margarynę rozpuścić w rondelku,dodać kakao, wodę i cukier puder.Mieszać aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i polewa będzie miała odpowiednia konsystencję.Ciepłą polać chatkę.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.Masy "stężeją", a herbatniki zmiękną.
 Chatka puchatka

wtorek, 3 czerwca 2014

CIASTO CYTRYNKA

Składniki
Biszkopt: 5 jajek, szkl. cukru, szkl. mąki pszennej.
Krem budyniowy: 2 szkl. wody, 2 cytryny, szkl. cukru, 2 jajka, duży budyń waniliowy.
Krem śmietanowy: 2 łyżki żelatyny, 1/2 l śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru,
Dodatkowo: 2 paczki herbatników, cytryna, 3/4 szkl. wody.
Lukier: sok z 1 cytryny, 10 dag cukru pudru.
Przygotowanie
1. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Łyżką wymieszać z mąką. Blachę o wym. 25x36 cm wyłożyć papierem i natłuścić. Wylać ciasto. Piec ok. 25 min w temp. 170 C.  Po upieczeniu szybko przewrócić ciasto na drugą stronę.
2. 1 1/2 szkl. wody zagotować z sokiem i startą skórką z cytryn oraz cukrem. Do 1/2 szkl. wody wsypać budyń i rozkłócone jajka, dobrze wymieszać. Wlać do wrzącej wody z sokiem i ugotować budyń. Gorący wylać na biszkopt.
3. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. zimnej wody, dolać wodę, tyle, by była pełna szklanka. Zagotować, dokładnie rozmieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Przestudzić. Śmietanę ubić z pudrem, dodać żelatynę. Wylać na ciasto. Schłodzić.
4. Wodę zmieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny. Maczać w masie herbatniki i układać na kremie śmietanowym.
5. Sok z cytryny rozprowadzić z cukrem pudrem i równo polukrować herbatniki. Włożyć do lodówki.
Cytrynka