pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

sobota, 31 maja 2014

POEZJA TUSKAWKOWA

Składniki
CIASTO
5 jajek
220 g masła
200 g cukru
250 g mąki pszennej
5 łyżek mleka
2 opakowania cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM
1/2 opakowania galaretki cytrynowej
300 g czekolady mlecznej lub kilka łyżek nutelli
150 g cukru
400 g chudego twarogu
2 łyżeczki soku z cytryny
400 ml śmietany kremówki
600 g truskawek
cukier puder
kilka truskawek do dekoracji
listki mięty
Wykonanie:
200 g cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego ucieramy wraz z masłem. Naprzemiennie dodajemy jajka i 5 łyżek mąki. Do masy wlewamy mleko i wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy pozostałą mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Posmarowane tłuszczem blaszki o wymiarach 28 x 24 cm posypujemy bułką tartą. Podzielone na pół ciasto przelewamy do blaszek. Pieczemy je przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Gotowe ciasto studzimy.

Przygotowujemy truskawki: myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą smarujemy spód ciasta i układamy na nim truskawki. Ciasto chłodzimy w lodówce do momentu aż czekolada zastygnie. Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 L gorącej wody i zostawiamy do wystygnięcia.

Cukier, sok z cytryny oraz twaróg dokładnie ucieramy. Ubijamy na sztywno kremówkę dodając do niej następnie cukier waniliowy. Do twardniejącej galaretki dodajemy masę twarogową i kolejno ubitą śmietanę. Wszystko mieszamy do gładkiej konsystencji.

Tak gotowy krem chłodzimy w lodówce przez godzinę i wylewamy go na truskawki. Wszystko trzymamy w lodówce przez kolejne 5 godzin. Przy czym po godzinie nakładamy drugą część ciasta na wierzch. Proponujemy pokroić ciasto przed podaniem i oprószyć je dodatkowo cukrem pudrem. Dekorować truskawkami i miętą wedle uznania. Smacznego!
Lekkie ciasto z truskawkami

czwartek, 29 maja 2014

TARTA PYSIOWO-CZEKOLADOWA

CIASTO
- 1 żółtko,
- 100g masła,
- 50g cukru pudru,
- 200g mąki pszennej.
Wszystkie składniki zagniatam, formuję w kule, wkładam do lodówki na ok. 30 minut. Następnie przekładam do formy (w moim przypadku silikonowej). Nakłuwam widelcem, wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok. 15 - 20 minut do uzyskania jasnozłotej barwy. Po upieczeniu pozostawiam do wystygnięcia.

MASA ZIELONA
- 500ml soku zielonego PYSIO,
- 1 zielona galaretka.
Wlewam sok do rondelka, zagotowuję, wsypuję galaretkę, mieszam i odstawiam do lekkiego stężenia po czym wylewam na wystudzone ciasto.

MASA CZEKOLADOWA
- 250ml śmietanki 30%,
- 2 duże jajka,
- 100g czekolady deserowej,
- 50g czekolady gorzkiej,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 stołowe łyżka żelatyny + ok. 50 ml gorącej wody.
 DODATKOWO
- 250g zielonego winogrona do przybrania.

Żelatynę rozprowadzam w gorącej wodzie, odstawiam do przestygnięcia. W rondelku na małym grzaniu rozpuszczam połamane na kawałki czekolady w śmietanie, wsypuje cukier puder i mieszam do uzyskania jednolitego płynu. Następnie wbijam żółtka do kubeczka, roztrzepuję widelcem i hartuję 2 łyżkami śmietany z rozpuszczoną czekoladą - dokładnie mieszam i przelewam do rondelka energicznie mieszając. Ubijam białka na sztywną pianę dodaję do masy śmietanowo - czekoladowej. Na końcu wlewam żelatynę i po dokładnym połączeniu wszystkich składników pozostawiam do lekkiego stężenia po czym wylewam na zieloną masę. Tak przygotowaną tartę wkładam do lodówki na ok. 60 minut.
Kroję i podaję z winogronem.

piątek, 23 maja 2014

SERNIKOWA POEZJA Z NUTĄ ARBUZA I MELONA

Składniki:

Biszkopt: 6 jajek, pół szklanki cukru, szklanka mąki, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki soku z cytryny, łyżka cukru. Masa serowa: pół kg zmielonego sera, 500 ml śmietany kremówki, 4 łyżki cukru pudru, 20 dag arbuza, 20 dag melona, 3 łyżki żelatyny. Masa mascarpone: 200 g serka mascarpone, 500 ml śmietany kremówki, 2 fiksy zagęszczające śmietanę, pół szklanki cukru pudru, 150 g awokado lub kremu bananowego, 20 dag arbuza, 20 dag melona.

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, dodać utarte żółtka z cukrem i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystko lekko wymieszać. Piec w 170 stopniach około 25 minut. Po upieczeniu biszkopt przekroić na pół. Do szklanki wody dodać sok z cytryny i łyżkę cukru i nasączyć nią biszkopt. Masa serowa: śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Śmietanę połączyć z twarogiem. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie tak, żeby nie było grudek i ostudzoną dodać do masy. Masę zmiksować, aby wszystkie składniki się połączyły. Z arbuza wyjąć pestki i pokroić w kostkę, to samo zrobić z melonem. Owoce dodać do masy serowej i lekko wymieszać. Odstawić do lekkiego stężenia i następnie wyłożyć na jeden biszkopt. Przykryć drugim i lekko docisnąć. Masa mascarpone: śmietanę ubić na sztywno z fiksami, dodać serek mascarpone, cukier puder, wymieszać mikserem i na koniec dodać alkohol. Masę równo rozprowadzić na wierzchu i po bokach ciasta. Z arbuza i melona wydrążyć kulki i udekorować nimi ciasto.Smacznego.Sernik z arbuzem i melonem

niedziela, 18 maja 2014

BEZY CZEKOLADOWE

SKŁADNIKI:
- 2 białka,
- 90g cukru pudru,
- 60g startej, gorzkiej czekolady + 1 łyżeczka kakao (ciemne),
- 1 łyżka stołowa mąki pszennej,
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem,
- 1/3 łyżeczki cynamonu.

WYKONANIE
Ubijam białka na sztywną pianę, dodaję stopniowo cukier puder, dopiero po wykorzystaniu cukru wsypuję mąkę wymieszaną z cynamonem, kakao, cukrem z prawdziwą wanilią i kardamonem oraz czekoladą.
Na blasze wyłożonej pergaminem za pomocą łyżeczki lub szprycy nakładam małe porcje ciasta zachowując odpowiednie odstępy - bezy jeszcze urosną.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 140° C bez termoobiegu na ok. 25 - 35 minut (w zależności od tego jaki mamy piekarnik).
Po upieczeniu pozostawiam przez chwilę w zamkniętym  piekarniku po czym ostrożnie wyciągam gdyż są bardzo kruche i pozostawiam do przestygnięcia.
Układam na talerzu i podaję.

czwartek, 15 maja 2014

PRZEKŁADANIEC

Składniki:

na ciemny biszkopt:

6 jaj
3/4 szklanki cukru (w oryginale 1 szklanka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki maki pszennej
2-3 łyżeczki kakao 
Z podanych składników upiec biszkopt w foremce o wymiarach 38*23 cm lub podobnej. Ciasto wychodzi dość wysokie, nie polecam więc pieczenia w dużo mniejszej blaszce. 

na ciasto orzechowe:
25 dag grubo posiekanych orzechów włoskich
5 jaj
1 szklanka cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka odłożyć, będą potrzebne do kremu. Białka ubić z cukrem. dodać orzechy, proszek, mąkę i miód. Delikatnie ale dokładnie wymieszać. Upiec  w 175*C, około 25 minut. Ciasto wyrośnie, ale po wystudzeniu opadnie i się wyrówna. 

na śliwki:
400 g suszonych śliwek
100 g rodzynek
250 ml wódki  
Śliwki pokroić na małe kawałki, wymieszać z rodzynkami, zalać wódką. Odstawić na noc w szczelnym pojemniku. 

na krem:
3,5 szklanki mleka
1 szklanka cukru
5 żółtek pozostałych z ciasta orzechowego
3 łyżki mąki pszennej
2,5 łyżki maki ziemniaczanej
250 g masła   
Z mleka, cukru, żółtek, maki i skrobi ugotować budyń. Miękkie masło utrzeć i dodać zimny budyń.  Krem podzielić na dwie części, jedną większą. Do większej porcji dodać  połowę śliwek razem z alkoholem, wymieszać. 


Składanie ciasta:

biszkopt ciemny-krem ze śliwkami- ciasto orzechowe- krem- reszta śliwek-polewa

na polewę:

100 g gorzkiej czekolady
100 mlecznej czekolady
1/5 szklanki mleka
Czekoladę roztopić z mlekiem w kąpieli wodnej.  Polać ciasto. 


Ciasto radzę przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku, ponieważ łatwo przechodzi "lodówkowymi" zapachami. 

wtorek, 13 maja 2014

TARTA Z MASCARPONE I KAWAŁKAMI CZEKOLADY

SKŁADNIKI NA CIASTO
- 200g mąki pszennej,
- 100g masła,
- 50g cukru pudru,
- 1 duże jajko,
- szczypta soli.

DODATKOWO
- 250g mascarpone,
- 200ml śmietanki 30%,
- 100g gorzkiej czekolady,
- 80g cukru pudru,
- opcjonalnie: 40ml likieru amaretto (polecam z likierem),
- 2 łyżki żelatyny + 60ml gorącej wody.
- 1 stołowa łyżka kakao (ciemne).

WYKONANIE
Zaczynam od przygotowania ciasta. Wszystkie podane składniki bardzo szybko zagniatam i formuję w kulę, wstawiam do schłodzenia do lodówki na ok. 30 minut. Następnie przekładam do formy (w moim przypadku silikonowej). Nakłuwam widelcem, wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok. 15 - 20 minut do uzyskania jasnozłotej barwy. Po upieczeniu pozostawiam do wystygnięcia. Przygotowuję masę serową. Żelatynę rozprowadzam w wodzie, odstawiam do przestygnięcia. Mascarpone ucieram z cukrem pudrem, dodaję ubitą śmietankę, pokrojoną na małe kawałki czekoladę, wlewam powoli likier. Całość dokładnie mieszam do połączenia wszystkich składników po czym wlewam ostudzoną żelatynę i ponownie mieszam. Masę przekładam na ciasto, wstawiam do lodówki do stężenia. Posypuję kakao i podaję.

piątek, 9 maja 2014

CIASTO PRINCE POLO

SKŁADNIKI:
6 jajek
1 i 1/3 szklanki mąki
2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku
szczypta soli
Białka ubić z  solą i cukrem na sztywno, nadal ubijając dodawać po żółtku. Do masy jajecznej przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać. Upiec a po ostudzeniu przekroić na dwa blaty.

na wkładkę batonikową:
7 białek
15 dag cukru pudru
szczypta soli
20 dag orzechów  włoskich ( pół na pół tarte i siekane)
10 dag kokosu
3 duże batoniki Prince Polo (po 52 g każdy)
Białka ubić z solą i cukrem pudrem na sztywno. Dodać orzechy, kokos i pokrojone batoniki. Piec w 170*C około 30 minut na papierze.

na krem:
7 żółtek
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3,5 szklanki mleka
4 łyżki cukru
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1/2 tabliczki białej czekolady
3 duże batoniki Prince Polo
200 g masła
Z żółtek, cukru, mąki, skrobi  i mleka ugotować budyń, ostudzić. Zimny utrzeć z masłem. Dodać posiekane czekolady i wafelki. Delikatnie wymieszać.

składanie ciasta:
połowa biszkoptu-połowa kremu-wkładka-reszta kremu-biszkopt-polewa czekoladowa


sobota, 3 maja 2014

CIASTO CYNAMONOWE

 Składniki:
700 g mąki pszennej
2 łyżki proszku do pieczenia
2 łyżki mielonego cynamonu
0,5 łyżeczki soli
300 g masła śmietankowego
250 g brązowego cukru
350 g rodzynek
skórka pomarańczowa z 1 lub 2 pomarańczy
12 łyżek świeżego soku pomarańczowego
12 łyżek mleka
4 jaja 
Wykonanie: 
Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie, po kilku minutach odcedzamy.
Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i rozgniatamy razem w dłoniach do momentu uzyskania grudek przypominających piasek. Następnie dodajemy cukier, rodzynki i skórkę pomarańczową - mieszamy.
Jajka mieszamy z mlekiem i sokiem pomarańczowym - ubijamy za pomocą drewnianej miksera. Dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste ale wilgotne. 
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch i pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzamy też patyczkiem czy ciasto w środku już się upiekło). Wyjmujemy i studzimy na kratce. 
CIASTO CYNAMONOWE Z RODZYNKAMI