pieczenie ciast
Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!
poniedziałek, 27 stycznia 2014
piątek, 24 stycznia 2014
SERNIK Z ORZECHOWĄ NIESPODZIANKĄ
Ciasto kruche:
• 20 dag mąki,
• 10 dag margaryny,
• łyżka smalcu,
• 10 dag cukru,
• całe jajko,
• 2 żółtka,
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Ciasto orzechowe:
• 4 białka,
• szczypta soli,
• 5 łyżek cukru,
• łyżka bułki tartej,
• łyżka mąki pszennej,
• 15 dag zmielonych orzechów.
Masa serowa:
• 1 kg białego sera,
• 1.5 szklanki cukru,
• szklanka mleka,
• szklanka śmietany 18%,
• pół szklanki oleju,
• 2 całe jajka,
• 4 żółtka,
• budyń śmietankowy,
• łyżka mąki ziemniaczanej.
Krem:
• 2 szklanki mleka,
• 5 łyżek cukru,
• 4 żółtka,
• 2 łyżki mąki pszennej oraz ziemniaczanej,
• kostka masła,
• 3 łyżki kawy cappucino.
Dodatkowo:
• kawa rozpuszczalna,
• pasek czekolady.
Wykonanie:
Ciasto kruche:
• Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę oraz smalec i razem posiekać nożem.
• Następnie dodać cukier, jajko, żółtka oraz proszek do pieczenia i wszystko razem wymieszać, zagnieść ciasto.
• Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i na godzinę włożyć do lodówki.
Ciasto orzechowe:
• Białka ze solą ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, cały czas ubijając.
• Do ubitej piany, delikatnie mieszając łyżkę, stopniowo dodawać mąkę, orzechy oraz tartą bułkę.
Masa serowa:
• Ser zemleć dwukrotnie i przełożyć do miski.
• Wlać mleko, śmietanę oraz olej i razem zmiksować.
• Następnie, cały czas miksując stopniowo dodać cukier, po jednym jajku i po jednym żółtku.
• Na koniec dodać budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko razem dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
Krem:
• Szklankę mleka zagotować z cukrem.
• W pozostałym (zimnym) mleku dokładnie roztrzepać obydwie mąki raz żółtka, wlać na gorące mleko, mieszając ugotować budyń. Przestudzić.
• Masło utrzeć na puch i nie przerywając ucierania, stopniowo dodać wystudzony budyń.
• Na koniec dodać kawę cappucino i dokładnie połączyć.
Na koniec/dodatkowo:
• Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć kruche ciasto.
• Na ciasto kruche kłaść "kupkami" ciasto orzechowe i posypać kawą rozpuszczalną.
• Całość zalać masą serową i piec przez około 60-80 minut w temperaturze 160 C.
• Sernik po wystudzeniu posmarować przygotowanym kremem i posypać startą czekoladą.
Smacznego! ☺
• 1 kg białego sera,
• 1.5 szklanki cukru,
• szklanka mleka,
• szklanka śmietany 18%,
• pół szklanki oleju,
• 2 całe jajka,
• 4 żółtka,
• budyń śmietankowy,
• łyżka mąki ziemniaczanej.
Krem:
• 2 szklanki mleka,
• 5 łyżek cukru,
• 4 żółtka,
• 2 łyżki mąki pszennej oraz ziemniaczanej,
• kostka masła,
• 3 łyżki kawy cappucino.
Dodatkowo:
• kawa rozpuszczalna,
• pasek czekolady.
Wykonanie:
Ciasto kruche:
• Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę oraz smalec i razem posiekać nożem.
• Następnie dodać cukier, jajko, żółtka oraz proszek do pieczenia i wszystko razem wymieszać, zagnieść ciasto.
• Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i na godzinę włożyć do lodówki.
Ciasto orzechowe:
• Białka ze solą ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, cały czas ubijając.
• Do ubitej piany, delikatnie mieszając łyżkę, stopniowo dodawać mąkę, orzechy oraz tartą bułkę.
Masa serowa:
• Ser zemleć dwukrotnie i przełożyć do miski.
• Wlać mleko, śmietanę oraz olej i razem zmiksować.
• Następnie, cały czas miksując stopniowo dodać cukier, po jednym jajku i po jednym żółtku.
• Na koniec dodać budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko razem dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
Krem:
• Szklankę mleka zagotować z cukrem.
• W pozostałym (zimnym) mleku dokładnie roztrzepać obydwie mąki raz żółtka, wlać na gorące mleko, mieszając ugotować budyń. Przestudzić.
• Masło utrzeć na puch i nie przerywając ucierania, stopniowo dodać wystudzony budyń.
• Na koniec dodać kawę cappucino i dokładnie połączyć.
Na koniec/dodatkowo:
• Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć kruche ciasto.
• Na ciasto kruche kłaść "kupkami" ciasto orzechowe i posypać kawą rozpuszczalną.
• Całość zalać masą serową i piec przez około 60-80 minut w temperaturze 160 C.
• Sernik po wystudzeniu posmarować przygotowanym kremem i posypać startą czekoladą.
Smacznego! ☺
środa, 22 stycznia 2014
CIASTO MARCHEWKOWE
Składniki na ciasto marchewkowe:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka cukru brązowego (może być biały)
- 2/3 szklanki oleju
- 3 jaja
- 1 szklanka marchewki startej
- 1/2 szklanki soku ananasowego (ja dodaję sok z rozdrobnionym ananasem)
- 1 łyżeczka wanilii lub opakowanie cukru waniliowego
- posiekane orzechy, rodzynki
- 2 łyżki masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 12 dag serka śmietankowego (np. Philadephia)
- cukier waniliowy
- kilka kropel soku z cytryny
Najpierw ubijam białka i dopiero dodaję stopniowo cukier i wanilię i żółtka. Do tego dodaję stopniowo makę zmieszaną z proszkiem, sodą, cynamonem i solą.
Dodaję olej i sok a na koniec startą marchew, orzechy i rodzynki.
Wlewam masę do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką i piekę ok. 45 min w 180 stopniach. Zawsze sprawdzam patyczkiem czy już się upiekło!
Składniki polewy miksuję i smaruję wystudzone ciasto.
piątek, 17 stycznia 2014
CIASTO 3 BIT
- 3 op. herbatników petit beurre (po 250 g)
- 2 puszki masy krówkowej (po 397 g)
- 3 budynie waniliowe(każdy na 500 ml mleka)
- 1 litr mleka
- 600 ml śmietany kremówki
- 100 g czekolady gorzkiej
2. Ugotować budynie zgodnie z instrukcją używając 1litr mleka (a nie z 1,5 litra) aby budyń był bardziej gęsty i gorący budyń wylać na herbatniki. Gorący budyń przykryć kolejną warstwą herbatników, zostawić do ostygnięcia i wstawić na noc do lodówki.
3. Następnego dnia ubić śmietanę na sztywno (można pod koniec ubijania dodać 1-2 łyżki cukru pudru) i wyłożyć na herbatniki. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta.
czwartek, 16 stycznia 2014
ROLADA BEZOWA MUŚNIĘTA KREMEM CYTRYNOWYM
Rolada bezowa – składniki:
- 5 białek (o temperaturze pokojowej)
- 225 g drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki białego octu winnego
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 250 ml śmietany 30-36%
- cukier puder
- ok. 5 łyżek kremu cytrynowego (tzw. lemon curd – przepis poniżej)
Etap 1:
Przygotować lemon curd:
- 90 ml wyciśniętego soku z cytryny
- pół łyżeczki otartej skórki cytrynowej
- 90 g cukru
- 1-2 jajka
- 60 g masła
- Wszystko razem wymieszać i gotować na wolnym ogniu kilka minut aż
zgęstnieje. Bardzo uważać, bo tak jak budyń lubi przywierać od dołu.
Wystudzić. Uwaga: kremu wyjdzie więcej niż potrzebne nam 5 łyżek.
Etap 2:
Białka ubijam chwilę mikserem na najwyższych obrotach, po chwili zmniejszam na minimalną prędkość i powoli, porcjami dodaję cukier. Na koniec ubijania dodaję ocet, mąkę i esencję waniliową.
Dużą blachę 25×35 cm wykładam papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowuję ubite białka.
Piekę w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 min.
Po wyjęciu i ostudzeniu roladę wykładam upieczoną górą w dół aby mniej chrupki spód był na wierzchu na przygotowany kawałek papieru do pieczenia, który posypuję cukrem pudrem.
Ubijam śmietanę i na koniec dodaję do niej 4 łyżki wystudzonego kremu cytrynowego.
Masę wykładam na roladę. Rozsmarowuję równomiernie, wzdłuż brzegu rozsmarowuję pozostałą łyżkę kremu cytrynowego, a następnie roluję dłuższy bok pomagając sobie papierem na który wyłożyłam roladę.
Przekładam na talerz i schładzam w lodówce.
wtorek, 14 stycznia 2014
CHRUŚCIK LANY
Chruścik lany to deser podobny do faworków ale zajmuje znacznie mniej czasu.Najsmaczniejsze są chruściki jeszcze gorące ale nawet zimne nie będą długo czekać na łasuchów.
6 jajek,
½ szklanki mleka,
2 opakowania cukru waniliowego,
3 łyżki cukru pudru do posypania,
½ szklanki oleju do smażenia.
Nie wlewamy od razu całego mleka, by mieć kontrolę nad gęstością ciasta.
Ma być nieco gęściejsze niż na naleśniki.
Z białek ubijamy sztywną pianę, po czym delikatnie mieszamy ją z ciastem.
W szerokim rondelku rozgrzewamy olej i kiedy będzie gorący, wlewamy do niego ciasto porcjami, cienkim strumieniem przez lejek, poruszając nim spiralnie, by utworzyć „gniazdka”.
Smażymy je z obu stron na złoty kolor.
Po wyjęciu z rondla kładziemy na ręcznik papierowy, a gdy obciekną z tłuszczu, układamy na półmisku.
Składniki:
15 dag mąki,6 jajek,
½ szklanki mleka,
2 opakowania cukru waniliowego,
3 łyżki cukru pudru do posypania,
½ szklanki oleju do smażenia.
Wykonanie:
Z mąki, 6 żółtek, cukru waniliowego oraz większej części mleka rozrabiamy mikserem ciasto.Nie wlewamy od razu całego mleka, by mieć kontrolę nad gęstością ciasta.
Ma być nieco gęściejsze niż na naleśniki.
Z białek ubijamy sztywną pianę, po czym delikatnie mieszamy ją z ciastem.
W szerokim rondelku rozgrzewamy olej i kiedy będzie gorący, wlewamy do niego ciasto porcjami, cienkim strumieniem przez lejek, poruszając nim spiralnie, by utworzyć „gniazdka”.
Smażymy je z obu stron na złoty kolor.
Po wyjęciu z rondla kładziemy na ręcznik papierowy, a gdy obciekną z tłuszczu, układamy na półmisku.
sobota, 11 stycznia 2014
CIASTO ORZECHOWE-NIEBO
Składniki:
Ciasto:30 dag mąki,
20 dag masła,
10 dag cukru,
3 żółtka,
proszek do pieczenia.
Masa owocowa:
0,75 kg jabłek,
6 dag cukru,
sok z cytryny.
Masa orzechowa:
25 dag orzechów,
1 szklanka gorącego mleka,
25 dag masła,
20 dag cukru pudru,
1 łyżeczka żelatyny.
Polewa:
7 łyżek wody,
7 czubatych łyżeczek cukru,
5 dag masła (ćwierć kostki),
2 łyżki kakao.
Wykonanie:
Zagnieć ciasto (dodając kolejno wszystkie składniki), podziel na dwie części, które następnie piecz około 15 minut w 180 stopniach.Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Obrane ze skórki jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i uduś z cukrem.
Dodaj do nich sok z cytryny.
Ciepłą masę jabłkową rozsmaruj na jednym placku i przykryj drugim.
Rozpuść w mleku żelatynę, zagotuj i wrzącym mlekiem zalej zmielone orzechy.
Masło utrzyj z cukrem pudrem a następnie z wystudzonymi orzechami.
Posmaruj masą drugą warstwę placka i całość wstaw do lodówki na kilka godzin.
Na małym ogniu zmieszaj składniki i przygotuj polewę czekoladową.
Po wyjęciu ciasta z lodówki polej wierzch polewą i udekoruj orzechami.
Zamiast polewy można ułożyć herbatniki i polać ciasto roztopioną czekoladą.
CIASTKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Składniki:
2 tabliczki białej czekolady,20 dag masła,
szklanka mąki,
szklanka cukru,
6 jaj,
3 łyżki wiórków kokosowych,
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.
Wykonanie:
Pokruszoną czekoladę rozpuścić razem z masłem.Jaja ubić mikserem razem z cukrem na puszysty krem.
Stopniowo dodawać mąkę i dalej miksować.
Następnie dodać wystudzoną czekoladę z masłem i wiórki kokosowe.
Ciasto wylać na dużą blachę, uprzednio wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z blachy, przestudzić i wycinać różne kształty ciasteczek.
Można posypać cukrem pudrem.
czwartek, 9 stycznia 2014
TRUFLE SYLWESTROWE
Składniki:
2 szklanki mąki,szklanka cukru,
2/3 szklanki mleka,
8 dag masła,
tabliczka gorzkiej czekolady,
żółtko,
30 ml spirytusu,
parę kropli esencji rumowej,
2 łyżki kakao,
3 łyżki startych orzechów włoskich.
Wykonanie:
Mleko zagotować z cukrem i odstawić do wystygnięcia.Mąkę wsypać na suchą patelnię i uprażyć na małym ogniu, ciągle mieszając.
Gdy mąka zrobi się beżowa, zdjąć z ognia i ostudzić.
Masło i żółtko utrzeć na kremową masę, powoli dodawać mąkę, mleko i rozpuszczoną czekoladę, a następnie spirytus i esencję rumową.
Ucierać aż wszystkie składniki się połączą.
Masę przykryć i wstawić na 15 minut do zamrażalnika.
Z dobrze schłodzonej masy formować małe kule i obtaczać w kakao wymieszanym ze startymi lub zmielonymi orzechami.
Trufle przechowywać w lodówce.
Można je zrobić 2-3 dni wcześniej.
Podawać.
Do szampana.środa, 8 stycznia 2014
BEZOWY ANANASOWIEC
Składniki:
Beza:4 białka,
1 cukier waniliowy,
25 dag cukru.
Krem:
4 żółtka,
1 łyżka cukru,
20 dag obranych migdałów,
25 dag masła,
sok z 1 cytryny,
1 puszka ananasów,
owoce z puszki do przybrania.
Wykonanie:
Z białek ubijamy sztywną pianę.W rondelku podgrzewamy wodę i kiedy się zagotuje, stawiamy na nim miskę z ubitym białkiem i dalej ubijamy dodając powoli cukier i cukier waniliowy.
Kiedy cukier się rozpuści, formujemy trzy duże placki i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni.
Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do poziomu 70-80 stopni, otwieramy piekarnik i suszymy bezy przez kilka godzin (ok. 3 godziny).
Tak naprawdę, im dłużej, tym lepiej.
Przygotowujemy krem, korzystając z tego samego rondelka z wrzątkiem.
Stawiamy na nim miskę z żółtkami, łyżką cukru i sokiem z cytryny.
Chwilę ubijamy masę, aż zgęstnieje, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy mikserem, stopniowo dodając masę z żółtek, zmiksowane migdały i cztery łyżki zmiksowanego ananasa.
Tak przygotowanym kremem przekładamy wysuszone bezy.
Na każdej z warstw kremu układamy plastry ananasa i owoców z puszki.
Tort dekorujemy resztą kremu i owoców.
niedziela, 5 stycznia 2014
MARCEPANOWE CIATECZKA
Składniki:
• 1/2 kg mąki,
• 35 dkg margaryny,
• 4 jajka (do ciasta 4 żółtka),
• 2 duże łyżki śmietany,
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Wykonanie:
• Ciasto zagnieść, wstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować niezbyt cienki placek i wykrawać od kieliszka kółeczka.
• Ubić białka, dodać 30 dkg cukru pudry i 2 łyżki cukru kryształu.
• Na wykrawane kółeczka kłaść ubite białko z cukrem, i piec przez 30 min. w temp. 180 C.
_____
Masa:
• 1 kostka masła,
• 2 jajka,
• 5 łóżek cukru pudru,
• łyżka kakao,
• wiórki kokosowe (dekoracja).
Wykonanie:
• Jajka i cukier roztrzepać w mniejszym rondelku, następnie wstawić do większego naczynia z gorącą wodą i mieszać do momentu ścięcia jajek. Ostudzić.
• Masło utrzeć, dodawać po trochu masę jajeczną i na końcu dodać kakao. Można dodać trochę alkoholu.
• Upieczone ciastka przekładać masą i obtoczyć wiórkami kokosowymi.
Smacznego! ☺
• 1/2 kg mąki,
• 35 dkg margaryny,
• 4 jajka (do ciasta 4 żółtka),
• 2 duże łyżki śmietany,
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Wykonanie:
• Ciasto zagnieść, wstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować niezbyt cienki placek i wykrawać od kieliszka kółeczka.
• Ubić białka, dodać 30 dkg cukru pudry i 2 łyżki cukru kryształu.
• Na wykrawane kółeczka kłaść ubite białko z cukrem, i piec przez 30 min. w temp. 180 C.
_____
Masa:
• 1 kostka masła,
• 2 jajka,
• 5 łóżek cukru pudru,
• łyżka kakao,
• wiórki kokosowe (dekoracja).
Wykonanie:
• Jajka i cukier roztrzepać w mniejszym rondelku, następnie wstawić do większego naczynia z gorącą wodą i mieszać do momentu ścięcia jajek. Ostudzić.
• Masło utrzeć, dodawać po trochu masę jajeczną i na końcu dodać kakao. Można dodać trochę alkoholu.
• Upieczone ciastka przekładać masą i obtoczyć wiórkami kokosowymi.
Smacznego! ☺
piątek, 3 stycznia 2014
MAZUREK KAJMAKOWY
Składniki:
Kruche ciasto polskie:- 300g mąki,
- 200g masła,
- 100g cukru pudru,
- 3 żółtka na twardo.
Kajmak:
- ½ litra mleka,
- 400 g cukru,
- pół laski wanilii,
- 100g masła,
- galaretka owocowa, z tych mniej słodkich.
Wykonanie:
Ciasto:1) Do przesianej mąki wsypujemy cukier puder. Dodajemy schłodzone masło w drobnych kawałkach. Rozcieramy masło pomiędzy palcami zanurzonymi w mące do momentu, kiedy nie będzie wyczuwalnych pod palcami grudek. Żółtka ugotowane na twardo przeciskamy przez drobne sitko. Całość zagniatamy szybko i zdecydowanie. Formujemy wałek i wkładamy do lodówki.
2) Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim posmarowaną masłem formę (24 cm). Robimy rant i nakłuwamy widelcem dno w kilku miejscach. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika na ok. 20 min. Gdy stanie się złote – wyjmujemy.
Kajmak:
1) Do garnka wlewamy mleko i gotujemy je z przeciętym wzdłuż kawałkiem wanilii. Po zagotowaniu wanilię wyjmujemy, wyciągając ze środka wilgotną masę. Wsypujemy cukier i ... uzbrajamy się w cierpliwość. Na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, gotujemy kajmak. Trwa to dość długo i nie wychodząc z kuchni możemy spokojnie zająć się innymi pracami. Pamiętamy jednak cały czas o mleku i od czasu do czasu mieszamy je łyżką. Po odparowaniu mniej więcej połowy (kolor stanie się bursztynowy i na pewno upłynie 30 min.) sprawdzamy czy jest wystarczająco krzepliwy. Na szklany spodeczek spuszczamy sporą kroplę lukru. Powinna zastygnąć w niemal kulistym kształcie, nieco tylko przypłaszczonym.
2) Mleko zdejmujemy z ognia i przelewamy do miski. Uważamy przy tych czynnościach, bo masa jest bardzo gorąca. Wkładamy cząstkami masło, ucierając energicznie całość. Masa powinna zjaśnieć i zgęstnieć. Odstawiamy ją w chłodne miejsce.
1) Na małej patelni rozgrzewamy przygotowaną galaretkę owocową. Gdy jest płynna, wylewamy ją na dno upieczonego ciasta. Po ostygnięciu placka, wyjmujemy go ostrożnie z formy (jest bardzo kruche) i przekładamy na talerz. Nakładamy szeroką szpatułką kajmak i wyrównujemy powierzchnię. Szpatułkę maczamy od czasu do czasu w gorącej wodzie.
2) W końcu – dekorujemy nasze dzieło – jak nam się podoba.
Subskrybuj:
Posty (Atom)