Składniki
biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki maki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić dokładnie.
na masę jabłkową:
1 kg jabłek
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
1 galaretka czerwona
Jabłka zetrzeć na grubej tarce , podsmażyć z cukrem na maśle. Zdjąć z ognia, wsypa galaretkę, dokładnie wymieszać i odstawić aż ostygnie.
na masę kokosową:
250 g kokosu
1 szklanka wódki
3/4 szklanki kaszy manny drobnej błyskawicznej (w oryginalnym przepisie była 1 szklanka)
1 żółtko
1 szklanka cukru pudru
1 kostka masła
Kokos zalać wódką i odstawić na co najmniej 2 godziny. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając dodać żółtko, kaszę i kokos.
dodatkowo:
80 g herbatników
1/2 szklanki posłodzonej herbaty
dowolna polewa
wiórki białej czekolady
biszkopt-masa jabłkowa- polowa masy kokosowej- herbatniki moczone w herbacie- reszta masy kokosowej- polewa- wiórki białej czekolady