pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

sobota, 30 listopada 2013

KOKOSANKI

Ciastka bardzo szybkie w przygotowaniu i smaczne.

Składniki

  • 200 gram wiórków kokosowych
  • 2 białka z jaj L (lub 3 normalne)
  • 50 gram masła
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mleka
  • 0,5 szklanki cukru (jeśli ktoś lubi słodsze ciasteczka można dać 3/4)




Przygotowanie

Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier i mieszamy, że powstała jednolita masa, dodajemy wiórki, mleko, mieszamy wyłączamy gaz. Masę odstawiamy do ostudzenia.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę ubijamy, żeby mąka się ładnie rozprowadziła. Do białek dodajemy ostudzoną masę kokosową i dokładnie mieszamy łyżką. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, leciutko spłaszczamy (naprawdę niewiele). Pieczemy w termoobiegu na 160 stopni około 15 minut do zezłocenia lub w temperaturze 170 stopni w funkcji góra-dół.
Desery

piątek, 29 listopada 2013

FALE DUNAJU Z GRUSZKAMI I MUŚNIĘTE GALARETKĄ

Znalazłam ciekawą alternatywę dla fali dunaju z gruszkami i galaretką?Zabrzmiało bardzo intrygująco więc skusiłam się na to cudo ..... muszę przyznać że to działa to jest pyszne cudo!Ale proszę wypróbować samemu zapraszam. 

  • Ciasto:
  • 3/4 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 4 łyżki mleka
  • 5 jajek
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 3-4 gruszki
  • Krem:
  • 2 budynie waniliowe/śmietankowe
  • 3 szklanki mleka
  • kostka masła
  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki wiśniowe
  • polewa czekoladowa
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto: masło ucieramy z cukrem na gładka masę. Dodajemy po 1 jajku dalej ucierając. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko i esencję waniliową. Połowę masy przekładamy na blachę 20 x 35 cm wyłożoną papierem. Do drugiej części masy dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Masę kakaową wykładamy na wierzch jasnej. Gruszki kroimy na duże kawałki (ósemki) i układamy na cieście (trzeba je wcisnąć w ciasto). Pieczemy ok. 30 min w temp 180 stopni C.

  2. Galaretki rozpuszczamy w niecałym litrze wody. Studzimy. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch upieczonego i wystudzonego ciasta. Dobrze jest "pomóc" galaretce dostać się w szpary pomiędzy gruszki a ciasto (gruszki podczas pieczenia nieco się kurczą). Wstawiamy do lodówki.


  3. Budynie gotujemy w 3 szklankach mleka. Studzimy. Masło ucieramy na puszysto, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy na gładką masę. Masę budyniową wykładamy na galaretkę. Dekorujemy polewą. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
    Desery

TORCIK "AWANGARDA"

Nazwa tego torciku jest bardzo myląca ale ciasto to sama poezja której trudno się oprzeć.Zapraszam do realizacji smakołyku.

  • płatki kukurydziane, 8 garści
  • Czekolada mleczna, 100g
  • czekolada biała, 100g
  • mleko, 100ml
  • woda, 700ml
  • grysik (kasza manna), 10 łyżek
  • cukier, 12 łyżek
  • masło, 200g
  • aromat waniliowy, kilka kropli
  • jabłko, 2 średnie
  • galaretka malinowa, 1 szt.
> 6 os. > 60 min

Przygotowanie

  1. Z czekolady mlecznej odłożyć dwie kostki do dekoracji. Resztę rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć z 4 garściami płatków kukurydzianych, tak aby wszystkie płatki były pokryte czekoladą. Tak samo postąpić z białą czekoladą.. Przygotować tortownicę o średnicy 26cm. NA dnie ułożyć przemiennie krąg z ciemnych płatków i białych. Przykryć płatki woreczkami lub folią spożywczą i podociskać do dna, tak aby się dobrze zlepiły płatki. Spód włożyć do lodówki, aby czekolada zastygła.
  2. Rozpuścić galaretkę, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawić aby zaczęła tężeć. Jabłka obrać i pokroić na kawałeczki- dowolnie, byle dość małe.
  3. Z mleka, wody, cukru i kaszy manny ugotować dość gęsty grysik. Odstawić do wystygnięcia. Masło zmiksować na puszystą masę i dodawać po trochu zimny grysik. Jak ktoś lubi można dodać kilka kropel aromatu waniliowego.
  4. Z zastygniętego spodu zdjąć folię, wyłożyć na niego pół masy grysikowej. Na masie poukładać jabłka, tak by zajęły całą powierzchnię.Na jabłka wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki by zastygła. Na koniec, jak galaretka się już mocno zetnie, wyłożyć na nią resztę masy grysikowej, zrobić delikatne 'fale' i posypać startą czekoladą (to te dwie kostki co odłożyliśmy na początku). Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Najlepiej podawać lekko ogrzane, nie takie od razu z lodówki. SMACZNEGO ! :)
  5. UWAGA! Spód z płatków jest dość twardy, ciężko się kroi, trzeba zrobić spory nacisk na nóż. Ja uwielbiam ten torcik, bo wyjadam wierzch i zostaje mi chrupak z czekolady i płatków na koniec każdego kawałeczka :). Jabłka można zastąpić dowolnymi owocami, myślę że świetnie by się sprawdziły np jagody. Desery

czwartek, 28 listopada 2013

CIASTO JOGURTOWE

Uwaga! Tego ciasta nie wolno wyrabiać, miksować ani ubijać. Tylko wymieszać! Do wymieszania składników można użyć miksera, włączonego na bardzo wolnych obrotach, ale należy przestać miksować, jak tylko masa będzie jednolita.

Składniki:

1 mały (do 200 g) kubeczek pełnotłuszczowego jogurtu naturalnego. Umyj kubeczek po jogurcie i używaj go do odmierzania następujących składników:
3 kubeczki mąki,
2 i 1/2 kubeczka cukru,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 jaja,
1 kubeczek oleju roślinnego,
cukier puder do posypania po wierzchu.

Wykonanie:

Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj resztę składników i wymieszaj na gładką masę. Przełóż do niedużej (około 20 cm średnicy), okrągłej formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie przykleja się do niego. W razie konieczności piecz ciasto jeszcze trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy.

wtorek, 26 listopada 2013

CIASTO CZEKOLADOWE

Trafiłam na szybkie i łatwe ciasto Pauliny Młynarskiej wypróbowałam i jestem zachwycona.Sprawdza się na szybkie ciasto dla niespodziewanych gości. 

Składniki

  • 3 tabliczki ciemnej czekolady
  • pół kostki masła
  • pół szklanki cukru
  • 5 jajek
  • pół szklanki mielonych migdałów
  • 3 łyżki stołowe mąki
  • paczka cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli  

  • Składniki

    • 3 tabliczki ciemnej czekolady
    • pół kostki masła
    • pół szklanki cukru
    • 5 jajek
    • pół szklanki mielonych migdałów
    • 3 łyżki stołowe mąki
    • paczka cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej
    • pół łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli

     Przygotowanie:

    • 1
      Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem i cukrem, mieszając, tak by powstała jednolita masa. Białka ubić na sztywną pianę.
    • 2
      Część (1/4) masy czekoladowej zostawić (będzie potrzebna jako polewa), resztę połączyć (za pomocą miksera lub energicznie mieszając) najpierw z żółtkami, mąką, migdałami, wanilią, proszkiem i solą, a potem z ubitymi białkami (mieszając delikatnie, by nie opadły). Wlać do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Piec 20 minut w temperaturze 180°C.
    • 3
      Po ostygnięciu ciasta lekko podgrzać pozostałą masę czekoladową i posmarować nią ciasto. Można je ozdobić kolorowymi cukierkami, migdałami, posypką.
    • Smacznego! Ciasto czekoladowe Pauliny Młynarskiej

niedziela, 24 listopada 2013

CIASTECZKA ŚLIWKOWE Z KARDAMONEM

Składniki:

3/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki płatków owsianych, 1/2 szklanki brązowego cukru, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, 1/2 szklanki masła, 1 szklanka dżemu śliwkowego.

 Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyłóż blachę z papierem do pieczenia. Zmiksuj mąkę, płatki, pokrojone masło, cukier, sól i kardamon. Po chwili miksowania przełóż część masy do szklanki, a następnie zmiksuj dokładnie pozostałą część. Przełóż ciasto na blachę, nałóż drzem i posyp, podrobioną masą ze szklanki. Piecz 45 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta, pokrój je na 12 kawałków. Ciastka przechowywane w próżniowych pojemnikach będą trzymać świeżość przez kilka dni. 
Ciasteczka z kruszonką, śliwkami i kardamonem

piątek, 22 listopada 2013

TORCIK BEZOWY

Składniki:
• 200 g biszkoptów,
• 100 g masła,
• 2 szklanki soku bananowego,
• 2 budynie śmietanowe bez cukru,
• puszka brzoskwiń w syropie,
• 200 ml śmietanki 30%,
• łyżeczki cukru pudru,
• opakowanie "Śmietan-fixu",
• około 50 g białych bez.

Wykonanie:
• Masło stopić i przestudzić.
• Biszkopty drobniutko pokruszyć, dodać stopione masło i dokładnie wymieszać, by powstała masa.
• Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej przygotowaną masę.
• Masę dobrze docisnąć do dna tortownicy, by stworzyła zwięzły spód ciasta.
• W szklance zimnego soku bananowego dokładnie rozbić budynie.
• Pozostały skok przelać do rondelka i zagotować.
• Na gotujący się sok wlać rozrobione budynie mieszając, gotować. Przestudzić.
• Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w kawałeczki, dodać do budyniu i wymieszać.
• Gotową masę wyłożyć na biszkoptowy spód, wygładzić i ciasto na kilka godzin wstawić do lodówki.
• Cisto wyciąć z lodówki i zdjąć z obręczy tortownicy.
• Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem "Śmietan-fixu" i cukru pudru.
• Ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta.
• Na wierzch ciasta rozsypać pokruszone bezy i torcik schłodzić w lodówce.
Smacznego! ☺

GRUSZKOWA FANTAZJA

Składniki:
• 6 jajek,
• szklanka cukru,
• 2 szklanki mąki pszennej,
• szklanka zmielonych orzechów laskowych,
• 3 łyżeczki zmielonego maku,
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 100 g margaryny,
• 4 gruszki,
2 łyżki przegotowanej wody,
• cukier puder,
• migdały w płatkach.

Wykonanie:
• Margarynę stopić i przestudzić.
• Jajka z cukrem ubić na puszystą masę.
• Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmielonymi orzechami laskowymi, zmielonym makiem, oraz letnią margaryną i wszystko razem dokładnie mieszamy.
• Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niego przygotowane ciasto.
• Gruszki umyć, obrać z skórki, przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne.
• Następnie z wierzchu gruszki ponacinać i ułożyć płaską częścią na cieście.
• Piec przez około 45 min. w temp. 180 C.
• Cukier puder połączyć z wodą i ucierać do uzyskania lejącego się lukru.
• Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i wystudzić.
• Wystudzone ciasto polukrować i posypać migdałami.
Smacznego! ☺

poniedziałek, 18 listopada 2013

CIASTECZKA KARMELOWE

Składniki:

5 białek, ½ szklanki cukru, 2 łyżki mąki, 20 dag gotowego karmelu, 200 g śmietany kremówki, kilka borówek lub innych owoców, 2 łyżki cukru.

 Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier nie przerywając ubijania. Na koniec dodać przesianą mąkę i lekko wymieszać. Piec w temperaturze 160 stopni około godziny, aż ciasto nabierze brązowego koloru. Ciasto wystudzić i za pomocą szklanki lub innego naczynia wyciąć krążki. Śmietanę ubić na sztywno z dwiema łyżkami cukru. Każdy krążek posmarować karmelem, udekorować ubitą śmietaną i borówką. 
Karmelowe ciasteczka

sobota, 16 listopada 2013

CIASTO ŻOŁĄDEK

Nie wiem skąd nazwa tego ciasta może dlatego że jest w nim wszystko wymieszane jak w żołądku?Ciasto jest super szybkie i na zbliżające się święta również pasuje.

Składniki:

6 jajek,
1,5 szklanki cukru,
1 margaryna,
6 łyżek oleju,
2 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao,
1 szklanka maku,
zapach arakowy,
25 dag bakalii (rodzynki, morele, figi, daktyle, kandyzowana skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, migdały).

Wykonanie:

Margarynę rozpuścić i ostudzić.

Mąkę, cukier, jaja, proszek do pieczenia, zapach i rozpuszczoną margarynę zmiksować.

Ciasto podzielić na trzy części.

Do jednej dodać sparzony mak i dokładnie wymieszać.

Do drugiej części dodać kakao i również wymieszać, a do trzeciej bakalie.

Przygotować podłużną blaszkę o wymiarach 40 cm na 13 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia ciast.

Na dno wlać ciasto z makiem, następnie ciasto z kakao, a na wierzch ciasto z bakaliami.

Te ostatnie wlewać środkiem wzdłuż blachy.

Piec około 1 godz. w temperaturze 180 stopni.

Można polać czekoladową polewą. Ciasto – żołądek

czwartek, 14 listopada 2013

BLOK CZEKOLADOWO-KAWOWY

Składniki:
• 3/4 szklanki zimnego mleka,
• kostka margaryny,
• 2 łyżki kakao,
• szklanka cukru,
• 2 cukry waniliowe,
• 2.5 szklanki mleka w proszku,
• 4 łyżki rodzynek,

• pół dużej paczki herbatników "Petit Beurre",
• 3 wafle (andruty),
Biszkopt orzechowy:
• 4 jajka,
• 4 łyżki zmielonych orzechów,
• 3 łyżki bułki tartej,
• 4 łyżki cukru kryształu,
• łyżka mąki pszennej,
• pół łyżeczki proszku do pieczenia,
• szczypta soli,
Masa:
• 3 szklanki mleka,
• 3 łyżki mąki pszennej,
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
• 3 żółtka,
• 5 łyżek cukru,
• kostka masła,
• łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
• 2 opakowania "Delicji",
• 2-3 łyżki migdałów w płatkach.

Wykonanie:
• Do rondelka wlać mleko, dodać margarynę, cukier, cukier waniliowy oraz kakao i zagotować, a następnie ostudzić.
• Do wystudzonej masy, cały czas miksując, stopniowo dodawać mleko w proszku i zmielone herbatniki.
• Na koniec dodać rodzynki i wszystko razem wymieszać łyżką.
• Wafle przyciąć na wymiar blaszki.
• Na pierwszy wafel wyłożyć przygotowaną masę i przykryć drugim waflem.
• Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i cały czas ubijać, powoli dodawać cukier.
• Następnie, nie przerywając ubijania, dodawać po jednym żółtku.
• Na koniec dodać orzechy, bułkę tartą oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko razem wymieszać.
• Cisto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przez około 20 min. w temp 170 C.
• Połowę mleka zagotować z cukrem.
• Pozostałe mleko połączyć z mąką oraz żółtkami i zmiksować.
• Rozrobione składniki, energiczni mieszając, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Wystudzić.
• Kawę rozpuścić w łyżce gorącej wody.
• Masło (w temp. pokojowej) utrzeć na puch i cały czas ucierać, dodawać po łyżce zimnego budyniu, a następnie wystudzoną kawę.
• Migdały lekko uprażyć na suchej patelni. Na spód z andrutów wyłożyć połowę masy i ułożyć na niej "Delicje".
• Następnie wyłożyć pozostałą masę (trochę odłożyć) i pokryć orzechowym biszkoptem.
• Wierzch posmarować cienką warstwą odłożonej masy i posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego! ☺

wtorek, 12 listopada 2013

GRUSZKOWA INSPIRACJA

Składniki:
• 20 dag margaryny,
• 20 łyżek cukru,
• 6 jajek,
• 20 łyżek mąki,
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 4 łyżki kakao,
• 100 g czekolady,
• 7 gruszek,
• opakowanie "Śnieżki",
• pół szklanki mleka,
• galaretka agrestowa,
• pół litra wody.

Wykonanie:
• Margarynę z cukrem utrzeć na puch i nie przerywając ucierania, dodać po jednym jajku.
• Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko razem dokładnie wymieszać.
• Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao oraz czekoladę pokrojoną w kostkę i wymieszać.
• Jasne ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na jasne ciasto wyłożyć ciasto z czekoladą.
• Gruszki obrać, oczyścić z gniazd i pokroić na duże kawałki.
• Następnie ułożyć na wierzchu ciasta i piec około 45 min. w temp.1 80 C.
• Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wrzącej wody i odstawić w chłodne miejsce.
• "Śnieżkę" z mlekiem ubić na sztywno.
• Następnie dodać tężejącą galaretkę i razem zmiksować.
• Tak przygotowaną masę wyłożyć na wierzch wystudzonego ciasta.
Smacznego! ☺

poniedziałek, 11 listopada 2013

CIASTECZKA DYNIOWE Z NUTĄ BIAŁEJ CZEKOLADY

  Sezon na dynię rozpoczęty te ciasteczka potrafią zaskoczyć-zapraszam do spróbowania.

Składniki:

2 ¼ szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody spożywczej, łyżeczka cynamonu, ½ łyżeczki soli, ½ szklanki masła, szklanka białego cukru, ½ szklanki brązowego cukru, szklanka zmiksowanej dyni, jajko, łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 ½ szklanki białej czekolady.

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. W misce łączymy ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Do oddzielnej miski dodajemy masło i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy aż do uzyskania w miarę gładkiej masy. Następnie dodajemy dynię, jajka, ekstrakt z wanilii i wolno miksujemy. Po minucie porcjami dodajemy wcześniej przygotowaną mąkę. Dorzucamy białą czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką. Formujemy małe ciastka, które wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 12-13 minut. Ciasteczka z dyni i białej czekolady

piątek, 8 listopada 2013

ROLADA HERBACIANA

Składniki:

3/4 szklanki mąki,
3 jajka,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżki kakao,
1/3 szklanki gorzkiej, mocnej herbaty,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
szczypta soli,
pół kg jabłek,
pół tabliczki gorzkiej czekolady,
2 łyżki mleka,
pół szklanki bakalii (rodzynki, daktyle, morele, ananasy).

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek.

Żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru i cukru waniliowego.

Dalej ucierając dodać przesianą mąkę, kakao, zimny napar z herbaty.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać do ciasta.

Ciasto wylać na prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.

Upieczone ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę, usunąć papier, a ciasto zrolować razem ze ściereczką zaczynając od dłuższego brzegu.

Jabłka obrać, pokroić na cząstki, dodać pozostały cukier i smażyć, aż się rozpadną i wyparuje cała woda.

Do jabłek dodać pokrojone bakalie.

Gdy ciasto całkowicie wystygnie, rozwinąć je, usunąć ściereczkę i posmarować jabłkami.

Ponownie zwinąć roladę.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i tak przygotowaną polewą polać ciasto.Smacznego.Rolada herbaciana

czwartek, 7 listopada 2013

CIASTO SALCESON

Jest to bardzo proste i łatwe ciasto.
Składniki:
5 jajek
1 1/2 szkl. cukru
1/2 szkl.oleju
2 szkl. mąki
2 łyżeczki cynamonu 
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 kg jabłek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Mąkę przesiać z cynamonem.Jaja zmiksować z cukrem.Do masy jajecznej stopniowo dolewać olej i wsypywać mąkę z cynamonem, sodę oraz kakao.Wszystko ucierać aż powstanie ciasto o jednolitej konsystencji.Jabłka obrać pokroić w grubą kostkę dodać do ciasta i wymieszać.Piec w temp.180 C ok 45 min.Smacznego.

poniedziałek, 4 listopada 2013

DROŻOŻOWE Z MASĄ ORZECHOWĄ

SKŁADNIKI:

    • 50 dag mąki pszennej
    • 4 dag drożdży kucharskich
    • 1 + 1/3 szklanki mleka
    • 3/4 szklanki cukru pudru
    • 3 łyżki cukru kryształ
    • 8 dag masła
    • 12 dag orzechów laskowych mielonych

      WYKONANIE:

    • Do garnka wlać szklankę letniego mleka, dodać łyżkę cukru kryształ, łyżkę mąki i drożdże. Całość dokładnie wymieszać. Włożyć na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 50°C, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
    • Do rozczynu dodać pozostałą część mąki i 2 łyżki cukru kryształ. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Następnie dodać rozpuszczone i wystudzone masło i zagnieść dokładnie ciasto. Odstawić na kolejne 30 minut do piekarnika do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
    • W garnuszku zagotować 1/3 szklanki mleka, cukier puder i zmielone orzechy laskowe. Gotować przez 15 minut, aż masa zgęstnieje, ciągle mieszając. Odstawić do wystudzenia.
    • Ciasto zagnieść ponownie na stolnicy z odrobiną mąki. Podzielić na 2 części i każdą z nich rozwałkować na placki o grubości około 1 cm. Rozsmarować gotową masę orzechową i każdy z placków zwinąć w roladę.
    • Zwinięte ciasto pokroić w trapezy i układać w tortownicy o średnicy około 20 cm. Po zewnętrznej stronie tortownicy kawałki ciasta ustawić w sposób naturalny. W środku natomiast należy je poukładać prostopadle tak, aby po upieczeniu powstał z nich kwiat.
    • Piec przez około 40 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C. Gotowe ciasto można posmarować pomadą, którą przyrządza się z następujących składników: 3 łyżki cukru kryształ, 3 łyżki mleka, mała kostka 1x1 cm masła. Całość wystarczy zagotować.orzechowe bułeczki

piątek, 1 listopada 2013

BAJADERKI

Składniki:

- 50 dkg mąki,
- 25 dkg margaryny,
- 20 dkg cukru pudru,
- 2 jaja,
- łyżka proszku do pieczenia,
- łyżka kakao,
- szklanka mleka,
- 5 łyżek dżemu (dowolnego),
- bakalie (rodzynki orzechy wloskie, skórka pomarańczowa),
- kieliszek rumu (moze byc wódka).

Wykonanie:

Mąke z proszkiem przesiać na stolnicę posiekac z masłem dodać cukier i jaja. Wyrobić ciasto,podzielić na 2 części rozwałkować i upiec dwa placki. Jeden (jeszcze ciepły) rozkruszyć w misce, dodac kakao, rozdrobnione bakalie, rum (ewentualnie wódkę), szklankę mleka i utrzeć na jednolitą masę. Drugi palcek posmarowac najpierw dżemem, a następnie przygotowaną masą.Smacznego.