pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

poniedziałek, 27 stycznia 2014

MUFFINY MARCHEWKOWE

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 szklanki płatków kokosowych, 2 marchewki (obrane i starte, ok. 1 szklanka), 1 jabłko (obrane i starte, ok. 1/2 szklanki), 2 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1/3 szklanki mleka (najlepiej mleko kokosowe), 1/4 szklanki oleju roślinnego, 1/2 szklanki miodu.

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W jednej misce wymieszaj suche produkty: mąkę, sodę, sól, proszek i płatki kokosowe, a w drugiej jajka, mleko, miód i olej. Połącz wszystkie składniki, dodaj marchewki, ekstrakt z wanilii i jabłka. Wymieszaj wszystko raz jeszcze i nakładaj za pomocą łyżki do papilotek. Piecz przez 20-25 minut, aż wykałaczka wkładana w muffiny będzie sucha. 
Muffiny marchewkowo-kokosowe

piątek, 24 stycznia 2014

SERNIK Z ORZECHOWĄ NIESPODZIANKĄ

Składniki: 
Ciasto kruche: 
• 20 dag mąki,
• 10 dag margaryny,
• łyżka smalcu,
• 10 dag cukru,
• całe jajko,
• 2 żółtka,
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Ciasto orzechowe:
• 4 białka,
• szczypta soli,
• 5 łyżek cukru,
• łyżka bułki tartej,
• łyżka mąki pszennej,
• 15 dag zmielonych orzechów.
Masa serowa:
• 1 kg białego sera,
• 1.5 szklanki cukru,
• szklanka mleka,
• szklanka śmietany 18%,
• pół szklanki oleju,
• 2 całe jajka,
• 4 żółtka,
• budyń śmietankowy,
• łyżka mąki ziemniaczanej.
Krem: 
• 2 szklanki mleka,
• 5 łyżek cukru,
• 4 żółtka,
• 2 łyżki mąki pszennej oraz ziemniaczanej,
• kostka masła,
• 3 łyżki kawy cappucino.
Dodatkowo:
• kawa rozpuszczalna,
• pasek czekolady.

Wykonanie:
Ciasto kruche:
• Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę oraz smalec i razem posiekać nożem.
• Następnie dodać cukier, jajko, żółtka oraz proszek do pieczenia i wszystko razem wymieszać, zagnieść ciasto.
• Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i na godzinę włożyć do lodówki.
Ciasto orzechowe:
• Białka ze solą ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, cały czas ubijając.
• Do ubitej piany, delikatnie mieszając łyżkę, stopniowo dodawać mąkę, orzechy oraz tartą bułkę.
Masa serowa:
• Ser zemleć dwukrotnie i przełożyć do miski.
• Wlać mleko, śmietanę oraz olej i razem zmiksować.
• Następnie, cały czas miksując stopniowo dodać cukier, po jednym jajku  i po jednym żółtku.
• Na koniec dodać budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko razem dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
Krem:
• Szklankę mleka zagotować z cukrem.
• W pozostałym (zimnym) mleku dokładnie roztrzepać obydwie mąki raz żółtka, wlać na gorące mleko, mieszając ugotować budyń. Przestudzić.
• Masło utrzeć na puch i nie przerywając ucierania, stopniowo dodać wystudzony budyń.
• Na koniec dodać kawę cappucino i dokładnie połączyć.
Na koniec/dodatkowo:
• Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć kruche ciasto.
• Na ciasto kruche kłaść "kupkami" ciasto orzechowe i posypać kawą rozpuszczalną.
• Całość zalać masą serową i piec przez około 60-80 minut w temperaturze 160 C.
• Sernik po wystudzeniu posmarować przygotowanym kremem  i posypać startą czekoladą.
Smacznego! ☺

środa, 22 stycznia 2014

CIASTO MARCHEWKOWE

Składniki na ciasto marchewkowe:

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru brązowego (może być biały)
  • 2/3 szklanki oleju
  • 3 jaja
  • 1 szklanka marchewki startej
  • 1/2 szklanki soku ananasowego (ja dodaję sok z rozdrobnionym ananasem)
  • 1 łyżeczka wanilii lub opakowanie cukru waniliowego
  • posiekane orzechy, rodzynki
i na polewę/przełożenie:
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 12 dag serka śmietankowego (np. Philadephia)
  • cukier waniliowy
  • kilka kropel soku z cytryny

Najpierw ubijam białka i dopiero dodaję stopniowo cukier i wanilię i żółtka. Do tego dodaję stopniowo makę zmieszaną z proszkiem, sodą, cynamonem i solą.
Dodaję olej i sok a na koniec startą marchew, orzechy i rodzynki.
Wlewam masę do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką i piekę ok. 45 min w 180 stopniach. Zawsze sprawdzam patyczkiem czy już się upiekło!
Składniki polewy miksuję i smaruję wystudzone ciasto.
Ciasto marchewkowe

piątek, 17 stycznia 2014

CIASTO 3 BIT

  • 3 op. herbatników petit beurre (po 250 g)
  • 2 puszki masy krówkowej (po 397 g)
  • 3 budynie waniliowe(każdy na 500 ml mleka)
  • 1 litr mleka
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 100 g czekolady gorzkiej
1. Formę 38×25 cm wyłożyć warstwą herbatników. Na herbatniki wyłożyć masę krówkową i przykryć drugą warstwą herbatników.
2. Ugotować budynie zgodnie z instrukcją używając 1litr mleka (a nie z 1,5 litra) aby budyń był bardziej gęsty i gorący budyń wylać na herbatniki. Gorący budyń przykryć kolejną warstwą herbatników, zostawić do ostygnięcia i wstawić na noc do lodówki.
3. Następnego dnia ubić śmietanę na sztywno (można pod koniec ubijania dodać 1-2 łyżki cukru pudru) i wyłożyć na herbatniki. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta.
Ciasto 3 bit

czwartek, 16 stycznia 2014

ROLADA BEZOWA MUŚNIĘTA KREMEM CYTRYNOWYM

Rolada bezowa – składniki:

  • 5 białek (o temperaturze pokojowej)
  • 225 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
Na krem:
  • 250 ml śmietany 30-36%
  • cukier puder
  • ok. 5 łyżek kremu cytrynowego (tzw. lemon curd – przepis poniżej)

Etap 1:
Przygotować lemon curd:
  • 90 ml wyciśniętego soku z cytryny
  • pół łyżeczki otartej skórki cytrynowej
  • 90 g cukru
  • 1-2 jajka
  • 60 g masła 
  • Wszystko razem wymieszać i gotować na wolnym ogniu kilka minut aż zgęstnieje. Bardzo uważać, bo tak jak budyń lubi przywierać od dołu. Wystudzić. Uwaga: kremu wyjdzie więcej niż potrzebne nam 5 łyżek.

    Etap 2:
    Białka ubijam chwilę mikserem na najwyższych obrotach, po chwili zmniejszam na minimalną prędkość i powoli, porcjami dodaję cukier. Na koniec ubijania dodaję ocet, mąkę i esencję waniliową.
    Dużą blachę 25×35 cm wykładam papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowuję ubite białka.
    Piekę w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 min.
    Po wyjęciu i ostudzeniu roladę wykładam upieczoną górą w dół aby mniej chrupki spód był na wierzchu na przygotowany kawałek papieru do pieczenia, który posypuję cukrem pudrem.
    Ubijam śmietanę i na koniec dodaję do niej 4 łyżki wystudzonego kremu cytrynowego.
    Masę wykładam na roladę. Rozsmarowuję równomiernie, wzdłuż brzegu rozsmarowuję pozostałą łyżkę kremu cytrynowego, a następnie roluję dłuższy bok pomagając sobie papierem na który wyłożyłam roladę.
    Przekładam na talerz i schładzam w lodówce.
    Rolada bezowa z kremem śmietankowo-cytrynowym

wtorek, 14 stycznia 2014

CHRUŚCIK LANY

Chruścik lany to deser podobny do faworków ale zajmuje znacznie mniej czasu.Najsmaczniejsze są chruściki jeszcze gorące ale nawet zimne nie będą długo czekać na łasuchów.

Składniki:

15 dag mąki,
6 jajek,
½ szklanki mleka,
2 opakowania cukru waniliowego,
3 łyżki cukru pudru do posypania,
½ szklanki oleju do smażenia.

Wykonanie:

Z mąki, 6 żółtek, cukru waniliowego oraz większej części mleka rozrabiamy mikserem ciasto.

Nie wlewamy od razu całego mleka, by mieć kontrolę nad gęstością ciasta.

Ma być nieco gęściejsze niż na naleśniki.

Z białek ubijamy sztywną pianę, po czym delikatnie mieszamy ją z ciastem.

W szerokim rondelku rozgrzewamy olej i kiedy będzie gorący, wlewamy do niego ciasto porcjami, cienkim strumieniem przez lejek, poruszając nim spiralnie, by utworzyć „gniazdka”.

Smażymy je z obu stron na złoty kolor.

Po wyjęciu z rondla kładziemy na ręcznik papierowy, a gdy obciekną z tłuszczu, układamy na półmisku. Chruścik lany

sobota, 11 stycznia 2014

CIASTO ORZECHOWE-NIEBO

Składniki:

Ciasto:

30 dag mąki,
20 dag masła,
10 dag cukru,
3 żółtka,
proszek do pieczenia.

Masa owocowa:

0,75 kg jabłek,
6 dag cukru,
sok z cytryny.

Masa orzechowa:

25 dag orzechów,
1 szklanka gorącego mleka,
25 dag masła,
20 dag cukru pudru,
1 łyżeczka żelatyny.

Polewa:

7 łyżek wody,
7 czubatych łyżeczek cukru,
5 dag masła (ćwierć kostki),
2 łyżki kakao.

Wykonanie:

Zagnieć ciasto (dodając kolejno wszystkie składniki), podziel na dwie części, które następnie piecz około 15 minut w 180 stopniach.

Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Obrane ze skórki jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i uduś z cukrem.

Dodaj do nich sok z cytryny.

Ciepłą masę jabłkową rozsmaruj na jednym placku i przykryj drugim.

Rozpuść w mleku żelatynę, zagotuj i wrzącym mlekiem zalej zmielone orzechy.

Masło utrzyj z cukrem pudrem a następnie z wystudzonymi orzechami.

Posmaruj masą drugą warstwę placka i całość wstaw do lodówki na kilka godzin.

Na małym ogniu zmieszaj składniki i przygotuj polewę czekoladową.

Po wyjęciu ciasta z lodówki polej wierzch polewą i udekoruj orzechami.

Zamiast polewy można ułożyć herbatniki i polać ciasto roztopioną czekoladą. Ciasto orzechowe - Niebo

CIASTKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Składniki:

2 tabliczki białej czekolady,
20 dag masła,
szklanka mąki,
szklanka cukru,
6 jaj,
3 łyżki wiórków kokosowych,
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.

Wykonanie:

Pokruszoną czekoladę rozpuścić razem z masłem.

Jaja ubić mikserem razem z cukrem na puszysty krem.

Stopniowo dodawać mąkę i dalej miksować.

Następnie dodać wystudzoną czekoladę z masłem i wiórki kokosowe.

Ciasto wylać na dużą blachę, uprzednio wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.

Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20 minut.

Po upieczeniu ciasto wyjąć z blachy, przestudzić i wycinać różne kształty ciasteczek.

Można posypać cukrem pudrem. 
 Ciastka z białą czekoladą na sylwestra

czwartek, 9 stycznia 2014

TRUFLE SYLWESTROWE

Składniki:

2 szklanki mąki,
szklanka cukru,
2/3 szklanki mleka,
8 dag masła,
tabliczka gorzkiej czekolady,
żółtko,
30 ml spirytusu,
parę kropli esencji rumowej,
2 łyżki kakao,
3 łyżki startych orzechów włoskich.

Wykonanie:

Mleko zagotować z cukrem i odstawić do wystygnięcia.

Mąkę wsypać na suchą patelnię i uprażyć na małym ogniu, ciągle mieszając.

Gdy mąka zrobi się beżowa, zdjąć z ognia i ostudzić.

Masło i żółtko utrzeć na kremową masę, powoli dodawać mąkę, mleko i rozpuszczoną czekoladę, a następnie spirytus i esencję rumową.

Ucierać aż wszystkie składniki się połączą.

Masę przykryć i wstawić na 15 minut do zamrażalnika.

Z dobrze schłodzonej masy formować małe kule i obtaczać w kakao wymieszanym ze startymi lub zmielonymi orzechami.

Trufle przechowywać w lodówce.

Można je zrobić 2-3 dni wcześniej.

Podawać.

Do szampana. Sylwestrowe trufle

środa, 8 stycznia 2014

BEZOWY ANANASOWIEC

Składniki:

Beza:

4 białka,
1 cukier waniliowy,
25 dag cukru.

Krem:

4 żółtka,
1 łyżka cukru,
20 dag obranych migdałów,
25 dag masła,
sok z 1 cytryny,
1 puszka ananasów,
owoce z puszki do przybrania.

Wykonanie:

Z białek ubijamy sztywną pianę.

W rondelku podgrzewamy wodę i kiedy się zagotuje, stawiamy na nim miskę z ubitym białkiem i dalej ubijamy dodając powoli cukier i cukier waniliowy.

Kiedy cukier się rozpuści, formujemy trzy duże placki i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni.

Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do poziomu 70-80 stopni, otwieramy piekarnik i suszymy bezy przez kilka godzin (ok. 3 godziny).

Tak naprawdę, im dłużej, tym lepiej.

Przygotowujemy krem, korzystając z tego samego rondelka z wrzątkiem.

Stawiamy na nim miskę z żółtkami, łyżką cukru i sokiem z cytryny.

Chwilę ubijamy masę, aż zgęstnieje, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Masło ucieramy mikserem, stopniowo dodając masę z żółtek, zmiksowane migdały i cztery łyżki zmiksowanego ananasa.

Tak przygotowanym kremem przekładamy wysuszone bezy.

Na każdej z warstw kremu układamy plastry ananasa i owoców z puszki.

Tort dekorujemy resztą kremu i owoców. 
 Bezowy ananasowiec na Nowy Rok

niedziela, 5 stycznia 2014

MARCEPANOWE CIATECZKA

Składniki:
• 1/2 kg mąki,
• 35 dkg margaryny,
• 4 jajka (do ciasta 4 żółtka),
• 2 duże łyżki śmietany,
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

Wykonanie:
• Ciasto zagnieść, wstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować niezbyt cienki placek i wykrawać od kieliszka kółeczka.
• Ubić białka, dodać 30 dkg cukru pudry i 2 łyżki cukru kryształu.
• Na wykrawane kółeczka kłaść ubite białko z cukrem, i piec przez 30 min. w temp. 180 C.

_____

Masa:
• 1 kostka masła,
• 2 jajka,
• 5 łóżek cukru pudru,
• łyżka kakao,
• wiórki kokosowe (dekoracja).

Wykonanie:
• Jajka i cukier roztrzepać w mniejszym rondelku, następnie wstawić do większego naczynia z gorącą wodą i mieszać do momentu ścięcia jajek. Ostudzić.
• Masło utrzeć, dodawać po trochu masę jajeczną i na końcu dodać kakao. Można dodać trochę alkoholu.
• Upieczone ciastka przekładać masą i obtoczyć wiórkami kokosowymi.

Smacznego! ☺


piątek, 3 stycznia 2014

MAZUREK KAJMAKOWY

Składniki:

Kruche ciasto polskie:
- 300g mąki,
- 200g masła,
- 100g cukru pudru,
- 3 żółtka na twardo.

Kajmak:
- ½ litra mleka,
- 400 g cukru,
- pół laski wanilii,
- 100g masła,
- galaretka owocowa, z tych mniej słodkich.

Wykonanie:

Ciasto:

1) Do przesianej mąki wsypujemy cukier puder. Dodajemy schłodzone masło w drobnych kawałkach. Rozcieramy masło pomiędzy palcami zanurzonymi w mące do momentu, kiedy nie będzie wyczuwalnych pod palcami grudek. Żółtka ugotowane na twardo przeciskamy przez drobne sitko. Całość zagniatamy szybko i zdecydowanie. Formujemy wałek i wkładamy do lodówki.

2) Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim posmarowaną masłem formę (24 cm). Robimy rant i nakłuwamy widelcem dno w kilku miejscach. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika na ok. 20 min. Gdy stanie się złote – wyjmujemy.

Kajmak:

1) Do garnka wlewamy mleko i gotujemy je z przeciętym wzdłuż kawałkiem wanilii. Po zagotowaniu wanilię wyjmujemy, wyciągając ze środka wilgotną masę. Wsypujemy cukier i ... uzbrajamy się w cierpliwość. Na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, gotujemy kajmak. Trwa to dość długo i nie wychodząc z kuchni możemy spokojnie zająć się innymi pracami. Pamiętamy jednak cały czas o mleku i od czasu do czasu mieszamy je łyżką. Po odparowaniu mniej więcej połowy (kolor stanie się bursztynowy i na pewno upłynie 30 min.) sprawdzamy czy jest wystarczająco krzepliwy. Na szklany spodeczek spuszczamy sporą kroplę lukru. Powinna zastygnąć w niemal kulistym kształcie, nieco tylko przypłaszczonym.

2) Mleko zdejmujemy z ognia i przelewamy do miski. Uważamy przy tych czynnościach, bo masa jest bardzo gorąca. Wkładamy cząstkami masło, ucierając energicznie całość. Masa powinna zjaśnieć i zgęstnieć. Odstawiamy ją w chłodne miejsce.

1) Na małej patelni rozgrzewamy przygotowaną galaretkę owocową. Gdy jest płynna, wylewamy ją na dno upieczonego ciasta. Po ostygnięciu placka, wyjmujemy go ostrożnie z formy (jest bardzo kruche) i przekładamy na talerz. Nakładamy szeroką szpatułką kajmak i wyrównujemy powierzchnię. Szpatułkę maczamy od czasu do czasu w gorącej wodzie.


2) W końcu – dekorujemy nasze dzieło – jak nam się podoba. Mazurek kajmakowy